неделя, 16 февруари 2014 г.

Карамелен сладкиш с тиква

 Обичам тиква и я приготвям както в сладък, така и в солен вариант. Все още може да се намери хубава тиква на пазара, ако нямате такава собствено производство :). Аз имах една малка тиквичка "Цигулка" и реших да направя един бърз, крем-карамелен сладкиш с нея. Много лесно се приготвя, не отнема много време, а е много вкусен и лек.
ПРОДУКТИ:
тиква
брашно
сол
1 л. прясно мляко
8 бр. яйца
10 с.л. захар
ванилия
за карамелен сос:
4-5 с.л. захар
4-5 с.л. течна сметана
1 с.л. краве масло
ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете, почистете от семките и нарежете тиквата на квадратни парченца с дебелина около половин сантиметър (може и по-тънки, но не е препоръчително до са по-дебели). Препоръчително е парченцата да са еднакви на височина и да не са по-високи от височината на тавичката, в която ще се приготвя десерта.
Така нарязаните парченца посолете леко и ги оставете да си пуснат малко сок, а след това оваляйте всяко парченце по отделно в брашното, така че да се образува тънък слой и ги подреждайте прави плътно едно до друго в тавичката, докато се запълни цялата (прилича малко на рататуй).
От яйцата, прясното мляко, захарта и ванилията пригответе смес за крем карамел и залейте внимателно тиквените парченца, но внимавайте, защото парченцата се стремят да изплуват на горе. Поставете тавичката на водна баня в загрята на 180 С фурна и печете докато се стегне млечната смес и се зачерви от горе, но не оставяйте водата да завира.
През това време си пригответе карамелен сос, като карамелизирате захарта, затоплите сметаната и я прибавите към карамела и разбъркате докато се стопи захарта и се получи хомогенна смес. Сега е време да прибавите и маслото и отново да разбъркате, за да се разтопи и да се получи гладък и лъскав сос.
Извадете сладкиша и го оставете да изстине добре и да се стегне, след което го нарежете и сервирайте полят с лъжица от топлия карамелен сос.
Ако ви се струва, че е много пипкаво с карамеления сос може преди да подредите парченцата тиква в тавичката да карамелизирате няколко лъжици захар на дъното й, да оставите да се стегне карамелът и след това да подредите тиквените парченца и да продължите по описания по-горе начин.



Това е! Надявам се да ви хареса!!
Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Неведнъж съм казвала, че не обичам особено крем-карамел и не бих си приготвила за мен... Много рядко хапвам. Но когато е в комбинация с нещо друго, някак повече ми допада. ;) Знам ли, може би не обичам толкова яйчни десерти...
    Както и да е. Исках да кажа, че обожавам тиква, а твоята, полята с това чудо, определено е станала идеално, Руми! Да ти е много сладко и ефирно.
    Поздравиии! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, става по скоро тиквено от колкото крем-карамелено и след като обичаш тиква съм сигурна, че ще ти хареса. Не е натрапчиво сладък, а е лек и много нежен. Пробвай го! Поздрави и на теб и спокойна вечер, миличка! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Руми, чудесен и много изкушаващ десерт! Много, много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!! Много ме радва, че ти е допаднало моето десертче! Приятна вечер и прегръдка за лека нощ!

      Изтриване