сряда, 5 февруари 2014 г.

БИНЕ СУФЛЕ с ванилов сос









Повечето хора свързват пареното тесто само с тулумбичките и еклерите,
но  то има толкова варианти за приложение както за сладкиши, така и за соленки и има интересна история.















  Малките пържени топчици, наречени бине суфле, също е едно от тях.
Правилото за пареното тесто е, че течността (мляко, вода или бульон плюс мазнината) трябва да е колкото брашното, което се прибавя ( 2 ч.ч. общо течност - 2 ч.ч. брашно).
ПРОДУКТИ:
1,5 ч.ч. прясно мляко или вода(или 1ч.ч. мляко и 1/2 ч.ч. вода)
1 щипка сол
2 с.л. захар
1/4 ч.ч. масло
2 ч.ч.брашно
4 яйца
ванилия
1 портокалова есенция или такава каквато предпочитате
за ваниловия сос:
прясно мляко
захар
брашно
1жълтък
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете млякото в дълбока тенджера на умерен котлон. Добавете солта, захарта и маслото и бъркайте, докато се разтворят  и започнат да завират.
След това добавете брашното наведнъж. Оставете за малко на котлона, за да се сгъсти тестото, като продължавате да бъркате - трябва да има консистенцията на мек пластелин.
След това сложете в блендер или използвайте миксер (с бъркалка за тесто) и разбийте за две минути, за да се охлади леко тестото. Добавете яйцата едно по едно (всяко следващо след като предното се е усвоило) и ароматите. Това e технологията на пареното тесто.
С лъжица оформете топчица, голяма колкото орех. Изпържете топчиците на маслена баня (олиото не трябва да е много горещо, за да може тестото да се изпържи добре от вътре), те ще се надуят малко, ще се пукнат и ще станат с големината на малко яйце, вътре ще се образува кухина.
 По принцип пържените топчици са сиропирани, но аз реших да ги залея с вкусен ванилов сос, гарнирани с лъжица сладко от вишни, киселината на което ще балансира сладостта на соса.
 Ако не желаете да сиропирате или да ги поливате със сос може след като леко поизстинат да ги поръсите обилно с пудра захар и да ги поднесете (така ще приличат на мънички понички).
Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Не бях чувала за подобен десерт, но изглежда и звучи страшно вкусно, Руми! :)
    Май ще трябва да изключваме брояча на калории, като си хапваме от това изкушение...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Гери, аз отдавна съм го изключила :$. Ще трябва обаче да се постарая да променя нещата :)! Поздрави и на теб, миличка и спорен ден!!

    ОтговорИзтриване