четвъртък, 9 май 2013 г.

Агнешка чорба




Както повелява традицията по Великден и Гергьовден  се яде агнешко(нищо, че у дома не всички ядат това прекрасно месо), за това решиш да споделя как аз приготвих вкусна агнешка чорбица за празниците, които тази година бяха един до друг.



ПРОДУКТИ:
около 700-800 г агнешки набор за супа (шкембе, черва, бял дроб и малко месце)
1 малка глава стар лук
6-7 стръка зелен лук
1-2 стръка зелен чесън (може да го пропуснете, ако искате)
3-4 клонки пресен джоджен (може и сушен)
1 к.ч. ориз
олио
сол на вкус
черен пипер
2-3 л вода
застройка:
2 с.л. брашно
3-4 с.л. оцет
ПРИГОТВЯНЕ:
Вярвам е излишно да казвам, че всичко трябва да е мнооого добре измито!
Сложете вече измитите вътрешности в дълбока тенджера и ги залейте със студена вода, а след това ги сварете до готовност, като след завиране отстраните образувалата се пяна.
След като се сварят ги извадете, нарежете на  дребно, а бульона прецедете, за да се избистри и да се отстранят останалите части от коагулиралия при варенето белтък.
Нарежете лука (стар и зелен) и чесъна.
Загрейте олиото в подходяща тенджера и прибавете сварените и нарязани агнешки дреболии, за да се запържат леко и след това прибавете първо стария лук, разбъркайте, а след това и зелените лук и чесън. Разбъркайте и оставете(2-3 минути) да омекнат леко и да отделят аромата си. Овкусете със сол и черен пипер и залейте с прецедения бульон. Оставете да заври, след което прибавете ориза и оставете да се готви до сваряването на ориза.
Две три минути преди да свалите от огъня прибавете нарязания джоджен и пригответе слизестата застройка.
Разтворете брашното с оцета и добавете още 3-4 с.л. вода, за да се получи рядка кашичка, която прибавете на тънка струйка, при непрекъснато бъркане към врящата супа. След минута свалете от огъня и може ако желаете да поръсите с още мъничко нарязан джоджен.





Това е. Върви с люта чушка и чашка люта ракийца за здраве на празнуващите :)!





И да добавя няколко снимчици от тазгодишните ни яйца, които са дело на моя съпруг :)!




6 коментара:

  1. Чудесно предложение за вкусно и лекичко ястие с агнешко. Много ми допада.
    Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Гери!! Поздрави!

      Изтриване
  2. Румииии , как я обичам такава чорбица :) ! И джодженът и отива много ! Браво на майстора - бояджия :) ...много красиви яйца е вапцал ! Честит Великден на теб и цялото ти семейство ! Здраве и благоденствие ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ванюшка, и при вас да има благоденствие и здраве!! Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Руми, Честит Великден! Здраве и радост желая на цялото семейство!
    Вкусна награда си приготвила за майстора на боядисаните яйца! Поздравления за семейния синхрон!
    Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Бени, наистина беше доволен майсторът на яйцата от наградата :))! Честит празник и на вас миличка, да сте живи и здрави и мноооого щастие!!

    ОтговорИзтриване