понеделник, 16 януари 2012 г.

Кекс


Не винаги имаме време и възможност да приготвяме сложни сладкиши и торти, тогава на помощ идват старите рецепти на мама и баба за кексчета. Такава една рецепта искам да Ви представя. Тази рецепта за кекс ми е любима, защото хем е простичка, хем е бърза, хем е  имного вкусен кекса. Подходяща е за забързаното ни ежедневие, където времето винаги недостига, а ни се иска да си доставим мъничко сладко удоволствие, приготвено по домашно му.

ПРОДУКТИ:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
2 яйца
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
Ванилия
Шоколадов чипс

ПРИГОТВЯНЕ:
-          Разбиваме яйцата с миксер на средни обороти, като постепенно прибавяме захарта, за да се получи по пухкава смес (както при разбиването само на белтъци)



-          След като сме прибавили цялото количество захар прибавяме на тънка струя олиото и разбиваме докато се поеме напълно от яйчната смес (започва да прилича малко на 
майонеза по консистенция).




-          Към тази смес прибавяме киселото мляко и разбиваме на най бавни обороти за кратко. Прибавяме ванилията.
-          Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно (добре е да се пресее два пъти за по добро аериране, което спомага за пухкавостта на кексовото тесто) на части и внимателно с  
плавни движения бъркаме до получаването на гладка, 
хомогенна смес без бучки.  


-          Прибавяме шоколадовия чипс (аз реших да добавя и 2 с.л. , сварени в захарен сироп, портокалови корички), разбъркваме и изливаме сместа в предварително намаслена и набрашнена кексова форма (моята е от старичките J и е с р-ри 35/9/6см.).

        Печем кекса в предварително загрята на 160˚С фурна, с вентилатор, на втора скара за около 55-60 минути (желателно е първите 20 мин. да не отваряме фурната). За готовността на кекса проверяваме с клечка за готовност (трябва да излиза суха 
от тестото).

 -      След готовност изваждаме и охлаждаме върху скара.  
Прекрасна добавка към едно горещо и ароматно кафе.





Да Ви е сладко мили виртуални приятели!

2 коментара:

  1. Здравейте, бладаря за рецептата. Правих кекса. Стана много вкусен, но като че ли вътре остана леко тестен. Може ли да дадете някакъв съвет на какво може да се дължи? Спазих всичко по рецептата, както и указанията за печене и градуси само дето пекох в кръгла форма за кекс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Този кекс наистина става вътре по сочен, не е като тези дето им казваме "дунапренени", защото е с олио, а печенето е различно за всяка фурна и посоченото от мен време може малко да се различава от това за вашата фурна (трябва клечка, забита в средата да излиза суха и да не лепне нищо по нея като я пипнем), а формата на тавичката няма значение.

      Изтриване