понеделник, 11 юни 2012 г.

Зеленчукова супа с топено сирене


Обожавам супи, независимо дали са с месо или са зеленчукови. Те са толкова необятно поле за инпровизация, че могат да удовлетворят и най капризния вкус. Освен това са супер подходяща храна както за малки, така и за големи, а и за тези със здравословни проблеми и такива, които са се подложили на диети. Предлагам ви една питателна и здравословна зеленчукова супичка.


ПРОДУКТИ:
2 средно големи моркова
3-4 стръка зелен лук (може да се замени с 1 праз или 1 глава стар лук)
¼ глава целина (продават редовно в големите супер маркети)
3 големи картофа
200 гр. топено сирене
50 гр. краве масло
50 мл. олио
Сол
Черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • В дълбок съд сложете около 2 литра вода (количеството е по ваша преценка в зависимост от това за колко порции и колко гъста искате да е, но сиренето трябва да е не по-малко от 100 гр. на литър вода).
  • Нарежете на дребни парченца топеното сирене (може предварително да го замразите във фризера и да го настържете на едро ренде).
  • Настържете на едрото ренде морковите и целината.
  • Картофите нарежете на не много едри кубчета.
  • Лука (праза) нарежете на не много ситно.
  • Загрейте мазнината и задушете съвсем леко зеленчуците (да променят цвета си и да поемат мазнината).
  • След като водата е завряла сложете топеното сирене и бъркайте до пълното му разтваряне, прибавете картофите, посолете и подправете с черния пипер и оставете да ври около 5-6 минути. 
  • Следва прибавяне на предварително задушените зеленчуци и отново варете 5-6 минути. Накрая може да прибавите ситно нарязан магданоз или копър, но не е задължително.




Супичката е готова!
Сервирайте с хрупкави крутони.
Да ви е сладко

Няма коментари:

Публикуване на коментар