вторник, 19 ноември 2013 г.

Сладки квадратчета от Нанаймо

 Това сладичко нещо е много популярен и харесван сладкиш в град Нанаймо, Канада, от където произлиза и носи  името си. Популярността му най- вероятно се дължи на великолепното съчетаване на вкуса на масло, шоколад, ванилия, кокос и  не на последно място на лесното му приготвяне (без дълго стоене пред фурната и дебнене ще стане ли блата  добре изпечен и пухкав или ще го препечем, ще се получи ли крема и т.н., т.н.).
Тук нещата са простички, бързи и лесни :).
Първото нещо, което трябва да подготвим е тавичката -  постлана с хартия за печена или домакинско фолио (сладкишът не се пече, така че може да се ползва).


 1. ДОЛЕН СЛОЙ

ПРОДУКТИ:
113 г безсолно масло на стайна температура
50 г бяла захар
30 г неподсладено какао на прах
1 голямо яйце, леко разбито
1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия (или есенция)
200 г натрошени бисквити (вида им е по ваш избор)
65 г кокосови стърготини
50 г орехи или други ядки (може да ги запечете леко), едро нарязани

ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджера на слаб огън разтопете маслото.
Свалете от огъня и прибавете в захарта и какаото на прах, след това постепенно се прибавя  в разбитото яйце.
Върнете тенджера на слаб огън и варете, като се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти (1 - 2 минути).
Свалете от огъня и прибавете екстракта от ванилия (есенцията), натрошените бисквити, кокоса, и нарязаните орехи (или други ядки).
Разпределете и уплътнете  сместа  равномерно върху дъното на подготвената тава.

Покрийте с фолио и съхранете в хладилник, докато стегне и приготвите следващия слой (около един час).
                             

 2. СРЕДЕН СЛОЙ:

ПРОДУКТИ:
56 гр. безсолно масло на стайна температура
2 - 3 с. л. гъсто (с висока масленост) мляко или сметана
2 с. л. (20 грама)  ванилов пудинг на прах на д-р Йодкер
1/2 ч. л. чист екстракт от ванилия (есенция)
230 г пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:
С миксер разбийте маслото и пудрата захар, докато се получи гладка и кремообразна маса.
Добавете останалите съставки и бъркайте, докато сместа се хомогенизира и стане гладка.
Ако сместа е прекалено гъста и твърда, за да се размазва лесно, добавете още малко мляко или сметана.
Разстелете получилата се смес върху долния слой, покрийте отново с фолио и върнете в хладилника за около 30 минути.

 3. НАЙ-ГОРЕН СЛОЙ:

ПРОДУКТИ:
120 г полусладък шоколад (черен или млечен)
1 с.л. (14 грама) безсолно масло

ПРИГОТВЯНЕ:
Накълцайте шоколада на малки парченца.
След това стопете шоколада и маслото на водна баня.
Разлейте разтопения шоколад равномерно върху втория слой на сладкиша и отново поставете  в хладилника за около 10 минути или до втвърдяването на шоколадовата заливка.
С помощта на остър нож (потапяйте го в гореща вода и избърсвайте, за да се реже гладко и лесно), изрежете първо краищата и след това нарежете на квадратчета.
Никак не е трудно, дори едно дете може да го направи, но удоволствието което доставя е неописуемо, веднага ти идва да кажеш "ММММММММ" :).
Пригответе, опитайте и се насладете на сладкиша
с чаша ароматно кафе!!

6 коментара:

  1. Руми, нека си се казва Нанаймо, аз ще си го нарека просто трепач, хех. Ама наистина ме впечатли, защото умирам за кокос и шоколад, прекрасен десерт!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери!! Нека да ти е вкусно и сладко!! Целувки и хубав ден, миличка!! :)

      Изтриване
  2. Руми, страхотен е този десерт! С удоволствие бих опитала от него :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Илианка, наистина е много лесен, а и вкусен, опитай го! Поздрави и прекрасен, топъл ден!! Прегръдчица!

      Изтриване
  3. Здравейте,

    тези продукти за какъв размер тава са? Необходимо ли е да е тортена с разглобяемо дъно

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Руми,вчера правих този сладкиш ,но кремът ми не се получи остана течен дори след 1 час престой в хладилника.каква може да е причината следвах указанията стъпка по стъпка.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване