
Желаем му много, много здраве, щастие, късмет и любов и много го обичаме!!
ПРОДУКТИ:
за тестото:
760 г брашно
250 мл топло мляко
125 масло
2 яйца
2 пакетчета суха мая (14 г)
1 ч.л. захар на пясък
2 ч.л. сол
за намазване между листове:250 мл топло мляко
125 масло
2 яйца
2 пакетчета суха мая (14 г)
1 ч.л. захар на пясък
2 ч.л. сол
100 г меко масло
за намазване отгоре и поръсване
1 жълтък
прясно мляко
сусам
маково семе
сусам
маково семе
ПРИГОТВЯНЕ:
Знаете,
ако сте преглеждали и други мои публикации, че много си обичам домашната
хлебопекарна и честичко си я използвам :).
Така е и сега.
Замесваме
тестото в машината на програма тесто и втасване, но ако нямате не е проблем да си замесите тестото и на ръка по традиционния начин.
През
това време си разтопяваме кравето масло в микровълновата фурна.
Втасалото
вече тесто изваждаме с намазнени ръце и го разделяме на две равни части (може да ги изтеглите за по-голяма
прецизност- аз направих така).
Едната
част завиваме с фолио, а другата разделяме на
пет равни части (отново претегляме).
Върху
лист хартия за печене очертаваме кръг с диаметър 22 см и върху него разточваме
едната от петте топки на лист със същия диаметър, който намазваме обилно с
разтопеното масло. Това правим и със
втората, третата и четвъртата топка тесто. Последната, пета топка разточваме с
по-голям диаметър, така че като го поставим върху останалите четири да ги покрие
от всякъде (така както се облича торта с фондан). Последният пети пласт тесто
не се маже с масло.
След
това правим четири разреза (отново ще дам пример – както се реже торта, но
разрезите да не стигат до края, а на 1-2 см от ръба), за да се получат осем
триъгълни парчета. Внимателно се хваща едното парче и се обръща от центъра
навън, така че да захлупи образувалият се венец в периферията. Това се повтаря
и с останалите седем парчета. Получава се венец и в средата остава празно пространство.
Сега
идва ред на оставената настрана и завита с фолио топка тесто. От него отделяме
четвъртинка (отново претегляме за по –точно), оформяме хубава топка и я оставяме
на страна да се надигне, докато се занимаваме с другата час от тестото.
По-голямата
част разделяме на пет равни части (разбира се претегляме) и повтаряме
процедурата, описана по-горе, но всяка от четирите топки разточваме на кръг, но
този път с диаметър 14 см, петата отново е с по-голям, за да обвие останалите. Получава
се отново «торта», но по-малка, която внимателно
поставяме в празното пространство на първия венец. Отново правим четири разреза
както при първия венец, но тук трябва да се внимава и разрезите да сочат
върховете на листенцата от първия венец т.е. да се разминават с разрезите от
първия венец (ох дано сте ме разбрали, стана малко дълго и сложно обяснение L ) и отново внимателно обръщаме листенцата навън
(трябва да са между първия ред листенца).

Внимателно
прехвърляме питата върху тава (аз приплъзнах с помощта на хартията върху дъното
на тавата на печката) и оставяме за около 30-40 минути да втаса, след което
намазваме с разбит жълтък и поръсваме със сусам и маково семе.

След
като се извади оставете я да се охлади.
Обяснението
е дълго, но не е чаааак толкова трудно (е не правим такава питка всеки ден) и
си заслужава да разкрасим масата с нея по хубав повод!!
Красива е нали!!
Красива е нали!!
Чудна питка Руми! Светли Великденски празници! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ванка!! Светли Великденски празници за теб и семейството ти!!
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!!
Прекрасна питка си направила за празника на момчето, Руми!
ОтговорИзтриванеДа е здрав, щастлив и много усмихнат! :)
Прегръдки за весели празнични дни!
Благодаря ти, Хриси!! Ти си голям майстор на такива питки и много ми се иска да направя една като твоите и задължително ще се пробвам!! :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен и светли празници за цялото ти семейство!!
Да е жив и здрав, Руми, личи си с колко желание си майсторила!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка за прекрасен повод. :)
Светли празници!
Благодаря, Гери!! Поводът е хубав и наистина се старах, надявам се резултатът да радва!!
ИзтриванеПрегръдки, миличка и светли празници!!