четвъртък, 12 юли 2012 г.

Лимоново руло и лимонови квадратчета


 

Лято е! Горещо е!! Ужасно е горещо (поне в нашия град - 39,6°С)!! Нещо свежо и сладко  с аромат и вкус на лимон ще е много подходящо за следобедното кафе, а и не само!
Предлагам ви да си приготвите два сладкиша с една основа, но с пълнежи  от два различни леки сметаново-лимонови крема.




ПРОДУКТИ:
За блата:
1пакетче пудинг със сметанов вкус на д-р Йоткер
250 гр. пшеничено брашно
4 яйца
200 гр. захар
2 с. л разтопено краве масло
ванилова захар (есенция ванилия)
2 ч. л бакпулвер
1с.л. настъргана лимонова кора

крем:
100 мл. течна сладкарска сметана
1 доза крем „Лимонена извара”

За крем „Лимонена извара”:
3 големи яйца
150 гр. бяла захар
80 мл. пресен лимонов сок (не използвайте бутилиран лимонов сок, а изцедете сока на лимоните, чиято кора сте настъргали и задължително го прецедете, за да отстраните попадналите частици от месото и евентуално семчици).
56 гр. несолено масло (на стайна температура)
4 гр.ситно настърганa лимонoва кора (за да е по ароматна и сочна кората я настържете непосредствено преди прибавянето й в крема).

Ако лимоните са със стайна температура ще дадат по-вече сок при изцеждането, а за да е по ароматна кората я настържете непосредствено преди да я прибавите в крема или тестото.
 Преди да приготвите блата за рулото си направете крема „Лимонена извара” (той е по-хубав и по стегнат когато е престоял в хладилник поне няколко часа, а най-добре цяла нощ).

ПРИГОТВЯНЕ:

Крема „Лимонена извара”
 Това е изключително свеж крем, подходящ както за пълнеж на торти, сладкиши и кексове, така и за добавка към плодови салати, който може да съхранявате в хладилник до една седмица.
  •  В подходяща купа от неръждаема стомана разбийте с тел яйцата, захарта и лимоновия сок до пълното им хомогенизиране. 
  • През това време в дълбока тенджера сложете вода, която загрейте до кипене. 

  • Поставете  върху нея купата с яйчената смес, така че да не опира във водата (да се образува парна баня). 
  • При непрекъснато разбиване с тел варим сместа от яйцата, захарта и лимоновия сок до получаване на гладък крем. 



  • Продължаваме да нагряваме и бъркаме  постоянно (за да предотвратим пресичане), докато сместа стане гъста (като заквасена сметана). Това трае около 15-20 минути (ако имате и ползвате сладкарски термометър това е до около 71° С).
  • Отстранете от огъня (ако е необходимо прецедете веднага през фина цедка, за да премахнете всички бучки).
  • Нарежете маслото на малки парченца и прибавете в сместа, като продължите енергично да разбивате с тел, докато то се разтопи и усвои от крема.
  • Добавете прясно настърганите лимонови кори и оставете да изстине.
Кремът ще продължи да се сгъстява докато се охлади напълно.
Покрийте с домакинско фолио (да не се образува коричка) и приберете в хладилника.
Това е!  Не е никак сложно, но за сметка на това е много ароматно и свежо.

Може да се използва така, но може внимателно да се смеси с разбита, до твърди връхчета, сметана и тогава да се използва – става нежен и ефирен сметаново-лимонов крем (точно такъв използвах за рулото).





Блат:
Приготвянето му е лесно и бързо.

  • Пресейте  брашното, пудинговият крем и бакпулвера в купа.
  • Към тях прибавете  разбитите на пяна яйца, захар, ванилиева захар (есенция), лимонена кора и масло. Разбъркайте до хомогенна смес (получава се гъстичко тесто, подобно на тесто за мъфини).
  • Изсипете го, разпределете и заравнете в тава, постлана с хартия за печене (аз използвах тавата на печката, но направих доза и половина).
  • Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна, средна скара до златист цвят.
  • След като е готов извадете блата заедно с хартията от тавата, поставете го върху мокра кърпа и навийте на руло. Стегнете и оставете да се охлади напълно.
  • След като е охладен го развийте, отстранете хартията, намажете с крема и  отново навийте. 
  • Измажете рулото с крем и отвън и поставете за няколко часа в хладилник да стегне.

 Направете кафето, нарежете рулото и се насладете на вкуса!

Този блат може да използвате да направите и ..........
лимонови пастички, като нанесете върху него крем приготвен от:
1пакетче пудинг със сметанов вкус на д-р Йоткер
500 мл. прясно мляко за приготвяне на пудинга
4 с. л пудра захар (за лимоновия сок)
60 мл. прясно изцеден лимонов сок
200 гр. заквасена сметана
3 с.л. пудра захар (за заквасената сметана)
½ пакетче желатин
1 с.л. настъргана лимонова кора


  • Пригответе пудинговия крем съгласно указанието на опаковката.  Оставете да изстине.
  • Смесете лимоновия сок с пудрата захар, до разтопяването й. 
  • Желатина накиснете в студена вода да набъбне, след което го разтопете напълно на водна баня. 
  • Прибавете  лимоновия сок и разтопения желатин към охладения пудингов крем и разбъркайте добре.  

  • Заквасената  сметана разбъркайте с пудрата захар и също я прибавете към пудинга.


  •  Отново разбъркайте и излейте върху блата (поставен в тавичка с висок борд), поръсете с кокосови стърготини (може и със смлени ядки – примерно шам фъстък) и приберете в хладилник да стегне. 




Останалото го знаете! :)
Да ви е сладко!                                                                                       

2 коментара:

  1. Чудесни са и двата сладкиша ,Руми ! Руло правих вчера по рецепта на Катето от ''Наслада с Катерина'' ....ще опитам и твоята рецепта :) ! Обичам ги рулцата ,стават бързо и са чудесни :) !
    Много ми хареса крема ''лимонена извара'' ..благодаря ,че сподели рецептата !
    Чао ,Руми и спокоен сладобед !

    ОтговорИзтриване
  2. Чао,Ванюшка! Опитай, става едно сладко, но същевременно и киселичко вкусно, не накъртва (както казваше моята баба)точно за горещите дни е!! От мен ЦЕЛУВКИ и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване