събота, 26 април 2014 г.

САВАРИНИ



Надявам се всички си спомнят тези пухкави, сиропирани пастички със сметанова розички от горе. Много отдавна се каня да споделя тази вкусотия (много харесвам сиропирани десерти) и най-накрая им дойде реда :).




ПРОДУКТИ:
200 мл прясно мляко
250 г брашно
1 яйце
15 г прясна мая
2 с.л. захар
3 с.л. олио
щипка сол
ванилия
2 - 3 капки есенция ром
200 мл сметана за разбиване
за сиропа:
вода
захар
ром (или есенция)
ПРИГОТВЯНЕ:
В купа смесете маята със захарта, след което добавете топло мляко и оставете да се разтвори и леко да шупне .
В друга купа за смесете  яйцето, щипка сол и олиото и леко ги разбийте.
След това добавете сместа с маята и брашното.
Разбъркайте  добре (може и с миксер) и  оставете  да втаса за 40 минути на  топло място.
Намазнете формички за саварини (или тавичка за мъфини - аз използвах такава) и ги поръсете с брашно. Разсипете втасалото тесто в тях, като запълвате 2/3 от обема им и ги оставете на топло да втасат още веднъж за около 15-20 минути. Изпечете ги в предварително загрята на 170°С фурна до златисто (за всяка печка времето е различно). Извадете ги и ги оставете да се охладят, а през това време си сварете сироп от водата, захарта и рома. Когато сиропът е готов  пускайте в него саварините една по една, след което ги изваждайте в подходящ съд (така ще попият от сиропа по-бързо).
Сега изрежете капаче и шприцовайте красива и голяма розичка от разбита сметана, след което поставете отново капачето. Останалият сироп излейте в съда в който сте подредили саваринките и ги оставете да престоят няколко часа, за да се до напоят с него.
Сервирайте в чинийка и полейте с малко от сиропа или, ако предпочитате, с разредено сладко от малини или ягоди.
Да ви е сладко!!

10 коментара:

  1. Руми, ама перфектно са ти се получили! И Рудолф би ти завидял (няма да забравя неговата голяма саварина в един епизод). С удоволствие си грабвам едничка и ти желая усмихната вечер. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думички, Гери! Аз със удоволствие те черпя и да ти е сладичко!
      Прегръдки и за теб от мен! Спорна нова седмица!!

      Изтриване
  2. Един забравен десерт, по-младите вероятно не са го и чували, но ако го опитат ще останат приятно удовлетворени. Ако е приготвен и представен по показаният начин, удоволствието ще е пълно! Успехи и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за мнението и за това, че сте се отбили при мен и сте коментирали!! Наистина е малко позабравен, но пък е много хубав и си заслужава да си го припомним.
      Поздрави и хубав ден и спорна седмица желая!!

      Изтриване
  3. О, това е един отдавна неопитван, но въобще незабравен десерт! Ммм, Руми,колко сладичко ми стана :) Много, много отдавна не съм правила и май децата няма да си спомнят за него, толкова малки бяха ... Но ще си отбележа да ги изненадам в близко време :) Благодаря за подсещането, твоите са станали перфектни, да видим аз как ще ги наглася :)
    Успешни предпразнични дни, Руми! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, миличка Бени, ти си такъв майстор, че изобщо не се съмнявам в перфектния резултат!
      Поздрави и прегръдчица и за теб от мен!

      Изтриване
  4. Много професионален вид има саварината ти, Руми! Направо ме върна години назад, когато си поръчвах такава в някоя стара сладкарница с чаша боза :)
    Честит празник и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тики! Това ми беше един от любимите сладкиши когато бях малка (божеееееее колко отдавна беше това :( )!
      Честит и на теб, миличка и много целувки!!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Радвам се да прочета този коментар! Благодаря!
      Поздрави и прекрасен ден желая!!

      Изтриване