вторник, 23 август 2016 г.

КРЕМ РУЛЦА

Наскоро в интернет пространството нашумя един клип, в който приготвят един прекрасен десерт. На първо четене ми се видя, честно казано, малко невъзможно, но неотдавна видях същите рулца и при Люси. Това момиче беше моят стимул и

ето, че и аз се престраших да пробвам. Няма да скрия, че не ми се получиха от първия път, но на втория вече всичко беше перфектно, така че ето ги и моите кремести рулца! Толкова се харесаха, че вече има заявка за повторение :)!!

ПРОДУКТИ:
1 литър мляко
2 с.л. хубаво тъмно какао
70 г брашно
80 г пудинг шоколад
2 ч.ч. захар
ванилия
есенция ром
70 г краве масло
100 г черен шоколад (70%)
200 г кокосови стърготини
200 мл сладкарска сметана за разбиване
вишни/череши от сладко (изцедени от сиропа)

Веднага ще забележите, че има леки промени - допълнения към продуктите от оригинала, но това е хубавото на готвенето, че може да вкарваш нотка лично творчество :).

ПРИГОТВЯНЕ:
Тук най-важното е да се улучи гъстотата на шоколадовия крем. Той не трябва да е много мек (рядък), защото няма да може да се завият рулцата, но не трябва и да е прекалено гъст, защото пък като стегне при навиването ще се нацепва, така че трябва да улучим златната среда.
В купа смесете всички сухи съставки (какао, брашно,  пудинг,  захар).
В тавата на фурната разстелете на еднакво дебел пласт кокосовите стърготини и я оставете настрана.
В тенджера загрейте 3/4 от млякото, а останалото прибавете към сухите съставки, като бъркате, за да се получи гладка каша без бучки Добавете получилата се каша при непрекъснато бъркане към горещото мляко и варете, докато се сгъсти кремът. Ще разберете, че кремът е с точната гъстота и е готов като бъркалката оставя ясно изразени дири.
Отстранете от огъня и добавете начупения шоколад, кравето масло и есенциите и бъркайте докато се стопят шоколада и маслото, след което внимателно и на тънка струя изливайте крема върху кокоса, като се стараете да е равномерно по цялата тава. На места със сигурност ще има повече, а на други по малко, но това ще оправите с шпатулата. Внимателно, без да натискате (защото ще се вдигне от кокосовите стърготини) изравнете и приберете тавата в хладилник да престои поне 4-5 часа, за да се стегне. Когато го извадите при допир трябва да не лепне по пръста ви и леко да пружинира без да оставя отпечатък.
Вече може да подготвите и вторият крем, т.е. да разбиете сметаната. Пухкавият сметанов крем разстелете на равномерен пласт върху пласта шоколадов крем. Всичко вече е готово и следва разрязването.
Аз разделих ширината на три и срязах  три ленти, после пак на три по дължината на тавата и така получих 9 броя правоъгълници, които навих на рулца,
като в началото на всеки поставих вишнички от сладко, за да има леко кисела нотка в десерта.
Ако предпочитате рулцата да станат по-малки разделете по ширина на 4 или 5, а по дължина на 2 или 3.
Навиването на рулцата е малко пипкава работа и изисква търпение, но си заслужава.
Горещо препоръчвам да опитате този десерт и съм сигурна, че няма да съжалявате!!
Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Чудесни рулца Руми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ванка!! Заслужава си да ги направиш, Теди ще ги хареса!!
      Поздрави и на теб!!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Илиии, наистина са супер вкусни!! Опитай ги непременно!!
      Прегръдки, миличка и хубава вечер!!

      Изтриване