вторник, 18 ноември 2014 г.

НЕМСКИ хлебчета (LAUGENBRÖTCHEN)



И отново хлебчета, но този път ... немскиииии! :) ха :) ха







ПРОДУКТИ:
за 12 хлебчета 

за тестото: 
450-500 г брашно
75 г растително масло
7 г суха мая (1 пакетче)
1 ч.л. сол
130 мл  мляко
130 мл  вода
за посипка:
едра морска сол
мак 
сусам 

ПРИГОТВЯНЕ: 
В купа поставяме хладкото мляко и горещата вода и отгоре посипваме маята, разбъркваме, прибавяме мазнината и солта и отново разбъркваме. Брашното пресяваме и постепенно добавяме към течността и замесваме тесто, което покриваме с фолио и оставяме на топличко да втаса за около час и половина. Всичко това може да се направи и с домашна хлебопекарна. :)
След като втаса го разделяме на 12 равни части. Всяка част оформяме на фитил и връзваме на възелче, като краищата подпъхваме от долу. Може, разбира се, да ги оформите и като питчици това оставям вие да решите.
След като оформим всичките 12 хлебчета ги оставяме да втасат за около 20 минути на топличко и сега идва време за един секрет при приготвянето им ;).
Ако ви се стори, че тестото не е втасало  се заблуждавате. То става някак си по плътно и не така пухкаво, както при другите теста, но след опичането хлебчетата стават супер пухкави отвътре.
В голяма тенджера наливаме 3 литра вода и поставяме на котлона да заври. В момента в който водата заври прибавяме 3 с.л. сода за хляб (внимавайте, защото кипва изведнъж и може да ви изгори). След като сме прибавили содата и водата се е успокоила пущаме в нея хлебчетата едно по едно, броим до 40, като ги обръщаме във водата няколко пъти  и изваждаме с решетеста лъжица. Поставяме хлебчетата в тава, застлана с хартия за печене, която предварително добре сме намазнили (това е задължително, за да не залепнат).
След изваждането на всяко хлебче го посипваме със сусам, мак или едра морска сол (аз посипвам само със сол - така са ми по-вкусни и автентични :) ).
Приготвените по този начин хлебчета печем в предварително загрята на 180°С фурна до златиста коричка, която става крехка и хрускаща.

Това е технологията, която се използва и за така известните Бретцели, разликата е в оформянето, но вие може и да ги оформите като истинските Бретцели.

Да ви е вкусно!!

7 коментара:

  1. Какви са пухкави и симпатични Руми!! Заплювам си поне 3 от тях :) Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, може и повече да си заплюеш :) Наистина вътре стават много пухкави, а коричката е хрускава и много приятна, като солетка!!
      Усмихнат и на теб да ти е денят!!

      Изтриване
    2. Ето това описание ме спечели тотално, точно така най-обичам - отвън да е хрупкаво, а отвътре да те изненада приятна пухкава душичка... Руми, прекрасни са, браво на теб! Прегръдки и спорна седмица ти желая! :)

      Изтриване
    3. Да Гери, отвътре са мекички, направо душички, а как хрупка коричката (даже аз се изненадах - мислех, че няма да е чак толкова :) )! Опитай ги непременно, няма да съжаляваш!!
      Прегръдка и от мен, миличка и прекрасен ден!!

      Изтриване
  2. Руми, като си тръгнала да раздаваш вкусотии, дали мога и аз да се присламча :) Толкова вкусни изглеждат тези хлебчета! Записах си рецептата и дано да успея да ги направя толкова чудесни! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързо, присламчвай се Люси, че не останаха :). Разбира се, че ще ги направиш, много са лесни и аз отначало им се плашех, но сега вече не!
      Поздрави и от мен, миличка и хубава вечер!!

      Изтриване
  3. Здравейте, мога ли да ги замеся вечерта и да изпека на следващата вечер? Благодаря:)

    ОтговорИзтриване