![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp2IK-054kg5-C2aEaStWVT2SoFyIXNnZh3r2MyKBqfa0JazIITE8v-WlJKrYPoTuWCwDcxraagvzjI8RCKtwjq2lJR2CLB9R69G8aB-okOF3r-btUlB4bL3tCAYbBZ_F2n86ljyBLMo0/s320/IMG_0051-3.jpg)
Наближава най-светлият християнски празник Великден и трябва да помислим с какво да разнообразим традиционното приготвяне на козунаци (не че няма и тях да направим :)).
Традицията на този ден повелява преди да се изядат първото яйце и парче козунак да се раздаде на съседи и приятели. Тези кифлички са реплика на добре познатия ни козунак и са изключително атрактивни и подходящи за тази цел.
ПРОДУКТИ:
500 гр брашно
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQQApl5gC2kLq_RD19DODfx6gkgzSYbKaqSJIAZRve3JhSBLw3rz0gFwQf_FKI3eyo8jYM5SGGeltC2qlxFK3DLEFAVzt4euxVsVbK-oWMSIlqEaqSUjY-wAVRNRKDy8eigpKQIypG7KE/s320/IMG_0056-2.jpg)
3 супени лъжици захар,
1/3 чаена лъжичка сол
1 есенция ванилия
1 есенция лимон
200 мл топло мляко
лимонова кора
2 жълтъка
100 мл олио
Плънка (по избор):
мармалад
течен шоколад
смлени орехи + захар и белтък
стафиди накиснати в ром
жълтък + чаена лъжичка вода за намазване
захар за поръсване (по желание)
филирани бадеми (по желание)
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтворете със захарта и малко от топличкото мляко и оставете да шупне.
След това замесете меко тесто, като към брашното прибавите шупналата мая, останалата захар, солта, жълтъците, ванилията, лимоновата кора, останалото топличко мляко и олиото (аз замесвам тестото в домашната хлебопекарна, но може и в стационарен миксер, а и на ръка). Когато се получи хубава топка нелепнещо тесто (не се притеснявайте, че е мазно) го извадете и го ударете 20 пъти в плота, след което го поставете в купа и го завийте с фолио.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvMjRf3yoUPRf9qSUsyuVLNd1ekJQygWMkyAcWRMYLVxvqrZCmN4cUTtANgx5AJqLrJ9SLuvVddWyyew05i73El8a-lJdf1mvtlDajFeEL3nH28Qc-g_u66pgrPTlGTlgB5Tnv894rYj0/s320/IMG_0046-2.jpg)
Втасалото тесто може да разделите на 2 части и в едната да добавите стафиди, парченца шоколад или захаросани портокалови корички, а другата да
оставите така.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqG6fdP9EiS0mXpJ4RBubWKqEBLP78WdjPrE9Mu1pE0sUkK5SBohln9j2Y9vZX8wThvL_SQ1Lea6uuhbI2HO9MSnkhFAlMa01WlcaZ-u5UZDpNJD45pCzBe4WR6_3E8xAOnFYQqr_XyZ8/s200/IMG_0058-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc9QVbYrmfZNJlmxTeuoF5ZmpNZBwolQ5vyPNPFlirjZAO-t9fv6fIQALPjGnWP93NlgFB-HDYW87vDFqXhEPDdOn5vzqS7JN5q_AmHKG-6_TIV_wtxpS7nGFn2cldrEjzWz8xKSmnD4s/s200/IMG_0053-2.jpg)
Оставете да престои 30-40 минути, за да втасат, намажете с разбит с малко вода жълтък, поръсете с кристална захар или филирани бадеми и изпечете в предварително загрята на 180°С фурна за около 30-35 минути или до златисто. Извадете от фурната и оставете 5 минути в тавичката, след което ги извадете и охладете върху решетка.
Да ви е сладко и приятно посрещане на светлия празник!!
Прекрасно оформени кифлички!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка!!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!!
Руми, правя твоите пълнени питки и много съм доволна. Смятам да ти се доверя отново, направо с двойна доза. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТова много ме радва и вярвам,че ще опиташ и други мои рецепти!!
ИзтриванеПоздрави и спорен ден ти желая!!
Ах, че вкусни и ароматни кифлички има при теб, Руми! Грабвам си една за следобедна закуска! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПривет, Люска!! Много ти благодаря и да ти е сладичко, миличка!! :)
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден!!