![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjs3F23MszkU38SDjvc2LO9dHxHLuK6DJSU2IdXVKXEpdlu6BakG4Kq8GGMQbb1V2wcv3_nSPtCtOFv8SXiS4Im7Gb0B8LMWlK-qEINaD3qolwYUjAIOhtVE4UAwhlpfxw-5dPNqj19P-M/s400/IMG_9966-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPM5d1DE_b3mQQ7-dhyXD1Ayk44cG8-zhiDF95DqI_ZBp6QZPUUrJxVYcqxsQigN2zs_j3vcvfmJeFefCOfQIz_NC-SLNBzq10GgKSkVjfmec6AykVc41ZgSPiAOOCdhlWY8AAkqCN2Tc/s200/IMG_9953-2.jpg)
ПРОДУКТИ:
2,5 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
1,5 кафява захар (може и бяла, ако нямате кафява)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnszWH4An4CvEmDtDjvwMqnwUEtG7DPvlJNE3x6A5nptuHzVWUgU4MHYof_yF4fKzskHiYgwu174YZUUcC9Rkma3RfHhts_X5NxMuogp0uhfAI50ERlQOsffISNXrBcr1ioe67qfUoCtU/s320/20160313_161600-2.jpg)
1 пак. суха мая или 20 г. жива мая
2 яйца
4-5 с.л. зехтин (олио)
½ ч.ч. прясно мляко
¼ ч.ч. заквасена сметана
1ч.л. люспи лют червен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тестото в домашната хлебопекарна - месене и втасване (при мен програма 8).
Смесвам яйцата, прясното мляко, заквасената сметана, мазнината, солта и захарта в контейнера на машинката и от горе насипвам двата вида брашно, добре размесени и пресяти, към които съм прибавила и люспите лют пипер. Върху брашното поставям маята (ако се използва суха). Ако използвате прясна мая предварително я разтворете с част от млякото и захарта и я прибавете към течните съставки, след което продължавате с останалите процедури.
След като тестото се замеси го изваждам (не изчаквам края на програмата), поставям го в купа и го покривам с домакинско фолио. Поставям купата във фурната заедно с купичка гореща вода и включвам на 40°С за около 40-45 минути да втаса или докато почти удвои обема си.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3_SJi8IVVbW0K8GZH2nYUuvRnD6NgIXQwgYSZrD5XS08QSyJWb9ioHVkR_cGuLwbCvBOScC7SIcADMZSF5K02hcqb7_IWeudMgaKVGpRm2kQfqSbaxnlvtYc25U8YD8m2ZhHW6mtp91E/s200/20160313_161313_2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbJOREyphyw5W73diNWucUQxwU_eDCJRxouv7FK8N7n_I6n1pNCFyRSWsln4Asd39ZOHt13US6-InFV9m-57YEeGmTq6csJqwXQ06ywtNuiYUV3WsFKITD0CG2C-ecIjwwIxqz6e3HFRk/s320/20160313_161611-2.jpg)
Подреждам ги в тава, покрита с хартия, покривам ги с фолио (да не изсъхват) и отново оставям да втасат за около 30 минути във фурната, след което превключвам на 175°С да се изпекат до златисто. Изваждам и охлаждам върху решетка.
Могат да се поднесат и топлички.
Приятен апетит!!
Руми, какви душички са тези питка! Така бих искала да си грабна една за вечерята сега :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, радвам се че са ти харесали!! Големи симпатяги станаха, пък и на вкус бяха супер и се изпариха докато излязат от фурната (някои и нивката не можаха да си обиколят :) ).
ИзтриванеПрегръдка, миличка и прекрасна седмица ти желая!!
Много пухкави и апетитни питки, Руми! Правила съм царевичен хляб и определено много ми харесва тестото с царевично брашно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Привет, Светле!! Много приятен и различен е вкуса на този вид хляб и у дома също много се харесва.
ИзтриванеПоздрави, миличка!! Спорна седмица!!