вторник, 10 юни 2014 г.

Сок от рози

С какво най -много ни впечатлява месец май - с нацъфтелите рози, разбира се (е не само, но това е емблематичното цвете)!

Освен за прекрасен букет, тези цветя можем да използваме и за великолепен, разхлаждащ в горещините, ароматен сок, който се приготвя удивително лесно!
ПРОДУКТИ:
8-10 добре разцъфнали червени, ароматни рози(е ако имате от маслодайните е още по-добре)
400 г захар
1 лайм (използваме само сока)
1 лимон (също за сока, но на половината)
3,5 л вода
ПРИГОТВЯНЕ:
По -просто и лесно нещо от това няма!!
Измийте много добре цветовете под течаща вода (с помощта на душ става много бързо и лесно), за да премахнете прахта и насекомите (и те обичат аромата и вкуса на това цвете :)).
Внимателно отделете листенцата от основата  и ги сложете в трилитров буркан.
Изцедете сока от лайма и лимона и залейте с него розовите листенца в буркана, след което ги засипете със захарта и разклатете.
Залейте всичко с водата и разбъркайте, за да се разтопи захарта, поставете върху гърлото на буркана една малка чинийка и го оставете на слънчево място да престои 2-3 дни. Ако имате време може да разбъркате един - два пъти.
Ще видите как ще се оцвети водата и ще се ароматизира.
Сега прецедете сока през цедка и го налейте в бутилки, които поставете в хладилника. И когато се изстудят добре вземете висока чаша с кубчета лед и резенче лимон, налейте си от това сокче и се насладете на прохладата, която ще получите. Перфектно е и в комбинацията с изстудено бяло вино!



Наздраве!!

14 коментара:

  1. Никога не съм опитвала, но само си представям какво блаженство е... Изобщо приветствам всякакви домашни напитки, имайки предвид купешките какво слагат вътре.
    Руми, няма как да не отбележа и красивите ти снимки! Направо грабвам чашка ароматна наслада и се пренасям мислено до някое поточе в планината... :)
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери и да ти е разхлаждащо сладко!! Слушай ромона на поточето и се отдай на насладата!!
      Прегръдчица и от мен и прекрасен ден!!

      Изтриване
  2. Чудесен! Вече се наслаждавам на вкусът му! Поздрави Руми !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванка!!
      Поздрав и хубав ден ти желая!!

      Изтриване
  3. :)Явно доста хора сме на розова вълна....И аз се разхлаждам с уханна,розова напитка:)
    Прекрасни рози и снимки,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, то сега й е времето на розовата вълна :) , пък и с тези настъпващи жеги, как да не се разхлади човек с розо-уханно ледено сокче!
      Благодаря за коментара!!
      Поздрави и прекрасен, слънчев ден!!

      Изтриване
  4. И да искаш, не можеш да отминеш тази ароматна свежест! Чудесен сок си направила, Руми! И така красиво стои на снимките! Записвам го и още следващите дни ще го опитам :)
    Уханен слънчев ден, мила Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Бени!! Той е за бърза консумация и с малко изстудено бяло вино и лимон направо е перфектен за горещините :) !
      Слънчев ден и на теб, миличка!!

      Изтриване
  5. Още утре ще го направя, и рози и лимони да искаш :)....Много ми хареса рецептата, Руми! Благодаря!
    Прегръдка, мила! Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ванюшка!! Става бързо наистина, пък и като са в изобилие продуктите е грехота да не ги оползотворим, нали, още повече за едно разхлаждащо (при нас вече е голяма жега :)) питиенце!?
      Прегръдка и от мен, миличка и прекрасен ден!!

      Изтриване
  6. Руми, преди седмица правих сладко от рози. Много ми допада този вкус, така че със сигурност ще опитам и този сок. Благодаря ти за споделената рецепта! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люсиииии, и аз обожавам аромата на сладкото от рози, но за жалост нямам трендафил (той е от рода на маслодайните рози и от него става най-хубаво)!! Но и сока стана ароматен и разхлаждащ :)!! С удоволствие си го пийнахме!!
      Поздрави и хубав ден, миличка!!

      Изтриване
  7. Много интересна рецепта, Руми! Чудя се дали ще стане и от нашия розов храст?! Розите са светлорозови и много уханни. Храстът става много висок и целият се покрива с рози. Не е някак класическия розов храст, та се чудя.

    Благодаря за хубавата рецепта! Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, щом е ароматен със сигурност ще стане, само може малко да е блед цвета на сока, но вкуса и аромата няма да пострадат. Направи си, ще ти хареса!
      Поздрави и хубав ден, миличка!!

      Изтриване