събота, 9 февруари 2013 г.

ЧИЙЗКЕЙК „ ДАЛМАТИНЕЦ” (Russischer Zupfkuchen)

Този сладкиш забелязах в един немски сайт и много ми хареса!  Веднага реших да го пробвам и повярвайте изобщо не съжалявам, защото е невероятно вкусен и ароматен, с хрупкава шоколадова основа,   нежна  вътрешност и шоколадови хрупкави хапчици, скрити в нея.

ПРОДУКТИ:
за основата
375 г брашно
40 г какао на прах
3 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
175 г захар
1  яйце
200 г масло (студено и нарязано на парчета)
за плънката
1 пакетче ванилов пудинг д-р Йоткер
3  яйца
175 г захар
500 г извара (или крема сирене)
2-3 с.л. гъсто кисело мляко
250 г масло

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Брашното, бакпулвера, какаото  на прах, солта, 175 г  захар, 1 яйце, и  маслото разбъркваме с миксер в купа на гладко тесто.
  • Увиваме тестото в домакинско фолио и оставяме около 30 минути на студено.
  • В същото време стопяваме останалото масло в малка тенджера на слаб огън, сваляме от огъня и оставяме да се охлади.
  • Загряваме фурната до 180 ° C (горен и долен реотан). Намазваме  тавичка и я покриваме с хартия за печене (или тортена със свалящ се борд с диаметър 28 см.).
  • Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на две, като едната част е малко по-голяма (2/3 от цялото) от другата (1/3 от цялото).
  • Разточваме по-голямата част от тестото, така че да покриете дъното на тавичката и да се оформи борд по стените с височина около 2 см , за  да се получи нещо като купичка от тесто, където ще излеем плънката. Оставяме на студено докато направим плънката.
  • Разтопеното и вече охладено  масло, останалата захар, крем сиренето, киселото мляко и  трите яйца  разбиваме в купа до получаване на гладка смес, към която прибавяме и ваниловия пудинг.
  • Изсипваме сместа в "купата" от тестото в тавичката и  заглаждаме.
  • От останалото тесто късаме парченца (не е необходимо да са еднакво големи), които разпределяме  върху сирената плънка.

  • Слагаме да се пече в предварително загрятата на 180° С фурна за около 60-65 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят и стане стегната на пипане.


  • Изваждаме и оставяме напълно да се охлади преди да се сервира.

Този сладкиш може да изтрае около седмица покрит в хладилника, а е  най-вкусен когато е престоял един ден, тогава най-добре се усещат вкусовете на шоколадовото  тесто и млечната (изварена) плънка.

Да ви е сладко!!

12 коментара:

  1. Много оригинално !Парченцата от основата в плънката са наистина добра идея.
    Изпълнението ти е както винаги отлично.
    Хубава вечер, Руми!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е ,Руми ! Много оригинално и интересно !Наистина далматинско :) !
    Прегръдка ,мила и хубава съботна вечер !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета!! Прегръдки и прелестна съботна вечер!! :*:*

    ОтговорИзтриване
  4. Руми, и на снимката изглежда точно такъв, какъвто си го описала! И звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, в последно време някак се пристрастих към чийзкейка и честичко го приготвям. Толкова възможности предлага, а и е вкусно! Поздрави и хубава вечер, мила!!

    ОтговорИзтриване
  6. Imali znachenie da pudinga da e tochno vaniliq??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се че сте се отбили при мен! Няма никакво значение какъв аромат ще има пудингът, но аз обичам много съчетанието между ванилията и какаото, а Вие може да използвате какъвто аромат предпочитате. Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  7. Здравейте, направих го , невероятен е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и честита Коледа! Много се радвам, че сте го опитали и ви е харесал (у дома го обожаваме)!! Поздрави и весело посрещане на Новата година!!
      PS: Съжалявам за закъснелия отговор, но по поразниците не остава много време за компютъра :) :)!

      Изтриване
  8. Руми, впечатлиме този Далматинец и го направих. Много, много ми хареса. Точно така е както си го описала: с хрупкава коричка и нежна вътрешност. Благодаря ти за хубавата рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ме радва, Хриси, че ти е харесал този сладкиш!!
      Поздрави!!

      Изтриване
  9. Здравейте. С какво можем да заместим ваниловият пудинг д-р Йоткер?

    ОтговорИзтриване