събота, 11 май 2013 г.

Задушен заек


Заешкото месо не е много популярно, но е изключително вкусно и леко. Може да се приготви по много начини и аз ви предлагам един от тях, който е лесен, не изисква много време за подготовка, а е толкова вкусно, че направо да си оближеш пръстите.
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).


ПРОДУКТИ:
половин заек (направен на порции е достатъчен за 6-7 човека)
около 1 кг дребни лукчета
1 главичка чесън
2-3 моркова (средно големи)
3-4 дафинови лиса
черен пипер на зърна
няколко зърна бахар
1-1,5 винена чаша бяло вино
олио
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете чесъна и лукчетата. За да се справите много по-бързо и лесно с тази непривлекателна задача първо ги накиснете в топличка вода и ги оставете за двадесетина минути в нея. След това се белят много по-лесно.
След като сте се справили с лукчетата останалото става бързо и лесно.
Нарежете месото на порции.
Морковите нарежете на пръчици или шайбички (да не са много тънки, за да не се разварят, а да останат целички).
В подходяща тенджера налейте на дъното олио (не пиша количество - всеки да съобрази с вкуса си, но имайте предвид, че заешкото месо не е мазно), поставете част от лука, скилидките чесън, парченцата моркови, черен пипер, бахар и дафинов лист. Върху тази постелка подредете порцийките месо, а върху него разпределете останалите лук, чесън, моркови и подправки. Всичко това залейте с виното и толкова вода, че да се изравни със зеленчуците. Подправете със сол, похлупете и поставете на огъня. Варете на слаб огън докато месото се свари, а течността се редуцира и остане почти една трета (това трае около 2-2,5 часа в зависимост от печката).
За гарнитура пригответе пухкаво картофено пюре, зелена салатка и студена биричка :)).
Да ви е сладко!!

3 коментара:

  1. М-м-м, колко вкусно! Харесвам заешкото, а едва тази година готвих за първи път. Но пак ще направя и ще се възползвам от твоята рецепта.Свекърва ми така го приготвяше и мисля, че мъжът ми ще остане доволен.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта! - в интернет не изобилства от нормални рецепти за ястия от заешко месо.Вашата ми изглежда реална :-)
    Блогът ви е много хубав -Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи,Дони! Рецептата наистина е нормална, но и лесна, а най-важното е, че е вкусно (нали това в крайна сметка е целта). Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване