неделя, 14 юни 2015 г.

Какво може да приготвим от зелени орехчета?- продължение 1

Ииии... ето първото ми предложение за използване на зелените орехчета:


                                        СЛАДКО ОТ БЕЛЕНИ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА

За разлика от сладкото от небелени орехчета, която е по-сложничка и дълга, при това процедурата е много по-кратка и може да се приготви в рамките на един ден.

  ПРИГОТВЯНЕ:

ПРОДУКТИ:
100 бр. орехчета 
1 кг захар
500 мл вода
изсушени или захаросани портокалови корички
ванилия
1 ч.л. лимонена киселина


Първо обелете орехчетата. Става много лесно и бързо с белачка за зеленчуци, но задължително ползвайте ръкавици, защото се боядисват ръцете. Ако все пак това се случи натъркайте ги обилно с лимонтозу (е няма съвсем да се изчистят, но ще избледнее боядисаното).
Всяко обелено орехче веднага пущайте в съд с вода и малко лимонов сок, за да не почерняват, а да останат белички.
Обелените орехчета изплакнете и залейте със студена вода и поставете на котлона да се варят около 5-6 минути (след завирането), след което излейте водата, изплакнете и повторете процедурата още три пъти. След третия път шпиковайте всяко орехче с портокалова коричка и ги оставете накиснати във водата. 
Сварете сироп от захарта (1 кг) и водата (500 мл) и след като се е посгъстил изсипете отцедените орехчета в него и варете до готовност (това е както при всяко друго сладко). 
Със сигурност след като прибавите орехчетата сиропът ще се разреди, но това да не ви притеснява - в процеса на варенето отново ще се сгъсти, а и орехчетата ще се напоят със сироп и ще се сварят още. Докато варите сладкото обирайте и отстранявайте образувалата се по края пяна, за да остане сиропът бистър. 
Когато сиропът се сгъсти достатъчно и сладкото е почти готово прибавете лимонената киселина и ванилията, разбъркайте за да се разтворят добре и докато е горещо разсипете в добре подсушени  бурканчета, затворете, обърнете с капачките надолу и завийте, за да изстиват бавно и да се вакумират.

Това е!! Да ви е сладко!!

7 коментара:

  1. Руми, наистина сме били на една вълна, но твоето сладко е с по-светъл цвят. Моето стана много тъмно, а го правих като твоята технология. Защо ли се получи така? :( Следващият път ще му сложа и портокалови корички.
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, с портокал става много приятно и ароматно. Това, че е по-тъмно не му пречи да се изяде, нали :) :) Важен е вкусът!
      Поздрави, миличка и спорна седмица!!

      Изтриване
  2. И при Хриси, и при теб, Руми, сладкото е чудесно. Пък както не съм и опитвала никога, още повече се размечтах. :) Грабвам едно орехче!
    Прегръдки най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гериии, може и повече да вземеш сега, а догодина ще се пробваш да си направиш (не е толкова сложно) и съм сигурна, че ще се справиш блестящо!!
      Прегръдка, мило момиче и хубав ден!!

      Изтриване
  3. Я, Руми и при теб сладко! Ще опитам и твоето, че много обичам, а и е с портокалова коричка! Браво на вас двечките с Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, те вече започнаха да образуват твърда част и не са подходящи за сладко, но догодина ...!
      Комбинацията с портокаловата коричка е много сполучлива и аз все така го правя!!
      Поздрави и прегръдка за страхотен ден, миличка!!

      Изтриване
  4. Здравейте Руми!Слага ли се карамфил в сладкото.Кората от портокал със орехите ли се вари.Благодаря ви предварително

    ОтговорИзтриване