ПРОДУКТИ:
за тестото:
500 гр. безсолна извара (по възможност да не е зърнеста, а да има кремообразна структура)
4 яйца
няколко капки ванилия
щипка сол
2 ч.ч. брашно (чашата ми е 250 мл.)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 л. олио за пържене
за сиропа:
3 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода
ванилия
1-2 щипки лимонена киселина
ПРИГОТВЯНЕ:
Ако все пак не сте намерили кремообразна извара не се отказвайте от удоволствието да приготвите тулумбичките. Може първо да пасирате с пасатор до кремообразно сътояние и след това:
- към нея прибавяме бакпулвера, пресятото брашно, солта и ванилията и бъркаме докато се получи еднородна смес (аз правя това в по дълбок съд, за да ми е по-лесно след това с бъркането при прибавянето на яйцата).
- към така получената смес прибавяме едно по едно яйцата и бъркаме с вилките за тесто на миксера. След прибавяне на яйце трябва то да се усвои напълно от тестото и чак след това се прибавя следващото.
-оставяме получилото се тесто (прилича точно на пареното по вид) да почине няколко минути.
-загряваме мазнината в по дълбок съд (не трябва да е много гореща, за да не ги грабне изведнъж, но и не трябва да е студена, защото ще поемат много мазнина).
-поставяме тестото в шприц или пош с накрайник звездичка и шприцоваме тулумбичките направо в съда със загрятата мазнина (понякога пръска и трябва да се внимава да не ни изгори). Първо потъват на дъното, но след като започнат да се пържат изплуват и се обръщат самички:). Трябва да са станали леки с пореста структура вътре.
-сваряваме си сироп от захарта, водата и ванилията, като след достигане на необходимата гъстота прибавяме 1-2 щипки лимонена киселина. Това няма да позволи на сиропа след това да се захаросва. Заливаме изстиналите тулумбички с горещия сироп (той трябва да ги покрие) и оставяме да престоят докато се напоят добре. Може да ги обърнем няколко пъти в сиропа, за да се напоят от всички страни.
- Следва сервиране и похапване (излизат около 50 бр.).
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар