ПРОДУКТИ:
за блатовете:
6 яйца
1 ч.ч.олио
1,5 ч.ч. прясно мляко
2,5 ч.ч. захар
4,5 ч.ч. брашно
1 амонячна сода
1малка ч.л.сода бикарбонат угасена с няколко капкиоцет
1/2 ампула ванилия
3 с.л. какао
за сиропа:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
ванилия
за крема:
400 мл.течна сладкарска сметана
200 гр. черен шоколад
3-4 капки ромова есенция
50 мл. алкохол (коняк, ром или друг)
ПРИГОТВЯНЕ:
- Яйцата разбивам заедно със захарта до побеляване и увеличавание на обемът им.
- Към получилият се крем прибавям, като редувам брашното (предварително пресято с амонячната сода) и прясното мляко. Преди да се изчерпят количествата на брашното и млякото прибавям ванилията и содата бикарбонат, която съм „угасила” с няколко капки оцет. Разбърквам добре.
- Получилото се тесто разделям на 6 равни части (аз използвам гювечета – пълнят се до ръба от това количество продукти) за изпичането на 6 блата (тавичка с деаметър 22 см)
- Изпичам блатовете в предварително загрята на 160°С фурна с вентилатор (балатовете пека по два едновременно). Оставям да изстинат добре.
- Приготвям сироп от захарта и водата за сиропирането им.
- Приготвям и крема, кото загрявам сметаната до кипене и заливам с нея начупения шоколад. Бъркам до стопяването му и получаване на гладка маса. Прибавям няколко капки ромова есенция и алкохола и отново разбърквам. Оставям крема за няколко часа в хладилник да стегне (крема можете да направите от предната вечер). След изваждането му и преди използването го разбивам с миксер на бързи обороти, за да стане пухкав.
- Блатовете нарязвам на концентрични кръгове с помоща на различен размер чинии или с изработени от картон кръгове.
Сглобяване:
първи блат: първи кръг – кафяв; втори кръг- бял; трети –кафяв и средата –бял ;
втори блат обратно: първи кръг- бял; втори- кафяв; трети – бял и средата – кафяв.
трети блат повтаря конфигурацията на първи блат.
- В подходящ поднос или тортена чиния сглобявам и самата торта като поставям първия блат, сиропирам, намазвам с крем, поставям втория блат, сиропирам и отново крем, следва трети блати сиропиране. С останалия крем замазвам цялата торта от горе и от страни и оставям за няколко часа да стегне в хладилник.
- Декорацията на тортата от горе може да бъде различна всеки път, в зависимост от настроението Ви. Аз облякох едната тортичка с шоколад в два цвята, другата посипах със счукани карамелизирани бадеми.
Не си мислете, обаче че такъв празник мина само с тортичка.
Трапезата беше богата и отрупана с различни вкусотии:
За ордьовър -
„Панирани топчета от сирене”, „Кошнички от шунка с яйце и кашкавал” придружени със салатка и ракийка;
За основно -
„Свински врат с подправки, печен върху сол” ( специалитет на таткото) с гарнитура вкусна картофена салатка и чашка домашно червено винце, както и тънко нарязани сушени мезенца, подредени и декорирани също от нашия татко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар