ПРОДУКТИ:
за блат (изполвам тава с диаметър 22 см)
5 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч.брашно
½ пакетче бакпулвер
ванилия
за сироп
1 ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. вода
ванилия
за крем
първи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. начупени орехи
2 с.л. какао
125 гр. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
3 жълтъка
есенция (шоколадова или ром)
втори
350 мл. сладкарска сметана
1 пакетче крем "OLE" на д-р Йоткер
1/2 ч.ч. пудра захар
50 мл.сладкарска сметана
100 гр. шоколад разтопен
за декорация
6 белтъка (използваме трите, останали от крема)
1 ½ ч.ч. пудра захар
12 с.л. кристална захар
ПРИГОТВЯНЕ:
блат
- С миксера разбиваме яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема им около три пъти.
- Към тях, с плавни движения, прибавяме предварително пресятото два пъти брашно, заедно с бакпулвера и аромата.
- Полученото тесто изливаме в намазана и набрашнена форма за торта и печем в предварително загрята до 160°С фурна до розов загар или проба „суха клечка”.
- Изваждаме, оставяме да се охлади напълно, след което разрязваме блата на три платки с помощта на здрав конец или нож.
- В съд смесваме прясното мляко, захарта, какаото и начупените орехи и варим до леко сгъстяване. Дърпаме от огъня и оставяме да изстине (сгъстява се още).
- През това време разбиваме на пухкав крем кравето масло и пудрата захар и към него прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да разбиваме
- след всеки до пълното му усвояване от маслото.
- След като масленият крем е готов към него се прибавя изстиналия млечно - орехов крем и се хомогенизира.
- Разбиваме мигновения крем с 350 мл. от студената сметана, по описания на пакетчето начин.
- Разтопяваме шоколада на водна баня и го разреждаме с останалите 50 мл.от сметаната, като бъркаме непрекъснато до хомогенизиране. Оставяме да се охлади.
- Прибавяме разтопения и охладен шоколад с непрекъснато разбиване към сметаново-ваниловия крем.
- Сваряваме захарта и водата на сироп за платките.
Разрязваме напълно изстиналия блат на три платки.
Поставяме в подходяща чиния първата платка и я сиропираме с горещия сироп.
Намазваме с 1/2 от първия крем, върху него разстиламе една трета от втория.
Поставяме втората платка, отново сиропираме, втората половина от пъвия крем, втората третина от втория крем.
Оставяме да престои няколко часа да стегне.
- В дълбока купа разбиваме на твърд сняг белтъците с пудрата захар.
- В друг съд карамелизираме кристалната захар до златист цвят (не я прегаряйте, за да не горчи след това кремът) и още докато е гореща и течна я изливаме на тънка струйка, при непрекъснато разбиване с миксера, в разбитите белтъци.
- Получава се стегнат белтъчен крем с розово – кремав цвят, с вкус и аромат на карамел, с който покриваме тортата от горе на по дебел пласт и с обратното на лъжица издърпваме, така че да се образуват връхчета, подобни на пламъци.
- Върху тях посипваме леко със счукана карамелизирана захар за „въгленчета”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар