Основата на тази торта е шоколадов пандишпанов блат.
ПРОДУКТИ:
- 1 бр. пандишпанов блат
- за кръгли еклери (профитероли)от шоколадово тесто:
1/2 ч.ч. олио
1 щипка сол
1 чаша брашно
2 с.л. какао
4 яйца
1 белтък
ванилия
3-4 капки есенция ром
Приготвят се по същата технология, както при обикновеното парено тесто, но предварително брашното и какаото се пресяват заедно да се смесят и да се отстранят бучиците какао.
Напълнете еклерите с крем муселин с вкус и аромат на кафе и ром.
- за крема за еклерите (профитеролите):
прясно мляко (количеството е указано на опаковката)
захар
2 с.л. ароматно разтворимо кафе
3-4 капки есенция ром
125 г меко краве масло
Отделете част от млякото, затоплете го и разтворете в него кафето, след което го смесете с останалото мляко, добавете аромата и пригответе крема съгласно указанието на опаковката.
Добавяйте мекото масло на части към приготвения крем и разбивайте с миксер на висока скорост, докато се усвои цялото количество масло.
- за крем маскарпоне:
450 г маскарпоне (или извара)
3 яйца
110-120 г захар
15 г ванилова захар
2 пакетчета желатин
2 с.л. ароматно разтворимо кафе
2 с.л. ром (ако не искате алкохол заменете с прясно мляко)
Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците приберете в хладилника, докато им дойде реда.
Жълтъците разбийте на водна баня с част (80 г) от захарта, докато тя се разтвори напълно и се получи хубав светъл и гъст крем, след което ги свалете от огъня.
Желатина накиснете с малко студена вода да набъбне и го прибавете към още топлите жълтъци. Разбъркайте докато се разтвори напълно.
В друг съд разбъркайте маскарпонето (или изварата, ако ползвате такава вместо маскарпоне) с ваниловата захар. Ако използвате извара предварително я пасирайте с малко захар, за да стане гладка и да не се усещат бучици.
Разбийте сметаната с 1-2 с.л. от захарта (трябва да се разтвори напълно - може да използвате пудра захар) и я прибавете към сиренената смес, като разбърквате внимателно, за да остане пухкава сместа, след което, отново с внимателно бъркане, прибавете и жълтъците (те трябва вече да са се охладили).
Сега е ред на белтъците от хладилника – разбиваме ги до твърди връхчета с останалата захар и след това на порции ги прибавяме към горната смес, като отново внимателно разбъркваме
Всичко е готово да се сглоби тортата.
На подходящ поднос поставете пандишпановия блат и го пристегнете с ринг, от вътрешната страна на който поставете лента от ацетатна хартия.
Излейте върху него половината от крема с маскарпоне и поставете във фризера за около час да се стегне.
Върху крема подредете профитеролите и залейте с останалия крем и отново във фризера. Ако еклерчетата са малки може да направите два реда еклери, но моите се получиха доста големички и за това има само един :( , иначе щеше да стане много висока тортата.
Както е при истинското тирамису може да посипете с какао, но може и да залеете с разтопен шоколад, който допълнително ще обогати вкуса на това бижу. :)
И понеже имах за подарък силиконово килимче за захарни дантели реших да декорирам с такава. Като за първи опит се получи , според мен, добре, но ще трябва да се усъвършенства. :) Много приятно занимание се оказа!
С най-голямо удоволствие ви черпя за мое здраве!!
Бъди здрава и много щастлива, Руми!
ОтговорИзтриванеТортата е прелестна с тази украса!
Интересно ми стана как се работи с подобен силиконов килим?
Поздрави! :)
Благодаря, Светле! И моето любопитство беше голямо, но и притеснение имаше (дали ще стане, дали ще се справя), но повярвай наистина хората са го измислили да е МАКСИМАЛНО лесно и простичко (само дето материалите са мааалко по скъпички, но пък си заслужава)!!
ИзтриванеКилимчето е просто калъпчето, където се излива сместа и се формова дантелката.
Поздрави и за теб, миличка!!
Скъпа Руми, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! От сърце ти желая много здраве, много, много усмивки и много, много, много щастливи мигове с хората, които са около теб и те обичат! Пожелавам ти вдъхновения, които да грабват като това произведение, за което мога само да кажа - ето това е торта! Богата и въздушна с тези еклери и кремове! С удоволствие се почерпвам с голямо парче, защото гледам тортите са две :)
ОтговорИзтриванеИ с украсата си се справила великолепно! Зарибяващо е наистина. Добър избор са направили подаряващите, защото фигурите дават възможност да упражниш въображението си. Сигурна съм, че скоро пак ще влезе в употреба, нали :)
Голяма приятелска прегръдка от мен!
Най-сърдечно ти благодаря, Бени!!
ИзтриванеДве са тортите наистина, приятелите са много и исках всички, реални и виртуални, да бъдат почерпени!
Подаряващите винаги успяват да ме зарадват с такива неща!! Изобщо не се съмнявай, че ще има многократна употреба (толкова дълго му се канех, че сега ще се използва максимално :) )!
Голяма и силна прегръдка и от мен, миличка и страхотен ден ти желая!!
Жива и здрава да си Руми, щастлива, обичана, усмихната и още, и още. Тортата е невероятна да знаеш! Като за първи опит с тази дантела си се справила блестящо!!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря ти, мила Вили!! Надявам се, че ще задобрявам с дантелите, мислех че ще е по-трудно, но се оказа че не е така и сега остава да практикувам по-честичко :) !
ИзтриванеПоздрави, миличка и хубав ден!!
Руме, Честит Рожден Ден! От все сърце ти пожелавам много здраве, много радости в семейството и много щастливи моменти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни торти, много богати на кремове, с уникални вкусове! Много, много ми харесаха и двете украси!
Весел празник!
Благодаря ти, Хриси за прекрасните пожелания!! Радвам се, че ти са харесали тортичките! Станаха наистина богати на кремове, но същевременно леки и не много накъртващи!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!!
http://i736.photobucket.com/albums/xx2/pufa81/imen%20den%20i%20dr/img_10341.jpg
ОтговорИзтриванеБлагодаря, с пожелание за хубав ден!!
ИзтриванеЧестит рожден ден, Руми! С най-топли пожелания за здраве, късмет и щастие!
ОтговорИзтриванеТортата е невероятна - вкусна и се невероятно нежна украса!
Поздрави!
Благодаря ти, Тили, за пожеланията и посещението на моето местенце!! Радвам се, че ти харесва тортичката ми!!
ИзтриванеПоздрави и от мен!!
Руми, и от мен, макар и със закъснение, честит рожден ден! Много щастие, здраве, късмет и вдъхновение! Тортата е великолепна! Украсата ми взе ума! Прегръдки и поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси!! Няма значение закъснението, важно е желанието и то най -много ме радва!!
ИзтриванеТова е първият ми опит с дантелата, но се надявам да се усъвършенствам - много приятно занимание е!!
Поздрави и прегръдки и за теб, миличка!!
Руми, приемаш ли закъснели поздрави? Но да знаеш, че са от сърце. ;)
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, мила Руми! Бъди здрава, бъди щастлива, бъди безкрайно обичана майка, съпруга и другар. Желая ти всичко най-добро! А тортата... Тя една ли е, или са две? ;) Прекрасна е, толкова е нежна с тази дантела.
Прегръдки и честити ти всички празници! :)
Приемам, Гери и съм сигурна, че са от сърце, то няма и как да е друго от такова мило момиче и приятел, като теб!
ИзтриванеБлагодаря ти за прекрасните пожелания, направиха ме много щастлива!!
Тортите наистина са две :), трябваше много хора да почерпя (знаеш как е).
Честити празници и на теб, миличка и силна, силна прегръдка!!
Руми,прекрасна и толкова сочна торта,нежно декорирана като за личен празник!Честито и от мен!Бъди много обичана и много щастлива!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Роси!!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!!