понеделник, 20 февруари 2012 г.

Чорба с кисело мляко и ориз (Yayla çorba)

Това е една супа от турската кухня, която е много нежна, приятна, лесна и бърза за приготвяне и ще внесе малко разнообразие във Вашето меню. Опитайте я!





ПРОДУКТИ:
8 ч.ч. пилешки бульон (може да използвате вода и 3 кубчета “Мaggi”)
½ ч.ч. ориз
1 жълтък
2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно
Сол
2 с.л. олио или зехтин
2 ч.л. сух джоджен

ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме ориза на течаща вода, заливаме го с бульона и оставяме да ври до готовност.
През това време приготвяме застройка, като разбиваме с тел брашното, жълтъка и киселото мляко до гладка и хомогенна смес. Овкусяваме със сол (ако ползвате бульони не слагайте сол, те са достатъчно солени) и черен пипер и темперираме с няколко черпака от бульона на вече сварения ориз. Прибавяме застройката при непрекъснато бъркане към ориза и оставяме да заври отново, като продължаваме да бъркаме, за да не се пресече.
Сервираме чорбата със заливка -1 ч.л. от сгорещеното олио (зехтин), в което е сложен и разбъркан за кратко сухия джоджен.
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Благодаря Руми за рецептата. Като се прибрах Снежа веднага я направи за 10-20 минути. Много ми хареса, лека и приятна а заливката с олиото мммм вкусен аромат ...ПП Мразя циганите и расизма :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това много ме зарадва, Кико! Наистина и ние много я харесваме - лека, вкусна и хранителна! Поздрави!!

      Изтриване