Ефектно и вкусно предложение, с което да изненадате гостите си!!
НЕОБХОДИМО НИ Е:
• настърган пармезан или сирене PecorinoRomano + малко гауда с кимион. Аз използвах 150 г PecorinoRomano + около 50 г гауда с кимион.
• 2 еднакви по форма и размер купички, които имате
• Кръгла стъклена тавичка, поднос, плоска чиния, подходящи за микровълнова печка. Аз използвах капака на една от иенските си тенджери, който идеално пасна на размера на купичките ми и размера на микровълновата.
Трябва, като обърнете купичката с отвора надолу върху хартията да остават поне 2 - 2,5 см извън ръба й.
• хартия за печене
ПРИГОТВЯНЕ:
• Изрежете кръг от хартията, с която ще покриете дъното на съда, в който ще сложите сиренето. Можете да използвате хартията няколкократно (аз направих 8 бр. с едно парче хартия).
• Настържете сирената и ги смесете добре. По желание към тях може да добавите и някакви подправки, но според мен сирената са достатъчно ароматни. От сирената измерете ½ чаша (използвах зеленото от мерителните съдчета) и изсипете в средата на хартията, след което разстелете по цялата повърхност до ръба. Задръжте обърната купичката над кръга със сирене и се уверете, че то се простира поне 2см. извън нейния ръб.
Това количество най-добре пасна на купичките ми. При вас може да е по вече или по-малко – зависи колко големи ще са купичките, които ще приготвите. Това налага да направите проба с първата и да видите дали е достатъчно сиренето – дали трябва да добавите или отнемете. С една дума първата купичка ще е опитен образец, както за количеството сирене, така и за времето което ще е необходимо да се изпече. :) Може лесно да се ориентирате, като използвате моето предложение като ориентир. След като адаптирате количеството на сирената и времето за печене спрямо вашата печка и купички, приготвянето им е много бързо (направих 8 бр. за около 30 минути).
• Преди да поставите така подготвеното сирене в микровълновата печка си подгответе купичките – обърнете едната с дъното на горе, а другата дръжте в близост, за да можете максимално бързо да оформите калъпчето, когато извадите горещото сирене от печката.
• Сега вече може да сложите съда с подготвеното сирене в микровълновата и да включите на максимална мощност, като наблюдавате. Трябва сиренето да се разтопи и да придобие златист цвят. При мен това трая около две минути и половина, като максималната мощност на печката ми е 900 вата.
• След като е изпечено извадете сиренето от печката и внимателно (много е горещо) обърнете листа върху обърнатата купичка ( старайте се да е центрован, но и да е малко на криво не е проблем, пак ще е красива), а с другата купичка захлупете и притиснете, за да се оформи калъпчето.
Изчакайте няколко секунди да стегне леко, махнете горната купичка и внимателно докато е топло отстранете хартията (не чакайте да изстине напълно, защото хартията ще залепне и няма да можете да я отстраните). Ако използвате само пармезан купичките ще станат по сухи и хрупкави, и по-бързо ще стягат. Аз използвах малко гауда и това спомогна по бавно да стяга сместа, след като е готова, може да се работи малко по-бавно и да е по мазничка, което помага по-лесно да се отстрани накрая хартията.
Вече имаме купичка от сирене. :)
Обяснението стана малко дългичко, но не трябва да се стресирате, правенето им е лесно и бързо.
Много подробно обяснено, като за ... съвсем начинаещи, но това е добре! Салатка ли е това с което са напълнени готовите купички? Рецепта за това с което са напълнени купичките може ли да споделите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте и добре дошли точно на 1 април в моето местенце!! Да това е салатка тип Цезар, а може да напълните купичките със каквато салатка пожелаете - винаги ще е вкусно :).
ИзтриванеХубав и УСМИХНАТ ден!!