понеделник, 4 юни 2012 г.

Яйчен ликьор (Eierlikör)


Надявам се, че всички дами ще оценят подобаващо предложението за една чашка домашно приготвено ароматно и леко питиенце (е само тези, които не могат да консумират по твърди питиета, а искат да са „барабар Петко с мъжете” на масата :)).


ПРОДУКТИ:
5 бр. жълтъци (от щастливи кокошки :))(белтъците използвайте за някакъв друг сладкиш или питка)
1 л. прясно мляко
0,5 кг. захар
200 мл. медицински спирт (или силна ракия без аромат)
1 есенция „Коняк”
2 ванилии

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Разбийте жълтъците с половината захар на крем (не се притеснявайте, ако захарта не се разтопи напълно при разбиването).

  • Млякото сварете с останалата захар и го прибавете, при непрекъснато бъркане към жълтъците. Ако се притеснявате да не се пресекат жълтъците започнете да прибавяте врялото мляко лъжица по лъжица (както като застройвате супа) и след като се темперират жълтъците излейте останалото мляко.
  • Бъркайте до пълното разтваряне на захарта и прибавете спирта.
  • Оставете да изстине, но разбърквайте от време на време, за да спадне образувалата се пяна, след което прибавете есенцията и ванилията.
  • Прецедете през цедка и налейте в бутилка.
  • Съхранявайте в хладилник (вярвам, че този период няма да трае дълго :)).

На здраве и да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар