сряда, 11 февруари 2015 г.

Медена торта 2

Срещала съм толкова много рецепти и варианти на тази популярна торта и винаги съм се притеснявала да я направя. Все ми се струваше, че е трудно и ужасно трудоемко, но се оказа че съм била в заблуждение. :)
Поводът беше достатъчно мотивиращ да я приготвя, а и моето момиченце заслужава!!
И ето сега ви представям моята медена тортичка, която събрах кураж да приготвя за рождения ден на моята малка дъщеря (рецептата видях  при Вика от Израел).
Ивчи, много те обичаме, бъди жива и здрава и много късмет!!

ПРОДУКТИ:
за медените платки:
2 яйца
50 г масло,
2 с. л. мед
100 г захар
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. водка
350 г брашно + малко за разточване на тестото
щипка сол
за целувчените платки:
4 белтъка
180 г. пудра захар
малко лимонов сок
разтопен шоколад (може да е бял или черен)
за крем 1 (със сметана):
250 г маскарпоне
250 мл сметана за разбиване
100 г. захар
1 пакетче (10 г) желатин
за крем 2 (с масло):
200 г масло
100 г захар
200 г мляко
4 жълтъка
1 с.л. царевично нишесте
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Понеже целувчените кори се приготвят, по скоро пекат по-бавно може да ги приготвите предварително или по-рано в деня когато ще сглобявате тортата.
Загрейте фурната на 120°С с вентилатор.
Разбийте белтъците с малко лимонов сок и след това постепенно прибавете захарта, докато се получи пухкава, лъскава и държаща форма маса.
Върху два листа хартия за печене начертайте кръгове с диаметър равен на този на тавичката , в която ще печете останалите (медените) платки.
Обърнете ги с чертаното надолу и разпределете белтъчния крем по равно на двата листа, след което го разстелете в кръг до очертанията.
Поставете в печката и печете в продължение на 1,5-2 часа. Извадете и след като изстинат ги намажете от двете страни с разтопения шоколад, с помощта  на четка.
През това време може да си приготвите тестото за медените платки.
На слаб огън в подходящ съд с дебело дъно или на водна баня поставете заедно маслото, меда и захарта и като бъркате оставете да се разтопят и да се получи хомогенна маса. Разбийте леко яйцата със солта и на тънка струйка при непрекъснато, интензивно бъркане ги прибавете към захарната смес. Гответе още около 3-4 минути, след което прибавете водката и бъркайки гответе още 3-4 минути. Сега е ред да прибавите содата за хляб, като не спирате да бъркате, защото сместа ще се надигне и ще започне да се сгъстява - този етап също трае 3-4 минути.
Сега вече започнете да прибавяте пресятото брашно и замесете тесто, което е много меко.
Покрийте го с фолио и го оставете да почине около 20 минути и да изстине.
Загрейте фурната до 200°С.
Разделете тестото на 6 равни части. Всяка  разточете на тънък лист върху набрашнен лист хартия за печене и изпечете за около 4-5 минути (става много бързо - внимавайте).
След като извадите листа от фурната, докато е още топъл, с помощта на ринг или на свалящия се борд на тортената тавичка изрежете кръг, но запазете изрезките и оставете да изстинат напълно.
Приготвянето на кремовете е лесно, защото са добре познати и много често употребявани.
крем 1:
Разбийте течната сметана с половината от захарта, а останалата половина прибавете към маскарпонето и също разбийте.
Желатина накиснете с малко студена вода (може и в някакъв ароматен алкохол) да набъбне, след което втечнете на много слаб огън и го прибавете към заквасената сметена и хомогенизирайте. Съединете двата крема внимателно, като се стараете да останат въздушни. Този крем вече е готов.
крем 2:
С млякото, нишестето, половината от захарта и жълтъците пригответе обикновен сладкарски крем и го оставете да изстине добре.
През това време с останалата захар разбийте на пухкав крем маслото и прибавете ванилията.
Смесете двата крема и отново разбийте да се хомогенизират и да се получи пухкава маса.
Време е да сглобите тортата.
Поставете един меден блат в подходяща чиния и намажете с 1/3 от  сметановия крем. Отгоре поставете втори меден блат и нанесете тънък слой от масления крем. След това внимателно поставете едната от белтъчните кори, притиснете леко и отново нанесете тънък слой маслен крем. Следва медена кора крем 1, медена кора, крем 2, белтъчна кора, крем 2 и пак се повтаря, като се завършва с медена кора.
Измазвате със сметановия крем и декорирате по ваш вкус.
Задължително оставете готовата торта да престои поне едно денонощие, за да попие кремът и омекнат  блатовете.
Малееее, колко дъъъълго стана обяснението, дано не ви откажа да опитате тази торта!!
Не е толкова страшно колкото изглежда, но пък е невероятно вкусно)!!



Почерпете се!!

12 коментара:

  1. Руми, жива и здрава да е рожденичката, много радости и късмет в живота!
    Тортата е много интересна, по различна от всички медени торти, които съм виждала. Поздравления, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!! Наистина е по-различна и това ме вдъхнови.
      Поздрави и прекрасен ден!!

      Изтриване
  2. Руми, толкова богата торта... Като обичта ти към дъщеричката! Честит рожден ден, да ви е жива и здрава, много щастлива и винаги да е заобиколена от обични хора! Всичко най-добро й желая! А тортата е прекрасна, много различна и медена. :)
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери, (и от нейно име) за милите пожелания!! Наистина стана мнооого вкусна!!
      Поздрави и прегръдчица!!

      Изтриване
  3. Чудна торта Руми!
    Да ти е жива и здрава рожденичката! Само радост и щастие да ти носи! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ванка, за пожеланията!!
      Поздрави и хубав ден ти желая!!

      Изтриване
  4. Да е здрава и много щастлива рожденичката! А торта е повече от страхотна - много богата и пищна! :)
    Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, прекрасен повод- прекрасна торта! живи и здрави да сте в цялото семейство! Тортата е толкова красива и ефектна с този нежен пролетен цвят! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Люсинка!! Много е вкусна наистина - просто се топи в устата!!
      Поздрави и за теб и хубава вечер!!

      Изтриване
  6. Честит празник на куклата ти, Руми!! Много здрава и щастлива!!
    А тортата много оригинална, не съм срещала подобна рецепта. Определено ще има богат и приятен вкус!
    Усмивка от мен и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря, Танче, за пожеланията!! Радвам се, че си харесала идеята, на мен също много ми допадна, а е и ужасно вкусна!
      Прегръдка за теб и хубава вечер! *)

      Изтриване