вторник, 24 септември 2013 г.

Портокалов пудинг



 Ето едно десертче с дъх и вкус на портокали и .... опияняващо не само с аромат :)! Ако ви предстои да посрещате гости спокойно може да го приготвите от предния ден и да го държите в хладилника до поднасянето му. Няма да си промени вкуса и няма да изсъхне, а само ще ви представи в най-добрата светлина!!

ПРОДУКТИ:
110 г бяла кристална захар
1 ½ средно големи портокали (био или да не е обработван с препарати, но много добре измит с хладка вода)
115 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
1 щ сол
25 г царевично нишесте
50 г мек маргарин плюс малко разтопен за намазване на купичките
100 мл пълномаслено прясно мляко
120 мл кайсиев ликьор (куантро или обикновено бренди)

ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 200°С.
Четири огнеупорни съдчета (такива за пудинг или крем карамел) намазваме с разтопения маргарин, оставяме леко да се стегне по стените и дъното, след което поръсваме със кристална захар, така че да полепне на всякъде по стените и дъното.


Нарязваме портокала на тънки шайби и поставяме по една на дъното на всяка купичка. Останалите шайбички разполовяваме и подреждаме по стените с заоблената страна към дъното.

Настъргваме кората на останалата половинка портокал и смесваме захарта (може да я намалите, защото става доста сладко), брашното, бакпулвера, солта, нишестето и маргарина в кухненски робот или миксер, като разбиваме до еднородност, след което се прибавя млякото и отново се разбива.


Получилото се тесто се разпределя във формичките, като се внимава да не се разместят парченцата портокал.
Печем за около 20-25 минути (пробваме, като леко натиснем в средата – трябва да пружинира). Изваждаме и оставяме да се охладят, след което изрязваме издадените части, надупчваме с вилица няколко пъти и поливаме с по 1 с.л. кайсиев ликьор ( не наливайте повече, за да не стане прекалено сиропирано). Завиваме всяка купичка с фолио и ги поставяме в хладилник за осем часа (една нощ).

Преди сервиране се затоплят на водна баня за около 15 минути (или за 1 минута в микровълновата, като предварително сме надупчили фолиото), махаме фолиото и обръщаме върху чинийка и поднасяме (може да се добави топка сладолед, портокалов крем или просто чашка портокалов ликьор или бренди или просто чашка кафе).



Нека да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Или просто нищо друго, защото и самият десерт е достатъчно очарователен! Много хубаво предложение, Руми! :)
    Слънчеви и усмихнати поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване