понеделник, 17 март 2014 г.

Пасти „Мока”

Може би няма хора, които да не харесват аромата на кафето (макар и да не пият напитката). Аз обичам този аромат - на прясно смляно кафе и често го прибавям към различни десерти.

ПРОДУКТИ:
Блат:
6 яйца
8 с.л. захар
30 мл вода
25 мл олио
1 щипка сол
6 с.л. брашно
3 с.л. ситно смляно ароматно кафе
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер

Сироп:
250 мл вода
3 с. л. захар (мед)

Крем: 
5 яйчни жълтъка
200 гр захар
100 мл силно кафе
250 гр краве масло


ПРИГОТВЯНЕ:
Първо приготвяме блата, който е пандишпанов.
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на  пяна с щипка сол, след това добавяйте захарта постепенно лъжица по лъжица, като редувате с по малко от водата. Разбивайте, докато се поеме всичката захар и 30те милилитра вода и се получи твърда и лъскава пяна.
Жълтъците смесете с олиото и ги разбийте до получаването на хомогенна смес, след което ги прибавете с плавни движения към белтъците.
Отделно смесете брашното, кафето, какаото и бакпулвера и ги разбъркайте да се хомогенизират добре. Постепенно прибавяйте от сухата смес към яйчната, като бъркате с шпатула с плавни движение от долу нагоре, за да се запази сместа пухкава и лека.
Загрейте фурната до 180°С, застелете голяма квадратна тава с хартия за печене (аз използвах две еднакви тавички с размер 28х23 и разделих тестото на половина).
Изсипете тестото и печете за около 30 минути или до суха клечка.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Следва приготвянето на крема – той изисква малко по-вече време.
Поставете жълтъците в огнеупорна купа и ги разбивайте със захарта докато удвоят обема си.
През това време загрейте кафето и както е горещо прибавете 2-3 с.л. от него при жълтъците, като не преставате да разбивате с миксера. Сега поставете купата на водна баня и продължете да разбивате и да прибавяте по 1-2 с.л. от горещото кафе. Това продължава докато прибавите всичкото кафе и сместа стане гъста, наподобяваща пудинг. Когато това се получи свалете купата от огъня, покрийте с домакинско фолио, за да не се образува коричка и оставете да се охлади.
Мекото краве масло разбийте, докато се получи кремообразна маса, намалете миксера на най-бавната скорост и на порции прибавяйте от изстиналия вече яйчено-кафеен крем. Трябва да прибавяте следваща порция, когато маслото е усвоило напълно предходната.
Ако не искате да използвате краве масло за крема може да го замените със сметана, която трябва да разбиете и след това да към нея да прибавите яйчения крем с плавно бъркане
Сега е време да приготвим сиропа, като към водата добавим захарта (меда) и оставим да се загрее и захарта (медът) да се разтопи напълно.
Готови сме с всички части и е време да сглобим пастичките.
Ако сте изпекли  тестото в една голяма тавичка го разрежете на две еднакви платки, ако като мен сте използвали две тавички няма нужда да го режете.
Поставете първата платка на подходящ поднос и сиропирайте с топлия сироп (блатовете са много пухкави и нежни така че може ида не ги сиропирате или да го направите много леко). Нека  попие и леко да се охлади платката, след което разстелете част от крема върху нея  (по желание може да посипете с малко гранули от разтворимо кафе за обогатяване и подчертаване на вкуса и аромата, но и без него вкуса и аромата са си супер), отгоре поставете втората платка, отново сиропирайте и разстелете крем (оставете малко за декорация или използвайте част от белтъците, останали ви от крема).
Понеже ще режем на пастички не е необходимо да се измазват с крем бордовете, а само изравнете краищата, така че да се получат хубави пастички след нарязването.
Поставете в хладилника за няколко часа да се стегне всичко, за да може по-лесно да се реже.
Нарежете и декорирайте.
Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Руми, аз съм от тези, които нито пият кафе, нито харесват вкуса му, но пък много обичат аромата му. :) Пастичките ти са прекрасни, как само си ги накиприла! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гери, наистина станаха симпатични, но повече се радвам, че са много, много вкусни - мекички, нежни и с прекрасен аромат! Сигурна съм, че ако ги опиташ ще ти харесат (нищо, че не пиеш кафе и не обичаш вкуса му)!
      Поздрави и хубава, слънчева и спорна седмица!

      Изтриване
  2. Руми, и аз като онова човече протягам ръчички към пастичките! :) Като четях рецептата и усещах мекия им вкус!
    Хубава и успешна седмица, Руми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени, вземи си, с удоволствие те черпя, наистина са вкусни!! Целувки, миличка! Прекрасна седмица и за теб!!

      Изтриване
  3. Неустоими са тези пастички, Руми!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка! Много вкусни и ароматни са, пробвай ги! Поздрави и хубава вечер, миличка!

      Изтриване
  4. Пастичките освен на вид са и страхотни на вкус. Вкусът на кафе не е никак натрапчив, поне за мен. Мога да не оставя нито една за другите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха - внимаваааай не бъди егоист! :) Целувка!

      Изтриване
  5. Такъв съвършен разрез, Руми! Прекрасна пастичка и снимки! Много ме заинтригува и кремът с жълтъците. Отмятам за проба някой път :)
    Усмихнато утре от мен, Руми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тики! Кремът наистина е страхотен, няма да сгрешиш, ако го пробваш!
      Това за снимките, от майстор фотограф като теб, е наистина голям комплимент. Още веднъж благодаря! Хубава и спокойна вечер, миличка!

      Изтриване
  6. Очакваме с нетърпение следващото изкушение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно ще има такова :) :)! Поздрави и хубав ден желая!

      Изтриване