четвъртък, 6 февруари 2014 г.

ВКУСНИ ХЛЕБЧЕТА С ЛУК И СИРЕНЕ ЧЕДЪР

Тези хлебчета също са  направени по технологията на пареното тесто и са още едно доказателство колко може да е разнообразно приложението му.

ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. 50/50 мляко/течна сметана
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч.вода
1 ч.ч. безсолно масло (нарязано на  парчета)
1/4 ч.л. чесън на прах
1  ч.л. морска сол
2 ч.ч.брашно
10 големи яйца
1/4 ч.ч.лук (нарязан на ситно)
2 ч.ч.с връх настъргано твърдо сирене чедър
1/8 ч.л. лют червен пипер(по желание)
1/8  ч.л. смлян черен пипер

 ПРИГОТВЯНЕ:
 Пригответе си тава, постлана с пергаментова хартия. Загрейте фурната до 200°С. В голяма тенджера, смесете млякото, сметаната, бульона, водата, маслото, чесъна на прах и солта. Оставете да заври на  висока температура. Когато заври, намалете топлината на средно и изсипете наведнъж всичкото брашно. С много здрава дървена лъжица, разбъркайте тестото силно и бързо, докато се образува хубава топка тесто.
Дръжте на огъня и бъркайте, докато започне да се отделя от стените, а по дъното да остане много тънък бял пласт от тестото.
Прехвърлете тестото в купа на стационарен миксер и с бъркалка за тесто бъркайте, за да се охлади леко тестото. След това на средно висока скорост, се добавят яйцата, едно по едно, като се изчаква да се поеме от тестото преди да добавите следващото. Ако ви изглежда на парчета, които са лигави и не се спояват не се притеснявайте, а продължавайте да месите с миксера, всичко ще си дойде на мястото. Когато добавите всички яйца тестото ще е лъскаво и гладко. Сега прибавете настърганото сирене, ситно нарязания лук, лютия пипер (ако обичате) и смляния черен пипер. С помощта на две супени лъжици или лъжица за сладолед оформете топчици от тестото върху подготвените тави на разстояние една от друга около 5 см . Поставете тавата във фурната печете за около 20-25 минути, до златисто-кафява коричка отгоре.
От посочените продукти и със средно голяма лъжица за сладолед ще се получат около 35-36 хлебчета.
Сервирайте ги топли с масло.
Стават много пухкави и ароматни и може да приготвите с тях и сандвичи или да ги напълните с някакъв пълнеж.
Приятен апетит!!


8 коментара:

  1. С интерес прочетох, Руми за тези хлебчета, както и предишната публикация. Много обичав раз ни вкусотии от парено тесто, ама за хлебчета не бях чувала. Затова си ги записвам да чакат ред за опитване :) Много вкусно и привлекателно изглеждат!
    Сърдечни поздрави и много хубав ден, Руми!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Бени! Хубав ден и на теб, миличка и гореща прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, ама как ни образоваш, супер! Много обичам подобни непознати предизвикателства, че и вкусни - големи симпатяги са. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Гери, че те изненадвам с нещичко, но само ги опитай и ще видиш колко са вкусни! Поздрави и хубав ден, миличка!

      Изтриване
  4. Супер са! И с тази големина много ми харесаха!
    Никога не съм правила с такова тесто нещо, май е време да опитам:)!
    Чао, Руми! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ванюшка, радвам се да те посрещна! Много хора се плашат от това тесто, но всъщност не е толкова страшно, може за толкова неща да се използва. Опитай, ти можеш, не се страхувай (толкова по-трудни неща правиш и то прекрасно)! Успех, миличка! Чао и прегръдки!

      Изтриване
  5. Тези хлебчета трябва да са много богати на вкус, като гледам какво са събрали в себе си :) И щом са от парено тесто, значи са също и едни малки пухкави топки :) Страхотно предложение, Руми!
    Усмихнат петък и ефирен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Танче! Много аромат и вкус има в тях и наистина са пухкави топчици, които могат да се ядат както топли и хрупкави, така и студени и вече мекички :). Страхотен уикенд и на теб, миличка! Целувки!

      Изтриване