неделя, 2 февруари 2014 г.

БЪЛГАРСКА СИРОМАШКА ЛУЧЕНА СУПА

 Стига само французите са се гордели със своята, известна по цял свят, лучена супа, и ние си имаме такава, е не е изтънчена по френски, но е вкусна и лека.
Тази супичка я зная от моята баба. Тя винаги я правеше, когато трябваше да пости преди Великден и Коледа, но на мен ми харесва и за това си я приготвям и през останалото време (лук винаги има на разположение). Много е подходяща и за хора, които са решили малко да разтоварят, но все пак да хапват нещо, а и той (лукът) е полезен за здравето и красотата 

ПРОДУКТИ::
Лук
Сушени червени чушки
олио
Сол
Черен пипер
Вода
ПРИГОТВЯНЕ:
Сигурно няма по-простичко и лесно ястие от това!
Обелваме лука, по-големите глави нарязваме на четири, а малките оставяме цели. Измиваме добре сушените чушки (ако са домашни и имат семки и дръжки ги отстраняваме, но тези от магазина – нямат).
Поставяме в тенджера лука и чушките и заливаме с вода, докато нивото й стигне на два – три пръста над тях, прибавяме малко олио, черния пипер (може и да не слагате) и посоляваме леко. Оставяме на бавен огън да се вари до сваряването на лука (той се разпада, чушките омекват, а бульонът става със златисто кафеникав цвят). При необходимост подправяме с още сол, а тези които обичат пикантно може да добавят и люта чушка.
Това е – казах ви, че е простичко и лесно!

Сервираме, като подправяме с киселина. Аз лично я предпочитам със стайна температура, но е също толкова вкусна и топла.
Винаги съм се възхищавала на умението на нашите баби, в най-тежките времена и от най простичките и обикновени продукти да създават вкусни гозби!
Приятен апетит!

3 коментара:

  1. "Винаги съм се възхищавала на умението на нашите баби, в най-тежките времена и от най простичките и обикновени продукти да създават вкусни гозби!"
    Нали? И аз така смятам - да живее българското! ;)
    Руми, прекрасна супичка, ама наистина! Много усмивки ти изпращам и ти пожелавам да ти е много сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за усмивките, Гери! Хубав ден и спорена нова седмица ти желая! Прегръдка!!

      Изтриване
  2. Страхотна е, благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване