сряда, 29 януари 2014 г.

ПИЦА ХЛЯБ



Едно съчетание между хляба и вкусовете и съставките на пицата може да разнообрази трапезата.

ПРОДУКТИ:
2 ч.л. суха мая
1 ½ ч..ч. топла вода
 3 1/3 ч.ч. брашно
2 ч.л. кашерна сол (или ситно смляна морска сол)
1с.л. захар,
2  ч..ч. от любимите гарнитури, нарязани на кубчета (аз използвах пикантно чоризо, сушени домати, зелен лук ( може и праз лук), черни маслини, червен пипер , зелен пипер, задушени и отцедени гъби )
½ чаша пармезан или
2 чаши настъргана моцарела или бяло саламурено сирене
1 супена лъжица зехтин
за потапяне:
Кетчуп
Майонеза
Горчица



ПРИГОТВЯНЕ:
Поръсете маята над топлата вода в голяма купа. Оставете да постои в продължение на 3 минути. Смесете брашното, солта и захарта и разбъркайте с лъжица, докато се смесят, след което прибавете всички съставки за гарнитурата заедно с пармезана и хомогенизирайте.
Сега прибавете към сухата смес разтворената в топлата вода мая и отново бъркайте (с дървена лъжица или шпатула), докато получите лепкаво тесто, в което съставките са равномерно разпределени (Няма нужда от миксер или машина). Може да се наложи да прибавите още малко брашно, ако се получи твърде лепкаво тесто (това зависи от брашното с което работите, защото всички брашна са различни и поемат различно количество вода).
Оставете тестото за около час да почива, след което го поставете в хладилника за още час - час и половина, за да продължи да втасва.
След като изтече времето извадете тестото (аз го разделих на две и оформих две хлебчета) и върху набрашнена повърхност го разточете на правоъгълник с приблизителни р-ри 30х40 см и настържете отгоре моцарелата (или сиренето, ако използвате такова) и навийте от към дългата страна, като подпъхнете краищата.

Поставете хляба в тава с намаслена хартия за печене и оставете  да почива още 40 минути. Включете фурната да загрява и поставете хлебчетата вътре. Докато загрее фурната до 230°С хлебчетата ще продължат да втасват, след което печете до златисто (това може да продължи около 50-60 минути в зависимост от фурната). Няколко минути преди да извадите хлебчето го намажете със зехтин и допечете. Извадете и охладете леко върху решетка. Поднесете със сосове за пица по ваш избор (кетчуп, майонеза горчица или и трите :) ).
Да знаете само каква вкусотия е!!

4 коментара:

  1. Много вкусно предложение, Руми! Иска ми се да се протегна и да си отчупя едно парченце, толкова апетитно изглежда! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Светле! Вкусно се получи и се изяде още докато беше топъл, но според мен трябва да се остави да изстине :). Поздрави и на теб и хубав ден!

      Изтриване
  2. Руми, това е страхотна идея! Обикновено сиренце е добавката, но не ми е хрумвало с продукти и аромат на пица да направя. Обаче сега ще грабна твоето предложение и ще зарадвам домочадието :)
    Поздрави, Руми и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Бени, ще го харесат, сигурна съм :)! Хубав ден и на теб, миличка!!

      Изтриване