четвъртък, 17 април 2014 г.

МОРКОВЕНИ ПАСТИ






Щом се каже Морковена торта всички знаят за какво става въпрос, но аз реших да направя малко разнообразяване на традиционната рецепта за тортата и да я превърна в кокетни пастички. Видя ми се подходящо да включа и сладкото от моркови, което бях правила лятото. Ето какво се получи:
ПРОДУКТИ:
За форми с размери  28 х 23 см
За блата:
250 г крехки моркови
Настъргана кора от 1 лимон и 1 с.л. лимонов сок
2 с.л. черешова ракия (по желание)
краве масло и галета за намазване на формите
250 г смлени бадеми
50 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
6 бр. яйца
160 г захар
Желе от морковено сладко:
1 бурканче (200 г ) сладко или конфитюр от моркови
10 г желатин
300 мл вода
2 с.л. лимонов сок
Крем:
400 г заквасена сметана
4 с.л. пудра захар
10 г желатин
2-3 с.л. вода (за накисване на желатина)
3 белтъка
6 с.л. захар
Декорация:
3 белтъка
1 щипка сол
10 с.л. захар
6 с.л. вода
коксови стърготини
Марципанови морковчета

ПРИГОТВЯНЕ:
Батове:
Морковите се настъргват на дребното ренде и се смесват с лимоновата кора и ракията. Фурната се загрява на 180° С ( 160° С с вентилатор), а тавичките се намазват с кравето масло и се поръсват с галетата.
Смлените бадеми, брашното и бакпулвера се смесват. Яйцата се разделят и белтъците се разбиват на сняг, като постепенно към тях се прибавя захарта и се бие до получаването на гъста и лъскава пяна с твърди връхчета.
Жълтъците се разбиват до кремообразно състояние и с плавни движения се прибавят към белтъците, след това внимателно се прибавят морковите и брашното. Полученото тесто разделяме на две и се излива в две еднакви правоъгълни тавички и се пече около 30-35 мин. (платките не трябва да се препичат, остават меки и леко влажни). Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка. След като изстинат разрязваме,с остър нож, на две всеки блат, за да получим 4 броя еднакви платки.
През това време приготвяме желето от морковеното сладко и започваме сглобяването на сладкиша.
Желе:
Залейте желатина с 4-5 с.л. от водата и оставете да набъбне.
Смесете сладкото(конфитюра) с останалата водата и лимоновия сок и загрейте до разтопяване на сладкото, дръпнете от огъня, охладете леко и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте да се разтопи напълно и оставете да изстине до стайна температура и до наченки на леко желиране.
Поставете едната платка в тавичката, където са печени блатовете, като предварително сте я застлали с хартия за печене (така по-лесно ще извадите след това сладкиша) и излейте половината от желето върху платката. Поставете в хладилника да се стегне желето напълно.
През това време си приготвяме крема.
Крем:
Разбийте сметаната с пудрата захар (това може да стане и с телена бъркалка, не е необходимо да е с миксер) на крем. Сметаната  трябва да е студена, за това до последно я дръжте в хладилника и я извадете непосредствено преди приготвянето на крема.
Накиснете желатина във водата, след като набъбне го разтопете на водна баня.
Внимателно с плавни движения прибавете разтопения и леко охладен желатин към сметаната.
Белтъците разбийте до твърди връхчета и към тях с плавни движения прибавете сметановия крем, като се стараете сместа да остане пухкава и лека.
След като желето върху първата платка се е стегнало поставете върху него втората платка и излейте върху нея половината от крема. Отново поставете в хладилника да се стегне крема.
Сега следва повтаряне на процедурата – платка, желе, стягане в хладилника, платка, крем, стягане в хладилника.
Декорация:
След последното престояване в хладилника може вече да нарежем на пастички и да декорираме с разбитите на крем белтъци.
За целта разбийте белтъците с щипката сол на хубава пяна. Когато белтъците са се разбили на пяна и задържат хубави връхчета сварете сироп от захарта и водата и без да преставате да биете изливайте на тънка струйка захарния сироп при белтъците. След като сте прибавили всичкия сироп оставете още няколко минути да се разбива (тук е момента да прибавите оцветител, ако желаете), докато се охлади леко белтъчния крем.  Сега може да го поставите в пош и да украсите всяка пастичка с него.
Аз предпочетох да посипя с малко кокосови стърготини и да бодна по едно захарно морковче :).
Станаха много вкусни пастички!
Дано ви е харесало предложението ми и се решите да опитате за наближаващите празници.
Да ви е сладко и вкусно и весело посрещане на Възкресение!!


6 коментара:

  1. Руми, прекрасни са, толкова богати и толкова красиви! Позволи ми да си хапна едничка, ще й се насладя максимално. :)
    Светли празници с пожелания за здраве и много щастие! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, миличка, с най-голямо удоволствие ти давам позволение и ти благодаря за пожеланията!
      Поздрави и светла седмица с много положителни емоции!

      Изтриване
  2. Руми, тези пастички са като за сладкарска изложба! Прекрасни са! Много тематични и празнични!
    Желая ти весел, слънчев и уютен Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Бети, много ме радва оценката ти!
      Поздрав, прегръдка и пожелание за светла и спорна седмица!

      Изтриване
  3. Много фини, нежни и красиви пастички, Руми! :)
    Желая ти прекрасен празник, изпълнен с много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря Светленце! Много усмивки и за теб, миличка! Прегръдка и спокойна нощ!

      Изтриване