понеделник, 3 април 2017 г.

КРАФИН КОЗУНАЧЕТА

Както винаги, когато наближава най-светлия празник Великден се подготвяме с рецепти за козунаци и предварително мааалко тренираме, за да направим перфектните козунаци за самия ден.  Искам да ви представя едни много, много вкусни и красиви малки козуначета.
Може би се чудите какво означава крафин. Някои може и да знаят, че това е хибрид между кроасан и мъфин. Използва се техниката за тесто за кроасан и се оформя като мъфин ииии  това е крафин.
 Получава се красиво, много вкусно,
с хрупкава коричка (като пресен кроасан) и мекичка вътрешност (като истински козунак) изделие! Това съчетание на двата вида техники в последно време е хит в пекарството и си заслужава да се опита!!


ПРОДУКТИ
350 г брашно
110 мл топло прясно мляко
1яйце
2 жълтъка
1 пакетче (7 г) суха мая
80 г захар (аз използвах кафява)
1 щ сол
40 г разтопено краве масло
индийско орехче
захаросани/сухи плодове (стафиди; боровинки; цитруси)
портокалови/лимонови корички
бадеми
парченца шоколад
ванилия
лимонова есенция (настъргана лимонова кора)
120 г много меко краве масло за намазване на слоевете тесто

От посочените продукти излизат 12-14 крафина (зависи какви са тавичките ви за мъфини (с по-малки или по-големи гнезда).

ПРИГОТВЯНЕ
Първо в топлото мляко с малко от захарта разтваряме маята и оставяме за около десетина минути да се активира.
През това време с останалата захар разбиваме яйцето и жълтъците до пухкав крем.
Брашното и солта пресяваме (аз пресявам два пъти), а кравето масло (40 г) разтопяваме и оставяме леко да се охлади.
Замесваме тесто, като в купа поставяме брашното, правим кладенче и изсипваме активираната мая, разбитите яйца и ароматите (ванилия и лимон - аз използвам и двата заедно), разбъркваме и добавяме разтопеното краве масло. Месим в купата, докато се образува хубава топка и се обере цялото брашно. Получава се меко, лепнещо тесто, но НЕ ДОБАВЯМЕ повече брашно
Прехвърляме тестото на плота и продължаваме да месим и разтягаме тестото, то постепенно започва да става по-еластично и не лепне вече по плота и ръцете (това може да трае около 10-15 минути, но все пак зависи от брашното).
Може да проверим дали добре сме измесили тестото, като издърпаме част от тестото и го разтеглим с пръсти,  все едно че ще правим кора за баница, то не трябва да се къса, а да се образува тъничък, прозрачен пласт.
Когато тестото вече не лепне го прехвърляме в намазана с мазнина (краве масло или олио) купа (него също намазняваме леко от горе ),  завиваме с домакинско фолио и оставяме на топло да втасва (трябва да увеличи обема си поне два пъти).
За замесването на тестото може да използвате хлебопекарна на програма тесто или стационарен миксер с бъркалки за тесто.
След като тестото втаса го разделяме на 6 или 7 равни части (зависи от тавичката), всяка част оформяме на хубава топчица, отново завиваме с фолио и оставяме да се отпусне за около 10-15 минути (разбира се в помещението трябва да е топло).
Следва разточването на всяка част от тестото. Това е най-важният момент.
Трябва да се разточи мнооого тънко (тестото е супер еластично и позволява това).
Понеже не всички умеят да точат толкова тънко може да се изхитрите (като мен :) ) и да използвате машинка за паста. С нея може да разточите  много тънко без никакъв проблем, но от моя опит ще предложа последното минаване да е на позиция 2 на машинката (това е много подходяща дебелина, за да се оформят и виждат пластовете на крафина).
Разделяме кравето масло (120 г) на 6 или 7 части (по една част за всяка оформена топчица тесто).
След като сме разточили тестото намазваме листа с едната част от мекото масло, настъргваме малко индийско орехче (ако ви се струва странно и неприемливо го пропуснете, но то придава много приятен аромат), посипваме с избраните добавки (ядки, шоколад, сухи плодове) и от късата страна на разточения лист започваме да навиваме на стегнато руло.
Получилото се руло оставяме завито с фолио докато приготвим останалите. След като семе готови с навиването на рулцата, всяко  разрязваме с много остър нож ( за да не се сплескват пластовете)  на две по дължина. Всяка половинка навиваме на охлювче, като се стараем срязаната страна да остава от външната страна, така че да се виждат всички слоеве и поставяме в гнездото на тавичката за мъфини (може да не се маже предварително тавичката, но аз леко я мажа).
Така оформяме всичките 6 (7) топчици тесто и получаваме 12 бр. (14бр.) крафини.
Завиваме с фолио и оставяме на топло отново да втасат за около 40-50 минути.


Печем в предварително загрята на 200˚С  фурна за около 20-25 минути до златисто, след което изваждаме и охлаждаме върху решетка.  Добре изпечените крафини трябва да са леки като ги извадите. Посипваме леко с пудра захар да се откроят слоевете.

Малко дългичко стана обяснението, но пък ми се иска да е максимално ясно! :)
Опитайте това изкушение и няма да съжалявате!!


Да ви е сладко и весело посрещане на празниците!!

2 коментара:

  1. Руми, толкова са красиви, пък ароматът им усещам чак дотук. Браво, мила! Чудесна рецепта и изпълнение! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люска!! Много са вкусни, хем хрупкавички, хем мекички!!
      Прегръдка, миличка и слънчев ден!!

      Изтриване