сряда, 20 април 2016 г.

Великденски кифлички


Наближава най-светлият християнски празник Великден и трябва да помислим с какво да разнообразим традиционното приготвяне на козунаци (не че няма и тях да направим :)).
Традицията на този ден повелява преди да се изядат първото яйце и парче козунак да се раздаде на съседи и приятели. Тези кифлички са реплика на добре познатия ни козунак  и са изключително атрактивни и подходящи  за тази цел.


ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
20 грама прясна мая
3 супени лъжици захар,
1/3 чаена лъжичка сол
1 есенция ванилия
1 есенция лимон
200 мл топло мляко
лимонова кора
2 жълтъка
100 мл олио

Плънка (по избор):
мармалад
течен шоколад
смлени орехи + захар и белтък
стафиди накиснати в ром

жълтък + чаена лъжичка вода за намазване
захар за поръсване (по желание)
филирани бадеми (по желание)


ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтворете със захарта и малко от топличкото мляко и  оставете да шупне.
След това замесете меко тесто, като към брашното прибавите шупналата мая, останалата захар, солта, жълтъците, ванилията, лимоновата кора, останалото топличко мляко и олиото (аз замесвам тестото в домашната хлебопекарна, но може и в стационарен миксер, а и на ръка). Когато се получи хубава топка  нелепнещо тесто (не се притеснявайте, че е мазно)  го извадете  и го ударете 20 пъти в плота, след което го поставете в купа и го завийте с фолио.
Оставете да втаса около 60 минути или да удвои обема си (аз правя това във фурната, която включвам на 40 градуса и открехвам леко вратата - става перфектно).
 Втасалото тесто може да разделите на 2 части и в едната да добавите стафиди, парченца шоколад или захаросани портокалови корички, а другата да
оставите така.
Разделете общо на 10 части.
Всяка част разточете на кръгче (немного тънко), поставете плънка, завийте на руло и оформете на кифличка, поставете в  тавичката (предварително намазнена или покрита с хартия).
Оставете да престои 30-40 минути, за да втасат, намажете с разбит с малко вода жълтък, поръсете с кристална захар или филирани бадеми  и изпечете в предварително загрята на 180°С фурна за около 30-35 минути или до златисто. Извадете от фурната и оставете 5 минути в тавичката, след което ги извадете  и охладете върху решетка.


Да ви е сладко и приятно посрещане на светлия празник!!

6 коментара:

  1. Прекрасно оформени кифлички!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!!
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване
  2. Руми, правя твоите пълнени питки и много съм доволна. Смятам да ти се доверя отново, направо с двойна доза. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това много ме радва и вярвам,че ще опиташ и други мои рецепти!!
      Поздрави и спорен ден ти желая!!

      Изтриване
  3. Ах, че вкусни и ароматни кифлички има при теб, Руми! Грабвам си една за следобедна закуска! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Люска!! Много ти благодаря и да ти е сладичко, миличка!! :)
      Прегръдка и хубав ден!!

      Изтриване