петък, 22 ноември 2013 г.

Хлебен пудинг със сос уиски

Не ви ли се е случвало да не прецените колко хляб ще ви е необходим и да ви остане? Ако това е така, ето едно предложение да го преобразите но възможно най-простичкия и елегантен начин в невероятен десерт, а идеята е от предаването "Пекарната на Рудолф".
ПРОДУКТИ:
500 мл. прясно мляко
50 гр. разтопено масло
250 гр. захар
40 гр. кокосови стърготини
1 бр. стара франзела
2 бр. яйце
1 шушулка ванилия (или есенция)
За соса:
2 бр. жълтъци
120 гр. масло
70 мл. уиски или бърбън
100 гр. пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Накъсайте хляба на едри парчета в купа. Поръсете отгоре захарта и кокоса /ако не обичате кокос, просто не слагайте/.
Затоплете млякото, но без да завира (като си топнете пръста да може да търпите).
В купа разбийте яйцата с малко захар с тел (не е необходимо до използвате миксер) и прибавете на тънка струйка топлото мляко и ванилията, след това залейте хлебната смес с  млечната и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре.
Ако франзелката е прекалено суха може да изчакате 1-2 минути, преди да разпределите в съдчетата, но няма да има проблем и ако я разпределите веднага.
Намажете формичките за пудинг (или мъфини) с масло и с помощта на лъжица ги напълнете с хлебната смес.
Поставете формичките в друга тава, за да можете по-лесно и бързо да ги сложите и извадите от фурната и защото при печенето сместа се надига и малко потича маслото (така няма да се изцапа фурната ви).
Изпечете ги на 180 градуса за около 30 минути.
За соса загрейте маслото в съд и когато то се поразтопи добавете наведнъж пудрата захар и бъркайте. Трябва да стане гладък сос без захарта да се карамелизира, т.е. цветът на соса трябва да остане жълтеникаво-бял.
Отделно разбийте в купа жълтъците с алкохола и добавете топлата смес при тях или обратното. Бъркайте енергично, за да стане гладък и нежен соса (ако харесвате и искате да усещате по алкохолен вкус увеличете количеството на уискито с 10 мл., но внимавайте, не и ако го сервирате и на деца).
Изчакайте пудингчетата да изстинат и ги извадете всяко в отделна чиния.
Залейте всяко със сос и поднесете.
Невероятен вкус и съчетание на аромати!
Няма да повярвате, че може така лесно да се преобрази една простичка франзела в прекрасен десерт!
Да ви е сладко!!

8 коментара:

  1. На тази "пекарна" и аз съм голям фен, но съм пропуснала този хлебен пудинг :) Изглежда интригуващо лесно и вкусно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и аз много го харесвам! Прави страхотни неща, винаги е толкова организиран и представя всичко с такъв финес - просто е няма как да не го харесаш :). Поздрави и на теб, миличка!!

      Изтриване
  2. Ехаааааааааааааааааа...
    Очите ми останаха тук, Руми, голяма вкусотия! :)
    А Рудолф аз също много го харесвам.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз не вярвах, че от една обикновена франзелка може да се получи толкова невероятно вкусен десерт. Горещо го препоръчвам!! :) Поздрави и прегръдки, миличка!! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Мммм, това ще е много вкусно!! Би могло да се направи и с изостанал козунак по Великден :) Хубава седмица, Руми, с усмивка и прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче!! Наистина е мноого вкусно и определено ще става с козунак. Хубава седмица и на теб, миличка! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Е, Руми, много интригуваща рецепта! Уж просто хляб, пък виж какъв разкош става с него... и то с аромат на квалитетен алкохол! Явно ще се хареса на всички кавалери и дами :)
    Хубава седмица, мила Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Бени, наистина се хареса на всички вкъщи (кавалери и дами)! Великолепна комбинация от масло, ароматен алкохол, кокос и ванилия! Целувки и спорна седмица, миличка! :)

      Изтриване