петък, 23 март 2012 г.

Сиропиран ябълков сладкиш




Един лек плодов сладкиш, който може да си направите по всяко време на годината и да Ви достави удоволствие, независимо от времето навън.



ПРОДУКТИ:
2 големи ябълки
1/2 ч.ч захар
по желание канела, начупени орехи и мед (с тях става много по-вкусно)
за тестото:
3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
2 ванилии

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Ябълките се обелват (обелките не се изхвърлят), нарязват се на резенчета. 
  • В тавичката се карамелизира 1/2 ч.ч захар. 
  • Докато е течен карамела се нареждат резенчетата плътно едно до друго, като ги застъпвате (получава се нещо като ветрило). Поръсва се с канела и счукани орехчета (на едро), а  останалите резенчета се наситняват на кубчета и се разпределят отгоре. Аз сложих и няколко парченца масло.
тесто:
  • Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Добавя се ванилията и брашното. Получава се пухкава смес. Изсипва се върху ябълките и се пече в загрята на 180°С фурна.
  • Обелките и изчистените семки от ябълките се слагат в голяма чаша или купичка  с 250 мл вода и се слагат в микровълновата за 2 минути. Прецежда се и докато е горещо се слагат  1-2 с.л захар. 
  • Като захарта се разтвори, сиропът се изсипва равномерно върху изпечения сладкиш. 
  • Изчаква се 15 минутки и се обръща върху подходящ съд.









Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар