четвъртък, 18 юни 2015 г.

Кайгана


 Може би ще ви направи впечатление името Кайгана, което в същност е магданозени кюфтенца, но така се казва и на всички такива, приготвени от различни пролетни зелении. ПРОДУКТИ:
3-4 стръка пресен лук
1/2 вр.-магданоз
листа пресен джоджен
2-3 с.л.-олио
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязват се всички треви на много ситно, а тиквичката се настъргва, посолява се леко и се изцежда добре, отделилата се течност. 
Сгорещява се олиото и в него се изсипва по една лъжица (аз използвах лъжица за сладолед - става по-лесно) от сместа и се пържат до златисто, след което се обръщат и отново се пържат. 
Изваждат се върху хартия да се отцеди излишната мазнина и са готови за консумация. 

Пригответе и чеснов сос:
Добър апетит!!

Така, че ето Кайгана
с тиквички (сиреч кюфтенца с тиквички :) ).
Получи се много вкусно и беше много подходящо за пикник.

4бр.яйца
2-3 стръка пресен чесън(може да замените със ситно накълцана и претрита главичка)
зелена чубрица
копър
1 тиквичка (моята беше средно голяма)
150 г-брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
малка бучка сирене
черен пипер
олио за пържене
В една купа се смесват яйцата, брашното, черния пипер, олиото и солта. Към тях се прибавят нарязаните зелении и се разбърква. Трябва да се получи гъста каша. 






1 ч.ч. кисело мляко

1-2 скилидки (или повече, ако го обичате) счукан на пюре чесън
ситно нарязан копър
1 ч.л. дижонска горчица (може и да не слагате, но тя придава на соса лека пикантност)
сол
Приготвят се много бързо и са подходящи както за закуска, така и за вечеря със салатка и чашка бяло винце :).
Опитайте тези зелени кюфтенца (палачинки)
и няма да съжалявате, а и все още е сезона на пресните лук, чесън и тиквички!

7 коментара:

  1. Много апетитни кюфтенца, Руми! Не бях чувала това наименование, а в комбинацията с тиквички са страхотни! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле, наистина са вкусни, а и се правят бързо!!
      Поздрави и за теб, миличка!!

      Изтриване
  2. Руми, много ме учуди! Очаквах съвсем друго под това име. Ето това съм приготвяла аз - http://cookingtiki.com/2013/10/%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B0/ .
    А тиквените кюфтенца са ми много любими, но печени, не пържени. Защото пържени ми нагарчат отвън, отвътре са ми сурови, и не ми допада. Абе, претенции... Както му е вксно на човек. Пък със сосче винаги е чудна комбинация!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Гери, да очакваш нещо друго когато прочетеш името! В различните кухни това име има и различно съдържание: в Турската кухня е за яйца, т.е. "Яйца по турски" (това, което Тики е представила), но в Арменската пак е с яйца, но има и зелении (по-точно магданоз).
      Както и да се казват нещата важно е да са вкусни и да ни доставят удоволствие.
      Много ме провокираш да опитам и твоя начин за тиквените кюфтенца - печени!! И разбира се, че както му е вкусно на човек!!!
      Прегръдчица и от мен, миличка!!

      Изтриване
    2. Ето това вече ми е супер интересно. Руми, много ти благодаря! Не знаех, че зависи от кухнята, а виж как ми обогати кулинарното любопитство. Прегръдки и хубав ден! :)

      Изтриване
  3. Много вкусно ми звучат, но и аз , като Гери предпочитам печени :)
    Поздрави и хубави почивни дни, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!! Наистина ще пробвам и печени, щом и ти казваш, че ги предпочиташ, пък и ми изглежда по-лесно да са печени :)!
      Прегръдка и прекрасна нова седмица, миличка!!

      Изтриване