събота, 8 февруари 2014 г.

Цитрусов ликьор




Всички знаем за великолепния италиански ликьор "ЛИМОНЧЕЛО",  а знаете ли колко е лесно да си направим домашен такъв!? Отминалите празници бяха добър повод да опитаме и да се похвалим с произведението си, примерно на новогодишната маса (казвам на новогодишната, защото го подготвих след Коледа и трябваше да имам на разположение поне седмица, за да отлежи и той да е готов точно за новогодишната трапеза и успях).  Реших да използвам освен лимонови кори и корите на един портокал (и за това го кръстих цитрусов), така вкусът и ароматът се подсилиха и се получи този великолепен домашен ликьор и най-накрая му дойде времето да ви го представя :).
ПРОДУКТИ:
4-5 лимона
1 портокал
500 мл спирт (понеже чист спирт се намира трудно може да използвате качествена водка)
300 г захар
600 мл вода
ПРИГОТВЯНЕ:
За предпочитане да изберете едри, свежи и с грапава кора лимони (те са много по-ароматни). Измийте с  препарат и хладка вода цитрусите и изплакнете много добре.
С белачката за зеленчуци обелете кората им, като не натискате, за да се отдели само жълтата част без бялата, която е горчива.
Поставете корите в стъклен буркан, който се затваря много плътно.
Залейте ги с алкохола, затворете и приберете на хладно и тъмно място за една седмица. Всеки ден е хубаво да разклащате буркана. След като е изминала седмицата идва ред да продължим с приготвянето на ликьорчето.
От водата и захарта сваряваме сироп, който трябва да се сгъсти леко и стане прозрачен, след което го оттегляме от огъня (преди да оттеглим сиропът от огъня трябва да прибавим щипка лимонена киселина, за да предотвратим захаросване) и го оставяме да се охлади до стайна температура.
През това време прецеждаме през сито и филтърна хартия цитрусовата настойка и я смесваме с изстиналия сироп. Разбъркваме, наливаме в красива бутилка и прибираме в хладилник.

Този ликьор се консумира студен, за това преди поднасяне е желателно да се държи  2-3 часа във фризер.





Това е още едно малко удоволствие, което можем да си доставим с не много усилие!
Наздраве приятели!!

4 коментара:

  1. Майка ми беше купила нещо подобно, но не с лимони, а с мандарини. Не съм по алкохола, особено по твърдия (не знам това към кои спада...), ама си го прибавях към разни сладкиши. :) Руми, чудно си го представила, много хубави снимки! :) Сигурна съм, че си очаровала гостите си за Нова година.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е приятен, Гери! И не е твърд със сигурност, по - скоро е сладко изкушение с мъничко алкохол (и понеже се пие студен е още по - хубаво)! Поздрави, миличка и спорна нова седмица!!

      Изтриване
  2. Страхотен ликьор, Руми! Благодаря ти за рецептата! Аз нямам проблем да намеря спирт за ликьори, продава се във всички супермаркети! Лимончели правя през месец -два! Ще опитам и с портокалова кора.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее Ванюшка, това много ме радва - на човек от меката на Лимончелото да хареса моето скромно произведение! Просто аромата и вкуса се засилва от портокала - приятно е (ама той по принцип ликьорът си е невероятен - много го обичам). Чао, миличка и прекрасна седмица!

      Изтриване