ПРОДУКТИ:
за основата
375 г брашно
40 г какао на прах
3 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
175 г захар
1 яйце
200 г масло (студено и нарязано на парчета)
за плънката
1 пакетче ванилов пудинг д-р Йоткер
3 яйца
175 г захар
500 г извара (или крема сирене)
2-3 с.л. гъсто кисело мляко
250 г масло
ПРИГОТВЯНЕ:
- Брашното, бакпулвера, какаото на прах, солта, 175 г захар, 1 яйце, и маслото разбъркваме с миксер в купа на гладко тесто.
- Увиваме тестото в домакинско фолио и оставяме около 30 минути на студено.
- В същото време стопяваме останалото масло в малка тенджера на слаб огън, сваляме от огъня и оставяме да се охлади.
- Загряваме фурната до 180 ° C (горен и долен реотан). Намазваме тавичка и я покриваме с хартия за печене (или тортена със свалящ се борд с диаметър 28 см.).
- Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на две, като едната част е малко по-голяма (2/3 от цялото) от другата (1/3 от цялото).
- Разточваме по-голямата част от тестото, така че да покриете дъното на тавичката и да се оформи борд по стените с височина около 2 см , за да се получи нещо като купичка от тесто, където ще излеем плънката. Оставяме на студено докато направим плънката.
- Разтопеното и вече охладено масло, останалата захар, крем сиренето, киселото мляко и трите яйца разбиваме в купа до получаване на гладка смес, към която прибавяме и ваниловия пудинг.
- Изсипваме сместа в "купата" от тестото в тавичката и заглаждаме.
- От останалото тесто късаме парченца (не е необходимо да са еднакво големи), които разпределяме върху сирената плънка.
- Слагаме да се пече в предварително загрятата на 180° С фурна за около 60-65 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят и стане стегната на пипане.
- Изваждаме и оставяме напълно да се охлади преди да се сервира.
Този сладкиш може да изтрае около седмица покрит в хладилника, а е най-вкусен когато е престоял един ден, тогава най-добре се усещат вкусовете на шоколадовото тесто и млечната (изварена) плънка.
Да ви е сладко!!
Много оригинално !Парченцата от основата в плънката са наистина добра идея.
ОтговорИзтриванеИзпълнението ти е както винаги отлично.
Хубава вечер, Руми!!!
Чудесен е ,Руми ! Много оригинално и интересно !Наистина далматинско :) !
ОтговорИзтриванеПрегръдка ,мила и хубава съботна вечер !
Благодаря ви момичета!! Прегръдки и прелестна съботна вечер!! :*:*
ОтговорИзтриванеРуми, и на снимката изглежда точно такъв, какъвто си го описала! И звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеБети, в последно време някак се пристрастих към чийзкейка и честичко го приготвям. Толкова възможности предлага, а и е вкусно! Поздрави и хубава вечер, мила!!
ОтговорИзтриванеImali znachenie da pudinga da e tochno vaniliq??
ОтговорИзтриванеЗдравейте, радвам се че сте се отбили при мен! Няма никакво значение какъв аромат ще има пудингът, но аз обичам много съчетанието между ванилията и какаото, а Вие може да използвате какъвто аромат предпочитате. Поздрави и приятен ден!
ИзтриванеЗдравейте, направих го , невероятен е!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и честита Коледа! Много се радвам, че сте го опитали и ви е харесал (у дома го обожаваме)!! Поздрави и весело посрещане на Новата година!!
ИзтриванеPS: Съжалявам за закъснелия отговор, но по поразниците не остава много време за компютъра :) :)!
Руми, впечатлиме този Далматинец и го направих. Много, много ми хареса. Точно така е както си го описала: с хрупкава коричка и нежна вътрешност. Благодаря ти за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Много, много ме радва, Хриси, че ти е харесал този сладкиш!!
ИзтриванеПоздрави!!
Здравейте. С какво можем да заместим ваниловият пудинг д-р Йоткер?
ОтговорИзтриване