четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Лято, затворено в буркан


Когато в края на лятото и началото на есента навсякъде изобилства от зеленчуци и плодове всеки си мисли как да съхрани това богатство на природата, за  да му се наслаждава
и в зимните месеци. Всички започваме да приготвяме различни видове зимнина (буркани, пълни с лято).





У дома сме любители освен на туршийките и на зеленчуковите летни манджички и по тази причина всяка година си ги приготвям в буркани за зимата.




ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН С ЧЕСНОВ ДОМАТЕН СОС

ПРОДУКТИ:
Предполагам на всички са известни, но все пак ще ги спомена :). Количества няма да пиша, защото всеки може да прецени колко ще приготви.
патладжан
домати
скилидки чесън
магданоз
сол
олио
черен пипер
захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Опечете и обелете патладжаните и ги разпределете (добре е да са на по-едри парченца, а не на пюре) в подготвените буркани (сложете толкова, колкото ви харесва - аз слагам по един средно голям патладжан).
Почистете доматите и ги нарежете на кубчета (ако предпочитате соса да е без люспи първо ги обелете). Тази година използвах домати сорт Рома и не съм ги белила.
В подходящ съд загрейте олио и изсипете подготвените домати. Гответе ги докато се изпари отделилата се течност, доматите се сгъстят и се получи хубав сос (това всички знаете да го правите), прибавете обелените и нарязани на филийки скилидки чесън, накълцания магданоз, подправете със сол и малко черен пипер и добавете мъъъъничко захар (количеството зависи от количеството на доматите- на това количество домати сложих 1,5 ч.л.). Разбъркайте и дръжте на огъня още 4-5 минути, след което разпределете горещия сос в бурканите с патладжана.

Затворете добре с капачка и стерилизирайте 10 минути след завиране на водата.
Това е - и зимата, когато се приберете от работа, не ви се готви, а трябва да се хапва имате едно готово лятно решение.

Като вариант на това може печения патладжан да замените с няколко кръгчета пържен такъв (ако предпочитате и обичате пържения патладжан разбира се).








МИШ-МАШ
  
Това е другото ми предложение и то не се различава много по начин на приготвяне от горното.

ПРОДУКТИ: 
Отново няма да уточнявам количеството им. Всеки ще прецени индивидуално.

пипер(може да се използва както червена капия, така и зелена, а и от двата вида смесено- въпрос на вкус и предпочитание)
домати
сол
олио
черен пипер
захар (ако използвате само червена капия не е необходима, защото тя придава естествена сладост на ястието)
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте чушките и ги почистете от семената и дръжките. Нарежете ги на немного едри парченца.
Доматите също нарежете на парченца (също както при горната рецепта може първо да ги обелите и след това да ги нарежете).
В тавичка загрейте олиото и изсипете пипера. Гответе го докато се изпари течността и остане на мазнина и придобие златист отенък, след което с решетеста лъжица го извадете.
В същата мазнина изсипете нарязаните домати и отново както по-горе ги сгъстете до получаване на сос.
Сега е момента да върнете пипера в тавичката, прибавете солта и черния пипер и разбъркайте добре да се хомогенизират съставките и оставете да се готви още 5-6 минути да се слеят вкусовете. Разпределете готовото ястие в подготвените буркани, затворете добре и стерилизирайте за 10 минути.

Забележка: Приготвеното по този начин ястие аз не го стерилизирам, а го разсипвам в буркани докато ври, затварям бурканите и ги обръщам с капачките надолу, след което ги завивам, за да се запазят максимално дълго време горещи.



Когато отворите така приготвен буркан е необходимо само да затоплите, да добавите сиренце и яйце, ииии... готово.
Няма нищо по вкусно от това!
Надявам се, че съм била полезна с предложенията! :)


4 коментара:

  1. И много усмивки покрай вкусните буркани, за да ни е още по-топличко през зимата. :)
    Прегръдки, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!! Дано да е по-топличко през зимата на всички ни!!
      Прегръдка и от мен, миличка!!

      Изтриване
  2. Зимнината при теб вече е готова, а аз още се оглеждам за рецепти с туршии.А с доматите приключих отдавна и в момента права желе от дюли.
    Хубав ден,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо, Живе, прекрасно занимание, аз направих вече сладко и компоти от тези невероятно ароматни, но и много подценявани плодове !
      Поздрави и прекрасен ден!!

      Изтриване