Ииии... ето първото ми предложение за използване на зелените орехчета:
СЛАДКО ОТ БЕЛЕНИ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА
За разлика от сладкото от небелени орехчета, която е по-сложничка и дълга, при това процедурата е много по-кратка и може да се приготви в рамките на един ден.
ПРОДУКТИ:
100 бр. орехчета
1 кг захар
500 мл вода
изсушени или захаросани портокалови корички
ванилия
1 ч.л. лимонена киселина
Първо обелете орехчетата. Става много лесно и бързо с белачка за зеленчуци, но задължително ползвайте ръкавици, защото се боядисват ръцете. Ако все пак това се случи натъркайте ги обилно с лимонтозу (е няма съвсем да се изчистят, но ще избледнее боядисаното).
Всяко обелено орехче веднага пущайте в съд с вода и малко лимонов сок, за да не почерняват, а да останат белички.
Обелените орехчета изплакнете и залейте със студена вода и поставете на котлона да се варят около 5-6 минути (след завирането), след което излейте водата, изплакнете и повторете процедурата още три пъти. След третия път шпиковайте всяко орехче с портокалова коричка и ги оставете накиснати във водата.
Сварете сироп от захарта (1 кг) и водата (500 мл) и след като се е посгъстил изсипете отцедените орехчета в него и варете до готовност (това е както при всяко друго сладко).
Със сигурност след като прибавите орехчетата сиропът ще се разреди, но това да не ви притеснява - в процеса на варенето отново ще се сгъсти, а и орехчетата ще се напоят със сироп и ще се сварят още. Докато варите сладкото обирайте и отстранявайте образувалата се по края пяна, за да остане сиропът бистър.
Когато сиропът се сгъсти достатъчно и сладкото е почти готово прибавете лимонената киселина и ванилията, разбъркайте за да се разтворят добре и докато е горещо разсипете в добре подсушени бурканчета, затворете, обърнете с капачките надолу и завийте, за да изстиват бавно и да се вакумират.
Това е!! Да ви е сладко!!
Руми, наистина сме били на една вълна, но твоето сладко е с по-светъл цвят. Моето стана много тъмно, а го правих като твоята технология. Защо ли се получи така? :( Следващият път ще му сложа и портокалови корички.
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Хриси, с портокал става много приятно и ароматно. Това, че е по-тъмно не му пречи да се изяде, нали :) :) Важен е вкусът!
ИзтриванеПоздрави, миличка и спорна седмица!!
И при Хриси, и при теб, Руми, сладкото е чудесно. Пък както не съм и опитвала никога, още повече се размечтах. :) Грабвам едно орехче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни! :)
Гериии, може и повече да вземеш сега, а догодина ще се пробваш да си направиш (не е толкова сложно) и съм сигурна, че ще се справиш блестящо!!
ИзтриванеПрегръдка, мило момиче и хубав ден!!
Я, Руми и при теб сладко! Ще опитам и твоето, че много обичам, а и е с портокалова коричка! Браво на вас двечките с Хриси!
ОтговорИзтриванеБети, те вече започнаха да образуват твърда част и не са подходящи за сладко, но догодина ...!
ИзтриванеКомбинацията с портокаловата коричка е много сполучлива и аз все така го правя!!
Поздрави и прегръдка за страхотен ден, миличка!!
Здравейте Руми!Слага ли се карамфил в сладкото.Кората от портокал със орехите ли се вари.Благодаря ви предварително
ОтговорИзтриване