петък, 11 март 2016 г.

Ефектни пармезанови купички

Ефектно и вкусно предложение, с което да изненадате гостите си!!

НЕОБХОДИМО НИ Е:
настърган пармезан или сирене PecorinoRomano + малко гауда с кимион. Аз използвах 150 г PecorinoRomano + около 50 г гауда с кимион.
2 еднакви по форма и размер купички, които имате
Кръгла стъклена тавичка, поднос, плоска чиния, подходящи за микровълнова печка. Аз използвах капака на една от иенските си тенджери, който идеално пасна на размера на купичките ми и размера на микровълновата.
Трябва, като обърнете купичката с отвора надолу върху хартията да остават поне 2 - 2,5 см извън ръба й.
хартия за печене
ПРИГОТВЯНЕ:
Изрежете кръг от хартията, с която ще покриете  дъното на съда, в който ще сложите сиренето. Можете да използвате хартията няколкократно (аз направих 8 бр. с едно парче хартия).
Настържете сирената и ги смесете добре. По желание към тях може да добавите и някакви подправки, но според мен сирената са достатъчно ароматни. От сирената измерете  ½ чаша (използвах зеленото от мерителните съдчета) и  изсипете в средата на хартията, след което разстелете по цялата повърхност до ръба. Задръжте обърната купичката  над кръга със сирене и се уверете, че то се простира поне 2см.  извън  нейния ръб.
Това количество най-добре пасна на купичките ми. При вас може да е по вече или по-малко – зависи колко големи ще са купичките, които ще приготвите. Това налага да направите проба с първата и да видите дали е достатъчно сиренето – дали трябва да добавите или отнемете. С една дума първата купичка ще е опитен образец, както за количеството сирене, така и за времето което ще е необходимо да се изпече. :)  Може лесно да се ориентирате, като използвате моето предложение като ориентир. След като адаптирате  количеството на сирената и времето за печене спрямо вашата печка и купички, приготвянето им е много бързо (направих 8 бр. за около 30 минути).
Преди да поставите така подготвеното сирене в микровълновата печка си подгответе купичките – обърнете едната с дъното на горе, а другата дръжте в близост, за да можете максимално бързо да оформите калъпчето, когато извадите горещото сирене от печката.
Сега вече може да сложите съда с подготвеното сирене в микровълновата и да включите на максимална мощност, като наблюдавате. Трябва сиренето да се разтопи и да придобие златист цвят. При мен това трая около две минути и половина, като максималната мощност на печката ми е 900 вата.
След като е изпечено извадете сиренето от печката и внимателно (много е горещо) обърнете листа върху обърнатата купичка ( старайте се да е центрован, но и да е малко на криво не е проблем, пак ще е красива), а с другата купичка захлупете и притиснете, за да се оформи калъпчето.
Изчакайте няколко секунди да стегне леко, махнете горната купичка и внимателно докато е топло отстранете хартията (не чакайте да изстине напълно, защото хартията ще залепне и няма да можете да я отстраните).                                    Ако използвате само пармезан купичките ще станат по сухи и хрупкави, и по-бързо ще стягат. Аз използвах малко гауда и това спомогна по бавно да стяга сместа, след като е готова, може да се работи малко по-бавно и да е по мазничка, което помага по-лесно да се отстрани накрая хартията.
Вече имаме купичка от сирене. :)
Обяснението стана малко дългичко, но не трябва да се стресирате, правенето им  е лесно  и бързо.




 Опитайте!! Резултатът ще достави удоволствие не само на вас!!



2 коментара:

  1. Много подробно обяснено, като за ... съвсем начинаещи, но това е добре! Салатка ли е това с което са напълнени готовите купички? Рецепта за това с което са напълнени купичките може ли да споделите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и добре дошли точно на 1 април в моето местенце!! Да това е салатка тип Цезар, а може да напълните купичките със каквато салатка пожелаете - винаги ще е вкусно :).
      Хубав и УСМИХНАТ ден!!

      Изтриване