четвъртък, 26 април 2012 г.

Супа със зеле, бял боб и царевица

Вече съм представяла супички от турската кухня, но тя е толкова разнообразна, че едва ли може да се обхване и представи с няколко рецепти. Всеки район си има специфични и традиционни ястия и супичката, която искам да предложа е една типична за района на Трабзон (дори така се казва „ Trabzon Лахана Чорбаши ”).  Може да се приготви както с месо, така и то да се пропусне.  Много е вкусна и в двата варианта, надявам се да опитате и да се уверите      сами!


 ПРОДУКТИ:
220 гр. бял боб
250 гр. прясно зеле
1 люта чушка
280 гр. сладка царевица (от консерва )
300 гр.телешко месо (нарязано на дребни кубчета)
1 с.л. с връх (17 гр.) царевично брашно
10-20 гр.краве масло
½  ч.л. сладък червен пипер
½ – 1 ч.л. сол
черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Бобът се залива със студена вода и се оставя да кисне една нощ.
  • На другия ден се сварява (първата вода се изхвърля) заедно с късчетата месо до готовност (в зависимост от сорта времето е различно). Може месото да се пропусне, тогава супичката е само зеленчукова и е подходяща за вегетарианци.








  •  През това време се нарязва зелето на ивички и то се сварява (в друг съд), докато омекне.
  • Лютата чушка също се нарязва – на тънки кръгчета.
  • След като се сварят зелето и боба се смесват (заедно с водата, в която са варени), може да  добавите още малко вода (като за по-гъста супа).
  • Подправяме със сол и черен пипер.
  • Към тях се прибавя царевицата и предварително нарязаната люта чушка (ако не сте любители на пикантните ястия не слагайте люта чушка)..
  • Оставяме на тих огън за около 5-6 мин. да се хомогенизират вкусовете.
  • Следва царевичното брашно, което добавяме, бъркайки енергично (аз предварително го разтворих във вода и към него постепенно прибавях по малко от течността на супата, като при застройка, след което го върнах в тенджерата). Оставяме да ври още малко, за да се свари царевичното брашно.
  • В подходящ съд разтопяваме маслото, добавяме червеният пипер и разбъркваме за няколко секунди.  
  • Дърпаме от огъня, за да не загори пипера, добавяме към супата и разбъркваме (оооо какъв аромат само).

Варим още 1-2 минутки иииии готово.
Сервира се топла.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар