петък, 4 април 2014 г.

Бърз хляб


Не веднъж ми се е случвало да не достигне хлябът вкъщи. Това хлебче винаги е помагало в такива ситуации. Става бързо! Не трябва да се меси и да се чака 2-3 часа, докато втаса поне два пъти (както е при питите), а и продуктите са налични по всяко време в една къща. Времето за приготвянето му всичко е около час и половина, след което имаме вкусно и топло хлебче!
ПРОДУКТИ:
15 г мая
240 мл топличка вода (прясно мляко, ако имате в момента)
3 с.л. олио
1 ч.л. захар
1/ 2 ч.л. сол
2 ч.ч. брашно
подправки (чубрица, сух босилек, счукан ким  или каквито ви харесват, но може и без тях)
за поръсване лют/сладък червен пипер, ситна морска сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята със захарта и малко от топличката вода (мляко) и оставете да шупне. Прибавете останалата вода (мляко), олиото, поправките, разбъркайте и постепенно прибавете брашното, като бъркате (може да използвате миксер с вилки за тесто - става по-лесно) до пълното му поемане от течността. Поставете тестото  в тава, намазана и поръсена с брашно или такава с незалепващо покритие, но обилно намазана с олио. Оставете да втаса на топличко, докато удвои обема си (за около 30-35 минути).  Намажете с олио, поръсете с червения пипер и морската сол и изпечете в предварително загрята до 180° С фурна  до златисто или до суха клечка.
Извадете и оставете да се охлади леко и може с удоволствие да си го хапнете - топличко, ароматно, мекичко и вкусно!
Това, което виждате на снимката е двойна доза от продуктите и изпечено в тортена форма 28 см.

Приятен апетит!!

8 коментара:

  1. Чудесно хлебче, Руми! :) С удоволствие бих си хапнала от него, а и е подходящо дори за закуска с малко сиренце или маслинки. :)
    Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много вкусно става, а и не е никак трудно! Усмихнат и на теб да ти е деня! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Чудесно изглежда, Руми, с удоволствие бих заменила и наличния купешки за един такъв като твоя. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, няма да съжаляваш, ако замениш купешкия хляб с този - има сто пъти по хубав вкус и консистенция :)! Спокойна нощ, миличка и топла прегръдка!

      Изтриване
  3. Руми, много хубаво изглежда това хлебче. Нещо списъка с рецепти от твоя блог започна много заплашително да расте и не знам кога ще ги приготвя всичките, но такива красоти представяш :), че не мога да се спра! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, много ме радваш с тези думи! Прегръдки, миличка и лека нощ!

      Изтриване
  4. Руми, тези почивни дни имах толкова много неща да свърша, че изобщо не ми остана време да мина на гости тук и там :) И много съжалявам, защото ако бях прочела рецептата ти, щях да блесна вкъщи, че освен всичко друго и хляб съм направила :) Но и следващите почивни дни май пат такива се очертават, та че записвам хлебчета :)
    Хубава, слънчева и спорна седмица! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, цялото време е пред теб и все някога ще му дойде реда на хлебчето, пък и сега е време вече за козунаците, яйцата и агънцето :D.
      Спорна и прекрасна седмица и на теб, миличка! Прегръдка!

      Изтриване