вторник, 25 март 2014 г.

ПАСТИ С ЯБЪЛКОВ КРЕМ

Случайно попаднах на тази рецепта и много ме заинтригува този ябълков крем, видя ми се много интересен и реших да пробвам. Получи се много ароматно и вкусно.
ПРОДУКТИ:
Основа:
3 яйца
100 г масло
125 г захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.л.бакпулвер
250 г брашно
70 мл мляко
1 ч.л. екстракт ванилия
Карамелено -ябълков крем 
200 мл ябълков сок
1 ябълка ситно настъргана
3 яйчни жълтъка
1 щипка сол
100 г захар
30 мл вода
10 г желатин
1/2 чаена лъжичка канела
200 г крема сирене
3 с.л. пудра захар
Белтъчения слой:
3 белтъка
140 г захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Основа: 
Загрейте фурната до 160°С
Мекото  масло смесете със захарта до кремообразна маса. Добавете яйцата едно по едно и разбийте добре      (добавяйте всяко следващо след като предното е добре усвоено от крема).
Отделно се смесете брашното, солта и бакпулвера. Добавете половината от сухите съставки в крема и внимателно разбъркайте, след това добавете млякото и ванилията, разбъркайте, след което добавете и останалите сухи съставки. Разбъркайте докато стане гладко тесто.
Изсипете сместа в тава за печене с размери 24/24cm, застлана с хартия.
Печете блата за 30-35 минути, докато се зачерви добре и да премине успешно теста с клечка за зъби. Извадете и охладете върху скара.
Поставете го обратно в тавичката (застлана с хартия), където сте пекли и го сиропирайте леко с малко ябълков сок с разтворена в него 2 с.л. захар.
Карамелено -ябълков крем:
Накиснете желатина с 2-3 с.л. от ябълковия сок и го оставете да набъбне.
Жълтъците с щипка сол разбийте леко до получаване на кремообразна маса.
Смесете  захарта и водата и поставете на огъня в съд с незалепващо покритие и варете докато започне захарта да се карамелизира. Когато се получи златиста карамелена маса дръпнете от огъня и внимателно налейте ябълковия сок и разбъркайте (бъдете внимателни, за да не се изгорите). Върнете отново на огъня, бъркайте до пълното разтопяване на карамела. Намалете максимално силата на котлона и внимателно и на малки порции добавете разбитите жълтъци, като не преставате да разбивате (процесът е като застройване на супа). Гответе докато започне да се сгъстява (това продължава приблизително десетина минути). След като се е сгъстила сместа прибавете ситно настърганата ябълка и канелата, разбъркайте, свалете от огъня и оставете леко да се охлади за около 3-4 минути, след което прибавете набъбналия желатин и разбъркайте да се разтопи напълно в топлата смес. Покрийте с домакинско фолио и оставете да изстине до стайна температура.
През това време смесете крема сиренето с пудрата захар и разбъркайте да стане кремообразно.
Сега обединете двата крема до хомогенност и получилия се крем изсипете върху изстиналия и сиропиран блат, загладете и оставете в хладилника за около половин час да се стегне.
Белтъчения слой:
Подгответе съд с вряща вода за водна баня.
Поставете в огнеупорна купа белтъците и ги разбийте на пяна, след което започнете да прибавяте захарта на порции и като продължавате разбиването. След като сте прибавили цялото количество захар преместете купата върху съда с горещата вода и продължете да разбивате, докато меренгето стане плътно и лъскаво и захарта напълно се разтопи (когато разтриете между пръстите си не се усещат кристалчета).
Свалете купата от огъня, оставете леко да се охлади сместа и след това я разстелете върху карамелено-ябълковия крем.
 Върнете отново в хладилника да изстине напълно и да се стегнат пластовете крем. След около 4-5 часа може да нарежете на пастички, да декорирате или само да поръсите леко с канела и да поднесете.



Аз процедирах по следния начин: първо нарязах на пастички и след това с помощта на пош шприцовах меренгето върху всяка пастичка, оставих да се стегне и след това украсих с парченца ябълка.
Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Руми, ще ни е сладко и още как! Прекрасни пастички, толкова да са красиви, а за вкуса напълно ти се доверявам. :)
    Поздрави сърдечни и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Не очаквах да е толкова ароматно и вкусно - карамел, ябълка и канела - супер е! Поздрави и за теб и хубав ден!

      Изтриване
  2. Много добре си решила да пробваш тези пастички, Руми! И на мен ми звучат много интересно :) А по отношение на меренга - перфектен е! Много красива украса се е получила! И предишни пъти се възхищавах на равномерното му нанасяне върху сладкишите :) Професионален майстор си на тази сладост!
    Пожелания за хубав ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени, за похвалите! Старая се да става равномерно, но нали знаеш точно когато най-много се стараеш и искаш да се представиш все нещо се обърква, ама какво пък пак се изяжда :). Поздрави и за теб, миличка и прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Руми, много красиви и вкусни пастички! Кремчето заинтригува и мен!
    Честито Благовещение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ванюшка, честито и на теб! Само благи вести да влизат в дома ви! Топла прегръдка за лека нощ!

      Изтриване
  4. Оле какви са красавици тези пастички Руми :) строени в редичка :)
    Честито Благовещение с най-добри пожелания мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка! Честито Благовещение и на теб и семейството ти и само благи да са вестите! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Ох, ето още един, дето умее да вдига белтъци на бетон... Ама как така ви се получават толкова шприц-послушни! И Йоли тези дни това показа, и Мария Кристу, сега и ти...
    Но пастичките ти са отлични! И кремът ми допада, и поднасянето :) Браво!
    Честито Благовещение, мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Тики! Честито Благовещение и на теб!
      С белтъците не винаги е било лесно, имала съм и провали, но така пък се амбицираш да пробваш пак :). Спокойна вечер и прегръдки!

      Изтриване
  6. Ах,тази Румянтика!!!!
    Как обичам ябълкови неща! !!! А това тук изглежда страхотно вкусно!
    Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, мила Бети! Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, аз май трябва да ти се извиня! Не знам къде съм спала досега, че не съм видяла твоя прекрасен блог! Веднага поправих грешката и започнах да си заплювам една по една рецепти, които да опитам. Благодаря ти и ще почна да ти досаждам честичко с коментари и хвалби по твой адрес! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, миличка, няма какво да се извиняваш човек не може да е на всякъде! :) А колкото до досаждането - това е най прекрасното досаждане -от приятели и позитивни хора! Много ще се радвам, ако ти харесат моите рецепти и ги пробваш, а след това и споделиш (приемам и критики, и съвети, а не само хвалби :D)! Прегръдка от мен и слънчев ден, миличка!

    ОтговорИзтриване