Днес реших да приготвя едни петифурки, вдъхновени от сладкиш Павлова - с меренге блатове, млечно-сметанов пълнеж и карамелена заливка.
ПРОДУКТИ:
Блат:
5 бр. белтъци
250 гр. пудра захар
1 ч.л. бял оцет
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. какао
2 с.л. смлени орехи
Есенция ром
Крем:
1пакетче крем „Оле” ванилия на д-р Йоткер
350 мл. студено прясно мляко
200 мл. сладкарска сметана
1 к.ч. захар (по желание при разбиването на сметаната)
1 к.ч. запечени и счукани карамелизирани ядки
1 к.ч. нарязани на дребно сушени плодове или кандирани портокалови (лимонови)корички
Ванилия
Заливка:
1 ч.ч. захар
50 гр. краве масло
1 к.ч. сладкарска сметана
ПРИГОТВЯНЕ:
- Разбиваме белтъците, заедно с оцета на гъста пяна и постепенно прибавяме захарта, като след всяка порция захар разбиваме до усвояването й.
- Пресяваме заедно царевичното нишесте и какаото поне два пъти и към тях прибавяме смлените орехи и разбъркваме.
- Прибавяме ги внимателно към белтъците, добавяме и есенцията и разбъркваме от горе на долу с лопатка, за да остане тестото пухкаво и ефирно.
- Изливаме полученото тесто в квадратна или правоъгълна тавичка (аз използвах тази на фурната), постлана с хартия за печене, на пласт с дебелина около 2 см.
- Печем в слаба, предварително загрята на 100-120°С, фурна, на средна скара с вентилатор за около 60-70 минути.
- Изваждаме и оставяме да се охлади.
- Карамелизираме ядките и ги натрошаваме.
- Нарязваме сушените плодове или портокаловите корички.
- Приготвяме крема на д-р Йоткер съобразно указанието на опаковката
- Разбиваме на твърд крем сметаната (оставете малко за щприцоване върху пастичките) и с плавни движения (за да остане пухкава) я смесваме с крема на д-р Йоткер.
- Прибавяме ядките, ванилията и плодовете (коричките) и отново разбъркваме.
- Изстиналия блат разделяме на две.
- Краищата изравняваме, а изрезките наситняваме и прибавяме към крема (нали е криза, не трябва да се хвърля нищо :).
- Ако желаете може с четка леко да сиропирате платките преди да нанесете крема.
- Поставете първата платка, нанесете крема, а отгоре втората платка и изравнете от всички страни.
- Оставете на студено за няколко часа да стегне крема, след което нарежете с много остър нож на квадратчета с размери 3 на 3 см.
- Карамелизирайте захарта до светъл карамел, прибавите кравето масло и бъркайте докато се получи хомогенна гладка смес.
- Дръпнете от огъня и прибавете сметаната, като бъркате интензивно (за по-лесно с тел) и без прекъсване до получаване на гладка, плътна, но течна смес, с която залейте всяка пастичка.
- Оставете заливката да се стегне и шприцовайте по една розичка от сметана или украсете по друг начин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар