неделя, 22 декември 2013 г.

БАВАРСКИ ЗАХАРОСАНИ БАДЕМИ

Ядките са любимо похапване и мезе за всички. На Коледните базари в Мюнхен, обаче има едни много, много вкусни и обичани захаросани бадеми, които много лесно можем да си направим и сами у дома. Много е лесно и забавно, а как Коледно ухае само!!
Да се захващаме на работа!
ПРОДУКТИ:
100 мл вода
100 г захар
200 г бадеми (но може да се използват и други ядки)
1 ч.л. канела
2 ванилийки
ПРИГОТВЯНЕ:
Много лесно и бързо става.
Вземете тиган с незалепващо покритие (не се притеснявайте няма да се повреди), сложете на котлона, налейте водата и загрейте докато започне да завира, след което прибавете захарта и ванилията, разклатете тигана и оставете да се вари на среден огън докато започне да променя леко цвета си по края (не забравяйте да разклащате или разбърквате с ДЪРВЕНА лъжица). Когато това стане затоплете ядките за около 20 секунди в микровълновата и ги прибавете в тигана към сиропа. Сега вече трябва да разбърквате непрекъснато и да не оставяте ядките на едно място.
Ще забележите как постепенно течността ще се сгъсти, намалее и карамелизира леко, а ядките ще се облеят със захарен сироп от всякъде и ще започнат леко да пукат.
Сега е времето да прибавите канелата и да продължите да бъркате. Постепенно сиропът ще започне да се озахарява около ядките, но продължете да бъркате, докато всички ядки станат захарни. Оставете тигана още малко на огъня и продължавайте да бъркате, трябва всичката захар, която е по дъното на тигана да полепне по ядките, а когато това стане ги изсипете върху хартия за печене и ги оставете да се охладят. След като изстинат стават хрупкави, сладки и канелени, а това е Коледният аромат.
Сигурна съм, че обяснението ви се вижда дъъъъълго, но всичко, обяснено с много думи по-горе трае само 15-20 минути.

Има и друг по-мързелив :) начин да си ги приготвите и това е:
ПРОДУКТИ:
1 яйчен белтък
1/2 ч. л. екстракт ванилия (1 чаена лъжичка ванилия, ако използвате обикновена кристална захар, вместо ванилова захар)
1 с. л. вода
500 г  бадеми или орехи
3/4 ч.ч. захар
1 ч. л. канела на прах
1 щ ситна морска сол
ПРИГОТВЯНЕ:
В голяма купа смесете яйчения белтък, ванилията и водата.
Разбийте сместа, докато стане пенлива (може и с миксер, но може и с телена бъркалка). Изсипете въру бадемите (орехите) и разбъркайте, за да облее хубаво всеки бадем (орех).
Внимателно смесете  захарта, канелата и морската сол и изсипете при бадемите (орехите), разбъркайте, за да се полепи по всички ядки и да ги покрие.
Разпределете, така подготвените, ядки равномерно в тава, покрита с хартия за печене и поставете в предварително загрята на 120°С фурна за около час като честичко разбърквате.
След това изваждате, оставяте да се охладят напълно и прибирате в херметически затварящ се буркан. Така могат да се съхраняват за около две седмици.

По този метод може да приготвите и пикантни  ядки с различни подправки, подбрани по ваш вкус. Например: червен пипер (сладък и малко лют), куркума, сух млян джинджифил или микс от китайски подправки.
Да ви е сладко и щастливи празници!

3 коментара:

  1. Румии, колко много ти благодаря за тази публикация! В Лондон хапвах същото, но с фъстъци, и беше чудесно... И ето, че сега ще мога и сама да си го направя. Много благодаря, наистиа!
    Топла и уютна вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам Гери, че ще ти доставя удоволствие и възможност да си ги правиш у дома! Наистина са много, много вкусни (независимо какви са ядките)!! Спокойна нощ и сладки сънища от мен! :*

    ОтговорИзтриване
  3. Огромно благодаря,Руми! Станаха като едновремешните бонбони снежинки!

    ОтговорИзтриване