сряда, 7 май 2014 г.

Коктейлни спаначни кубчета с плънка от крема сирене

Тези вкусни кубчета може да се използват и като ордьовър, и като парти хапки. Освен това е сезона на зелениите и трябва да се използват максимално, а защо не и малко по не традиционно!?





ПРОДУКТИ:

блатове:
* 6 яйца
* 6 с.л. олио
* 3 с.л. заквасена сметана
* 9 с.л. брашно
* 3 ч.л. бакпулвер
* около 0,5 кг спанак
* 1-2 стръка пресен чесън
* 1-2 стръка пресен лук
* сол
плънка:
* 250г крем сирене
* 100 г бяло саламурено сирене
* 3 с.л. заквасена сметана
* 9-10 ролца от раци (може да се използва и друга добавка, примерно пушена риба, гъби, някакъв колбас и др.)
* черен пипер
* Нарязан копър
* 5 грама желатин
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте спанака, пресния чесън и пресния лук, нарежете ги и ги задушете в малко горещо олио, докато омекнат и отделилата се вода се изпари. Намачкайте ги с вилица да се получи нещо като пюре, но да се виждат парченца (ако искате да станат блатовете с еднороден зелен цвят трябва да пасирате много добре спанака и зелените подправки). Оставете сместа да изстине.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
В купа разбийте жълтъците с 6 супени лъжици олио и сол до получаване на кремообразна маса, приличаща на майонеза, след което прибавете 6 супени лъжици от спаначната смес и разбъркайте да се хомогенизира.
Добавете заквасената сметана, брашното и бакпулвера и отново разбъркайте да се получи тесто.
Белтъците разбийте с щипка сол с помощта на електрически миксер, до получаване на хубава твърда пяна и постепенно прибавяйте от спаначното тесто, като бъркате с шпатула плавно да получаване на пухкава пандишпанова смес.
Покрийте голяма правоъгълна тава (може да използвате тази на фурната) с хартия за печене.  Поставете тавата в предварително загрята на 160 С фурна и печете за около 20 минути (трябва да остане светъл и да запази зеления си цвят).
След изпичане извадете и оставете да се охлади напълно и след това го нарежете на три еднакви парчета (това ще са платките за хапките).
Сега може да приготвите пълнежа.
С помощта на лъжица или телена бъркалка намачкайте двата вида сирене, добавете 2 с.л. от сметаната, нарязаните ролца (или друго каквото сте предвидили) и подправете.
Накиснете желатина в 1-2 с.л. студена вода, след което го загрейте да се разтопи и го размесете с останалата 1 с.л. сметана до хомогенност и след това го прибавете към сместа от сиренето. Разбъркайте много добре.
Поставете първата платка в
подходящ съд и разпределете върху нея половината от крема от сирене, след което поставете втората платка, притиснете внимателно, за да се разпредели крема и изсипете втората половина от крема, изравнете и накрая поставете третата платка. Притиснете, така че да се получи еднакво високо навсякъде, покрийте с домакинско фолио и приберете за няколко часа в хладилника да стегне пълнежа.
Извадете и нарежете на хапки с размери 3 х 3 см (използвайте много остър и затоплен нож - става по-лесно).
Преди поднасяне украсете по ваш вкус и изненадайте гостите или семейството с вкусни спаначни хапчици.





Приятен апетит и до скоро!

8 коментара:

  1. С тази украса, тези хапки просто греят, Руми! А ако знаеш от кога се каня да пробвам такива спаначени блатове, ама май все за торти и сладкиши съм ги срещала :) Наистина е по-нетрадиционно това тук и много интересно :)
    Хубава и спокойна вечер, Руми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стават вкусни, Бени, но ако искаш да са по-зелени трябва да пасираш спанака. Аз не пасирах, за да се виждат парченца.
      хубава вечер и на теб, миличка и прегръдка!

      Изтриване
  2. Снимките са страхотни, вкусът, предполагам също! Продължавай в същия дух! За количествата аперитив, които могат да се изпият с такива хапки, няма да пиша нищо! Само се чудя, водка или хубава домашна ракия да бъде, а защо не и бяло вино?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!! И трите стават за придружител на мезето! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Чудесно предястие, Руми! Харесва ми как си ги декорирала и снимките са много слънчеви! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле, наистина е супер предястие!!
      Прегръдка, миличка и спорна нова седмица!!

      Изтриване
  4. Здравейте!Смятам да направя тези страхотно изглеждащи хапки, но ме интересува колко броя излизат от тези продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и добре сте ми дошли в моята страничка!!
      При мен излязоха 20 броя, но все пак зависи от вашата тавичка където ще печете платките и колко големи ще нарежете хапките.
      Поздрави и весели празници желая!!

      Изтриване