Скъпа Маша, честит юбилей!! Бъди жива и здрава, и все така лъчезарна!!
ПРОДУКТИ:
Блат:
6 яйца
8 с.л. захар
30 мл портокалов сок
25 мл олио
1 щипка сол
12 с.л. брашно
6 с.л. ситно смлени бадеми
Ситно настъргана портокалова кора ( 1 портокал)
за сиропиране:
200 мл портокалов сок
3 с.л. захар
за крем ванилия :
1 пакетче пудинг със аромат на сметана
250 мл мляко
3 с.л. захар
1 есенция ванилия
200 мл течна, подсладена сметана
1 пакетче желатин (10 г)
100 г бял шоколад
за портокалов крем:
1 пакетче пудинг ванилия
250 мл портокалов сок
3 с.л. захар
1 портокалова есенция
200 мл сметана
1 пакетче желатин (10 г)
100 г бял шоколад
за глазура:
200 гр бял шоколад
100 мл сметана
желе:
500 мл портокалов сок
5 супени лъжици захар
4 пакетчета желатин
2 опаковки бишкоти Савоярди
ПРИГОТВЯНЕ:
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна с щипка сол, след това добавяйте захарта постепенно лъжица по лъжица, като редувате с по малко от портокаловия сок. Разбивайте, докато се поеме всичката захар и 30-те милилитра сок и се получи твърда и лъскава пяна.
Жълтъците смесете с олиото и ги разбийте до получаването на хомогенна смес (с миксер), след което ги прибавете с плавни движения към белтъците.
Отделно смесете брашното, портокаловата кора и смлените бадеми и ги разбъркайте да се хомогенизират добре. Постепенно прибавяйте от сухата смес към яйчната, като бъркате с шпатула с плавни движение от долу нагоре.
Загрейте фурната до 180°С, застелете тава с хартия за печене (аз използвах две еднакви тавички-28 см и разделих тестото на половина). Изсипете тестото и печете за около 30 минути или до суха клечка.
Извадете от фурната и оставете блатовете да се охладят .
През това време си пригответе сиропа за сиропирането на тортата: Загрейте портокаловия сос със захарта, докато се разтопи, след което го охладете.
Поставете единия блат в подходящ поднос, стегнете го със стените на тортената форма или с ринг (ако имате) и сиропирайте леко (блатовете са много пухкави и нежни, не трябва да прекалявате със сиропирането – просто леко овлажняване), след което го оставете настрана.
Пригответе двата крема – ваниловия и портокаловия:
В два съда сварете пудинговите кремове, съгласно указанията на опаковките, като за единия използвате прясното мляко и есенцията ванилия, а за другия – портокаловия сок ( ако ви се вижда кисел може да добавите още малко захар) и портокаловата есенция. След като кремовете са се сгъстили и са готови ги дръпнете от огъня и изсипете в тях сито начупения шоколад. Разбъркайте, докато се разтопи шоколадът.
Желатина залейте със студена вода да набъбне, след което го разтопете на водна баня или на много слаб огън и го прибавете към кремовете (може да го прибавите направо към горещия крем - той от топлината ще се разтвори). Разбъркайте добре, завийте с домакинско фолио (да не образува коричка) и оставете да изстинат до стайна температура. Сметаната разбийте, докато стане твърда и я прибавете към всеки от кремовете, като разбърквате плавно.
След като сме готови с кремовете и те са със стайна температура е време да сглобим тортата:
Върху сиропирания по-рано блат поставяме в средата една лъжица от ваниловия крем, върху него отново в средата поставяме една лъжица от портокаловия крем (мой съвет е да се подсили цвета на крема с малко оранжева боя, за да се открояват по ярко слоевете на двата крема -това естествено установих в последствие :( ) и така, докато се свършат кремовете – образуват се концентрични кръгове (както при правенето на торта зебра). това най-лесно става като използвате два поша за шприцоване с кръгъл накрайник. Оставяме за около 3-4 часа, така приготвения блат в хладилника, за да стегне крема, след което поставяме втория блат. Внимателно сиропираме и него и връщаме отново в хладилника, докато си приготвим шоколадовата заливка.
Върху сиропирания по-рано блат поставяме в средата една лъжица от ваниловия крем, върху него отново в средата поставяме една лъжица от портокаловия крем (мой съвет е да се подсили цвета на крема с малко оранжева боя, за да се открояват по ярко слоевете на двата крема -това естествено установих в последствие :( ) и така, докато се свършат кремовете – образуват се концентрични кръгове (както при правенето на торта зебра). това най-лесно става като използвате два поша за шприцоване с кръгъл накрайник. Оставяме за около 3-4 часа, така приготвения блат в хладилника, за да стегне крема, след което поставяме втория блат. Внимателно сиропираме и него и връщаме отново в хладилника, докато си приготвим шоколадовата заливка.
Загрейте сметаната до завиране, дръпнете от огъня и прибавете начупения на малки парченца шоколад, разбъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете леко да се охлади и след това го излейте върху втория блат на тортата. Отново оставете на студено, за да стегне шоколада, а през това време пригответе портокаловото желе (то може да се приготви и от предния ден – даже е по-добре).
Желатина залейте с част от студения портокалов сок (от общото количество) да набъбне. Останалият сок смесете със захарта (може да увеличите количеството й, ако желаете да е по-сладко) и загрейте, докато се разтопи, след което прибавете набъбналия желатин и разбъркайте да се разтвори напълно в топлия сироп. Получената желатинова смес излейте в подходящ, намазан с тънък слой олио (за предпочитане е стъклен), квадратен или правоъгълен съд и оставете в хладилник за 5-6 часа да стегне много добре. След като желето стегне го извадете от хладилника и го нарежете на еднакви малки кубчета, които разпределете върху стегналия вече шоколадов слой на тортата.
Ако това ви се вижда сложно и пипкаво може да излеете желето направо върху шоколадовия слой.
Ако това ви се вижда сложно и пипкаво може да излеете желето направо върху шоколадовия слой.
Да ви е сладко!
Това вече е "връх на сладоледа", "черешката на тортата" и др. подобни сравнения! Браво!
ОтговорИзтриванеМного Ви благодаря за оценката! Поласкана съм! Поздрави и хубав ден Ви желая!
ИзтриванеРуми, много красива и оригинална торта! Убедена съм, че е и много вкусна. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Люска!! Поздрави и на теб и прекрасен ден!! Прегръдка!!
ИзтриванеЧестито на приятелката, Руми! Прекрасна торта си направила! Много интересно си съчетала кремовете, а оформянето ѝ е изключително красиво! Много обич си вложила и сигурна съм, с радост е била приета! Пожелавам ти много поводи, които да украсиш с такива вкусни подаръци!
ОтговорИзтриванеПриятелска прегръдка и от мен!
Много ти благодаря, Бени! Наистина с много любов я правих, а поводът беше юбилея на майката на момчето на малката ми дъщеря и наистина си заслужаваше :). Ти знаеш колко радост и емоция носи да направиш нещо, което ще зарадва!
ИзтриванеПрегръдка и от мен, миличка и прекрасни дни до красивия празник!