сряда, 18 декември 2013 г.

ПАНЕТОНЕ

Коледа, Коледа - най-очакваното време от годината! Всеки се надява да му се случи някакво чудо (та нали това е времето на чудесата), но най-вече всеки иска да прекара незабравими мигове с близки и приятели. По традиция на този празник се приготвят различни лакомства за малки и големи. Панетонето не е традиционно за нашата коледна трапеза, но пък какво пречи да го приготвим и да то да внесе малко италиански дух в дома ни! Процедурата е малко дългичка, но винаги може да си помогнем с наличната техника (хлебопекарната -тя нали е да ни облекчава живота :)).
ПРОДУКТИ:
за закваската:
140 г. брашно
250 мл. топло прясно мляко
14 г. суха мая (може да използвате прясна мая-съответното количество)
1с.л. захар
за основното тесто:
125 г. захар
110 г. краве масло
2 яйца плюс 1 жълтък
400 г. брашно
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. зърна анасон (ако не обичате аромата на анасона го пропуснете-аз не сложих)
1/2 ч.л. сол
100 г. сушени плодове(боровинки, кайсии и смокини)
100 г. стафиди (аз използвах златни)
50 мл. ром
50 г. захаросани корички лимон и портокал
180 г. ядки (ситно нарязани бадеми или лешници- може леко да се запекат)
за намазване от горе:
1 белтък + 1 ч.л. вода
филирани бадеми

ПРИГОТВЯНЕ:
Първо в купа се смесват продуктите за закваската, разбъркват се и се покриват, след което се оставят да втасат за един час.
Накисваме сушените плодове и стафидите в малко ром да стоят до момента на прибавянето им към тестото.
Сега идва ред на помощника - хлебопекарната, в нея сложих брашното, солта,  захарта, мекото масло, яйцата, жълтъка и втасалата смес. Включвам програма месене и втасване (при мен 8 програма) и оставям да се меси. При сигнала на машинката за добавяне на допълнителни продукти сложих отцедените от алкохола стафиди и сушени плодове, ядките(бадеми или лешници) и захаросаните цитрусови корички. Оставих машинката да завърши програмата (програма месене и втасване - 1ч. 30 мин.). Тестото се надига много и трябва да увеличи обема си 2 пъти. След като приключи програмата отново връщам програмата от начало за около 10 минути и изключвам машинката. Тестото оставям в контейнерчето за още двадесетина минути.
През това време си приготвям съда, в който ще се пече - аз използвах една дълбока тенджера с диаметър 20-22 см., която намазах с разтопено масло и облепих с два слоя хартия за печене (слоевете хартия са слепени един за друг отново с разтопено масло), така че хартията да е по-висока от стените на съда.
Тестото се прехвърля във формата и леко се заглажда и разстила по дъното с ръка. Покрива се с  фолио за свежо съхранение и отново се оставя да втасва за около час.
Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с белтъка и поръсваме с бадемите.
Печем около 50-60 мин., като гледаме да не прегори отгоре, защото става високо и се доближава до горния реотан (може да покриете с хартия за печене, като видите, че много се зачервява и така да допечете). За готовността пробваме с дървено шишче.
След като е готово, изваждаме и оставяме да престои за 5-10 минути в съда леко да се охлади, изваждаме върху решетка до пълното охлаждане (не бързайте да го режете преди да се е охладило, за да не стане глетово).
Поръсете с пудра захар и сте готови да посрещнете коледните празници с вкусен и ароматен италиански коледен козунак - Панетоне.
Ако решите да го направите малко по-рано преди Коледа няма никакъв проблем след като изстине много добре да го сложите в целофанов плик и да го затворите (ако имате и метална кутия ще стане направо като купешки :)), ще издържи поне седмица.
Като идея мога да ви предложа да направите малки панетонета, които да добавите към подготвените торбички с подаръци - децата ще са особено щастливи. За печенето им може да използвате консервни кутии (подгответе ги както е описано по-горе), а след това, за да е по-лесно слагането и изваждането им от фурната ги подредете в тавата на фурната.





Да ви е сладко и весело изкарване!!


14 коментара:

  1. Нека е италиански, ама аз с удоволствие бих с го подарила за Коледа. Чуден ти се е получил, Руми, браво! :)
    Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка! Разбира се, че става за подарък (и то какъв подарък- ароматен и сладък), направен и подарен с много любов - всеки ще го оцени подобаващо :)! Няма да ти пожелавам хубав ден, защото вече е вечер, за това ти желая топла и спокойна вечер! Поздрави и прегръдка!

      Изтриване
    2. И за теб прегръдка, Руми, много ми е драго, когато се отбивам тук. Страшно мило и топло отношение получавам и не ми се тръгва след това... :)

      Изтриване
    3. Много се радвам, мило момиче, че ти е приятно и уютно с мен и за това си винаги добре дошла (не зависимо от часа и времето навън)! Целувки и поздрави!

      Изтриване
    4. Благодаря! Руми, ти също винаги си добре дошла в моето местенце. :)

      Изтриване
  2. Не ми се мисли какво ухание се е носило из вас около печенето на този деликатес!! Филип си правеше някаква версия на козунак, наречена бриош, в машината за хляб и едвам издържах на аромата :) А досадната машина го печеше безкрайно дълго, т.е. ти изпилваше търпението до последно ;)
    Много весели празници, Руми!! Надявам се всички любими хора да са край теб и да летиш от щастие между тенджерите и вкусотиите, които поднесеш на коледната трапеза :) Прегръдка от мен :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, наистина е малко бавничък процеса, но пък си заслужаваше да дочакаме крайния резултат, а за уханието ти си наясно, няма да обяснявам :). Не се сърди на машинката (тя ми е любимка, за това я защитавам), толкова помага и трябва да сме й благодарни ;). Прекрасни празници и на вас с Филип и нека все така те обгръща с нестихваща любов! Целувки!

      Изтриване
  3. Руми,просто перфектен!Направо не мога да му се нагледам!
    Отдавна си търся рецепта за панетоне и твоята много ми харесва.
    Ще я имам предвид,благодаря ти!
    Щастливи зимни празници ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Роси, че си харесала рецептата! Не става бързо, но за сметка на това е вкусно, много мекичко и ароматно, сигурна съм, че като го опиташ ще се убедиш и ще ти хареса! Весели празници и на теб и семейството ти!! :*

      Изтриване
  4. Днес го направих! Единствените ми впечатления са, че захарта е много малко, моят не стана сладък, а и печенето му отне по-малко време, дори ми изгоря малко. Иначе супер много се надигна и е вкусен и много ароматен! Добавих и една ванилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много се радвам, че сте го направили! Наистина не става много сладко, но може малко да се увеличи количеството на захарта, това обаче ще доведе и до увеличаване на времето за втасване. Печенето зависи от фурната - всички са различни, а аз съм споменала времето според моята печка.
      Ще се радвам, ако опитате и други мои предложения и споделите!!
      Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
    2. Благодаря, подобно!
      Ще пробвам и други рецепти. Хубав ден!

      Изтриване
  5. Здравейте Руми,
    Въпросът ми към Вас е в кой момент точно се добавят брашното и солта от основното тесто?
    Благодаря предварително, Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Марина!! Първо да се извиня за огромното закъснение на отговора ми, но не бях в БГ и не съм влизала в блога! Все пак ще отговоря, макар, че в обяснението пише, че след като се подготви зекваската и плодовете се пристъпва към направата на основното тесто в машинката на програма месене и втасване (може просто да сте пропуснали този момент). Надявам се, че сте се справила и без моя помощ и не съм провалила резултата!!
      Поздрави и прекрасен ден желая!!

      Изтриване