четвъртък, 9 април 2015 г.

Пита "Слънчоглед"

Много, много отдавна срещнах снимка на тази питка в нета и си казах - красива е и сигурно е вкусна, а и е с перфектна визия за по-специален повод. И ето дойде времето да я направя по повод днешния рожден ден на половинката на голямата ми дъщеричка.

Желаем му много, много здраве, щастие, късмет и любов и много го обичаме!!

ПРОДУКТИ:
за тестото:
760 г брашно
250 мл топло мляко
125 масло
2 яйца
2 пакетчета суха мая (14 г)
1 ч.л. захар на пясък
ч.л. сол 
за намазване между листове:
100 г меко масло 
за намазване отгоре и поръсване
1 жълтък
прясно мляко
сусам

маково семе

ПРИГОТВЯНЕ:
Знаете, ако сте преглеждали и други мои публикации, че много си обичам домашната хлебопекарна и честичко си я използвам :). Така е и сега.
Замесваме тестото в машината на програма тесто и втасване, но ако нямате не е проблем да си замесите тестото и на ръка по традиционния начин.
През това време си разтопяваме кравето масло в микровълновата фурна.  
Втасалото вече тесто изваждаме с намазнени ръце и го разделяме на  две равни части (може да ги изтеглите за по-голяма прецизност- аз направих така).
Едната част завиваме с фолио, а другата разделяме на  пет равни части (отново претегляме).
Върху лист хартия за печене очертаваме кръг с диаметър 22 см и върху него разточваме едната от петте топки на лист със същия диаметър, който намазваме обилно с разтопеното масло. Това правим  и със втората, третата и четвъртата топка тесто. Последната, пета топка разточваме с по-голям диаметър, така че като го поставим върху останалите четири да ги покрие от всякъде (така както се облича торта с фондан). Последният пети пласт тесто не се маже с масло.
След това правим четири разреза (отново ще дам пример – както се реже торта, но разрезите да не стигат до края, а на 1-2 см от ръба), за да се получат осем триъгълни парчета. Внимателно се хваща едното парче и се обръща от центъра навън, така че да захлупи образувалият се венец в периферията. Това се повтаря и с останалите седем парчета. Получава се венец и в средата остава празно пространство.
Сега идва ред на оставената настрана и завита с фолио топка тесто. От него отделяме четвъртинка (отново претегляме за по –точно), оформяме хубава топка и я оставяме на страна да се надигне, докато се занимаваме с другата час от тестото.
По-голямата част разделяме на пет равни части (разбира се претегляме) и повтаряме процедурата, описана по-горе, но всяка от четирите топки разточваме на кръг, но този път с диаметър 14 см, петата отново е с по-голям, за да обвие останалите. Получава  се отново «торта», но по-малка, която внимателно поставяме в празното пространство на първия венец. Отново правим четири разреза както при първия венец, но тук трябва да се внимава и разрезите да сочат върховете на листенцата от първия венец т.е. да се разминават с разрезите от първия венец (ох дано сте ме разбрали, стана малко дълго и сложно обяснение L ) и отново внимателно обръщаме листенцата навън (трябва да са между първия ред листенца).
В образувалото се празно пространство поставяме топката тесто, която отделихме по-рано. Ето тук може да видите всичко това подробно
Внимателно прехвърляме питата върху тава (аз приплъзнах с помощта на хартията върху дъното на тавата на печката) и оставяме за около 30-40 минути да втаса, след което намазваме с разбит жълтък и поръсваме със сусам и маково семе.
Печем първоначално, покрита с хартия, на 200° С за около 10-15 минути, а след това махаме хартията, намаляваме на 180° С и продължаваме да печем до златисто още 20-25 минути.
След като се извади оставете я да се охлади.
Обяснението е дълго, но не е чаааак толкова трудно (е не правим такава питка всеки ден) и си заслужава да разкрасим масата с нея по хубав повод!!
Красива е нали!!

6 коментара:

  1. Чудна питка Руми! Светли Великденски празници! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ванка!! Светли Великденски празници за теб и семейството ти!!
      Поздрави и спокойна вечер!!

      Изтриване
  2. Прекрасна питка си направила за празника на момчето, Руми!
    Да е здрав, щастлив и много усмихнат! :)
    Прегръдки за весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!! Ти си голям майстор на такива питки и много ми се иска да направя една като твоите и задължително ще се пробвам!! :)
      Прегръдки и от мен и светли празници за цялото ти семейство!!

      Изтриване
  3. Да е жив и здрав, Руми, личи си с колко желание си майсторила!
    Прекрасна питка за прекрасен повод. :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!! Поводът е хубав и наистина се старах, надявам се резултатът да радва!!
      Прегръдки, миличка и светли празници!!

      Изтриване