понеделник, 15 май 2017 г.

BOMBOLONI - италиански понички




Харесвам много понички и често правя за закуска
Правя ги от козуначно тесто, както всички, но все ми се струва, че не са достатъчно пухкави и нежни.








Накрая попаднах на тази рецепта и трябва да си призная, че съм напълно удовлетворена от резултата - вкусни с нежна и пухкава текстура, просто невероятни!

От посочените продукти се получават около 25 бр., но зависи и колко големи ще ги изрежете (аз използвах стандартна чаша на столче  за вино).


ПРОДУКТИ:
250 г (2 ч.ч.) брашно
250 г (2 ч.ч.) / брашно с набухвател (аз го замених с натурално пшенично нишесте + 1ч.л. бакпулвер)
75г (⅓ ч.ч. с връх) бяла кристална захар
100 г (7 с.л.) меко краве масло
20 г прясна мая или един пакет (7г суха)
 7 г (1½ ч.л.) сол
150 г (3бр.) цели големи яйца
40 г (2бр.) яйчен жълтък
110 г (1/2 ч.ч.) топличко прясно мляко
кора от 1 портокал
кора от 1 лимон
екстракт 1 ч.л. ванилия
захар, за овалване + малко канела

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Първо разтворете маята в хладкото мляко и я оставете да се активира и шупне.
2. В купата на стационарния миксер (може и с ръчен, но с бъркалки за тесто), снабден с кука за месене, смесете  всички съставки, с изключение на едно от яйцата.
3. Разбъркайте на  средна скорост в продължение на 5 минути, докато се поеме брашното, след което превключете на висока скорост за още 5 минути.
4. Добавете  останалото яйце, и отново разбийте на средна скорост, докато се образува гладко и еластично тесто (може да се наложи да добавите още малко брашно, ако изглежда твърде лепкаво-аз добавих около 3 с.л.).
5. Извадете от купата и месете на ръка в продължение на няколко минути (5-10 минути), след което поставете тестото в голяма, намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да втасва на топло място за поне 2 часа (трябва да  утрои обема си). Не избързвайте, дори да ви се вижда втасало, изчакайте да мине времето и наистина да утрои обема си- важно е.
6. След първото втасване, леко измесете тестото (става много нежно и лесно се работи с него), разточете на лист с дебелина  около 1,5 cm  дебелина и изрежете кръгове с помощта на чашата.



7. Поставете всички кръгчета в  тава, застлана  с хартия (аз лека намазах с олио), пулверизирайте  ги леко с вода, и ги  покрийте с фолио. Оставете bomboloni -те за около час – час и половина да се надигнат, докато още веднъж утроят обема си.


8. Когато са готови ги изпържете в сгорещена (170-180C ) растителна мазнина  в голям и дълбок съд до златисто (около 3 минути от всяка страна).



След  това отцедете  от излишната мазнина върху салфетка, но в никакъв случай не ги поставяйте едно върху друго, толкова са нежни, че ще се сплескат.







9. Докато са все още топли, сипете малко захар на пясък и щипка канела  в малка купа и ги оваляйте, докато са напълно покрити със захарта.

10. Може по желание да се напълнят с някакъв крем, сладко или течен шоколад.




Насладете се на това удоволствие!
Даже и на другия ден са пухкави и нежни (ако останат разбира се).




Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар