вторник, 24 февруари 2015 г.

Торта "Еклерово тирамису"

 В нашето семейство зимата ( в частност месец февруари) е времето на рождените дни. А може ли да има рожден ден, а да няма тортаааа!?!? Разбира се че не, та ето я и поредната - този път за мен. :)  Е какво да се прави - трупат се годинките, но пък това му е хубавото на живота - помъдряваме!  :)  ;)
Основата на тази торта е шоколадов пандишпанов блат.



ПРОДУКТИ:
  • 1 бр. пандишпанов блат 
Всички имаме рецепта за пандишпан, така че няма да пиша, а даже може да се използва и готов блат от магазина, ако не ви се занимава с печене.
  • за  кръгли еклери (профитероли)от шоколадово тесто:
1ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 щипка сол
1 чаша брашно
2 с.л. какао
4 яйца
1 белтък
ванилия
3-4 капки есенция ром

Приготвят се по същата технология, както при обикновеното парено тесто, но предварително брашното и какаото се пресяват заедно да се смесят и да се отстранят бучиците какао.
Напълнете еклерите с крем муселин с вкус и аромат на кафе и ром.
  • за крема за еклерите (профитеролите):
1 опаковка крем без варене на д-р Йоткер
прясно мляко (количеството е указано на опаковката)
захар
2 с.л. ароматно разтворимо кафе
3-4 капки есенция ром
125 г меко краве масло

Отделете част от млякото, затоплете го и разтворете в него кафето, след което го смесете с останалото мляко, добавете аромата и пригответе крема съгласно указанието на опаковката.
Добавяйте мекото масло на части към приготвения крем и разбивайте с миксер на висока скорост, докато се усвои цялото количество масло.
  • за крем маскарпоне:
500 мл сметана 22%
450 г  маскарпоне (или извара)
3 яйца
110-120 г захар
15 г ванилова захар
2 пакетчета желатин
2 с.л. ароматно разтворимо кафе
2 с.л. ром (ако не искате алкохол заменете с прясно мляко)

Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците приберете в хладилника, докато им дойде реда.
Жълтъците разбийте на водна баня с част (80 г) от захарта, докато тя се разтвори напълно и се получи хубав светъл и гъст крем, след което ги свалете от огъня.
Желатина накиснете  с малко студена вода да набъбне и го прибавете към още топлите жълтъци. Разбъркайте докато се разтвори напълно.
В друг съд разбъркайте маскарпонето (или изварата, ако ползвате такава вместо маскарпоне) с ваниловата захар. Ако използвате извара предварително я пасирайте с малко захар, за да стане гладка и да не се усещат бучици.
Разбийте сметаната с 1-2 с.л. от захарта (трябва да се разтвори напълно - може да използвате пудра захар) и я прибавете към сиренената смес, като разбърквате внимателно, за да остане пухкава сместа, след което, отново с внимателно бъркане, прибавете и жълтъците (те трябва вече да са се охладили).

Сега е ред на белтъците от хладилника – разбиваме ги до твърди връхчета с останалата захар и след това на порции ги прибавяме към горната смес, като отново внимателно разбъркваме
Всичко е готово да се сглоби тортата.

На подходящ поднос поставете пандишпановия блат и го пристегнете с ринг, от вътрешната страна на който поставете лента от ацетатна хартия.
Излейте върху него половината от крема с маскарпоне и поставете във фризера за около час да се стегне.
Върху крема подредете профитеролите и залейте с останалия крем и отново във фризера. Ако еклерчетата са малки може да направите два реда еклери, но моите се получиха доста големички и за това има само един :( , иначе щеше да стане много висока тортата.
Както е при истинското тирамису може да посипете с какао, но може и да залеете с разтопен шоколад, който допълнително ще обогати вкуса на това бижу.  :)
И понеже имах за подарък силиконово килимче за захарни дантели реших да декорирам с такава. Като за първи опит се получи , според мен, добре, но ще трябва да се усъвършенства. :) Много приятно занимание се оказа!
С най-голямо удоволствие ви черпя за мое здраве!!

18 коментара:

  1. Бъди здрава и много щастлива, Руми!
    Тортата е прелестна с тази украса!
    Интересно ми стана как се работи с подобен силиконов килим?
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И моето любопитство беше голямо, но и притеснение имаше (дали ще стане, дали ще се справя), но повярвай наистина хората са го измислили да е МАКСИМАЛНО лесно и простичко (само дето материалите са мааалко по скъпички, но пък си заслужава)!!
      Килимчето е просто калъпчето, където се излива сместа и се формова дантелката.
      Поздрави и за теб, миличка!!

      Изтриване
  2. Скъпа Руми, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! От сърце ти желая много здраве, много, много усмивки и много, много, много щастливи мигове с хората, които са около теб и те обичат! Пожелавам ти вдъхновения, които да грабват като това произведение, за което мога само да кажа - ето това е торта! Богата и въздушна с тези еклери и кремове! С удоволствие се почерпвам с голямо парче, защото гледам тортите са две :)
    И с украсата си се справила великолепно! Зарибяващо е наистина. Добър избор са направили подаряващите, защото фигурите дават възможност да упражниш въображението си. Сигурна съм, че скоро пак ще влезе в употреба, нали :)
    Голяма приятелска прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сърдечно ти благодаря, Бени!!
      Две са тортите наистина, приятелите са много и исках всички, реални и виртуални, да бъдат почерпени!
      Подаряващите винаги успяват да ме зарадват с такива неща!! Изобщо не се съмнявай, че ще има многократна употреба (толкова дълго му се канех, че сега ще се използва максимално :) )!
      Голяма и силна прегръдка и от мен, миличка и страхотен ден ти желая!!

      Изтриване
  3. Жива и здрава да си Руми, щастлива, обичана, усмихната и още, и още. Тортата е невероятна да знаеш! Като за първи опит с тази дантела си се справила блестящо!!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Вили!! Надявам се, че ще задобрявам с дантелите, мислех че ще е по-трудно, но се оказа че не е така и сега остава да практикувам по-честичко :) !
      Поздрави, миличка и хубав ден!!

      Изтриване
  4. Руме, Честит Рожден Ден! От все сърце ти пожелавам много здраве, много радости в семейството и много щастливи моменти!
    Прекрасни торти, много богати на кремове, с уникални вкусове! Много, много ми харесаха и двете украси!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси за прекрасните пожелания!! Радвам се, че ти са харесали тортичките! Станаха наистина богати на кремове, но същевременно леки и не много накъртващи!
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване
  5. http://i736.photobucket.com/albums/xx2/pufa81/imen%20den%20i%20dr/img_10341.jpg

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Руми! С най-топли пожелания за здраве, късмет и щастие!
    Тортата е невероятна - вкусна и се невероятно нежна украса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили, за пожеланията и посещението на моето местенце!! Радвам се, че ти харесва тортичката ми!!
      Поздрави и от мен!!

      Изтриване
  7. Руми, и от мен, макар и със закъснение, честит рожден ден! Много щастие, здраве, късмет и вдъхновение! Тортата е великолепна! Украсата ми взе ума! Прегръдки и поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!! Няма значение закъснението, важно е желанието и то най -много ме радва!!
      Това е първият ми опит с дантелата, но се надявам да се усъвършенствам - много приятно занимание е!!
      Поздрави и прегръдки и за теб, миличка!!

      Изтриване
  8. Руми, приемаш ли закъснели поздрави? Но да знаеш, че са от сърце. ;)
    Честит рожден ден, мила Руми! Бъди здрава, бъди щастлива, бъди безкрайно обичана майка, съпруга и другар. Желая ти всичко най-добро! А тортата... Тя една ли е, или са две? ;) Прекрасна е, толкова е нежна с тази дантела.
    Прегръдки и честити ти всички празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам, Гери и съм сигурна, че са от сърце, то няма и как да е друго от такова мило момиче и приятел, като теб!
      Благодаря ти за прекрасните пожелания, направиха ме много щастлива!!
      Тортите наистина са две :), трябваше много хора да почерпя (знаеш как е).
      Честити празници и на теб, миличка и силна, силна прегръдка!!

      Изтриване
  9. Руми,прекрасна и толкова сочна торта,нежно декорирана като за личен празник!Честито и от мен!Бъди много обичана и много щастлива!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси!!
      Прегръдка и от мен!!

      Изтриване