вторник, 12 февруари 2013 г.

Орехова торта
















Моето малко момиченце порасна с още една година. Честито миличка!! Да си жива и здрава и много късмет в живота!! Това е твоята тортичка!
ПРОДУКТИ:
за блата
6 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. галета
6 с.л. брашно
1/2 ч.ч. олио
аромат (може да използвате ванилия или ром)

за крема
200 г тъмен шоколад
2 с.л. масло
100 мл сладкарска сметана
1 ч.ч. смлени орехи
2-3 с.л. горещо прясно мляко
допълнително вишни от сладко

за карамела
1 ч.ч. захар
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
1 ч.ч. накълцани орехи

за сиропа
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
50 мл ром (коняк или бърбън)
1 щ лимонена киселина

ПРИГОТВЯНЕ:

блат

Разбивам яйцата със захарта до побеляване и утрояване на обема им.
Към яйцата на тънка струйка, без да преставам да разбивам, прибавям олиото и бъркам до пълното му усвояване.
Смлените орехи, галетата и брашното смесвам добре и постепенно на порции ги прибавям към яйчната смес, като бъркам с шпатула плавно (или с миксер, но на много бавни обороти).
Застилам, с хартия за печене, дъното на тортена форма със свалящ се борд, а стените намазвам с олио и посипвам с малко брашно.
Приготвеното орехово тесто изсипвам във формата и поставям в предварително загряла на
160° С фурна (с вентилатор) да се пече за около 35-40 минути или до суха клечка.
След като блатът се изпече изваждам и оставям да се охлади за около двадесет минути и освобождавам от свалящия се борд, поставям върху скара да се охлади напълно.

крем

Загрявам, на водна баня, шоколада, кравето масло и сметаната до стопяване на шоколада и разбърквам до хомогенизиране.
Смлените орехи заливам с горещото прясно мляко и разбърквам да се получи орехова каша, която прибавям към шоколадовата смес.
Оставям да изстине и да се стегне.
След като крема се стегне го разбивам с миксер, за да стане пухкав.


карамел

В подходящ съд загрявам захарта до стопяването и карамелизирането  й, след което прибавям маслото. Разбърквам докато се разтопи и се поеме от карамела.
Отделно загрявам сметаната и я прибавям внимателно към карамеления сос.
Бъркам до пълното разтваряне на карамела.
Оставям на огъня да ври докато се сгъсти, след което прибавям орехите.
Отново разбърквам, за да се облеят ядките и карамела да ги сготви леко.
Свалям от огъня и оставям да се охлади, при което карамелът се стяга.

сироп

В съд слагам захарта и водата да се варят, докато започне леко да се сгъстява. Прибавям лимонената киселина и алкохола и свалям от огъня.

След като всичко е приготвено разрязвам добре изстиналия блат на три платки с помощта на дебел конец или дълъг и остър нож.
Поставям първата платка в поднос, пристягам с борда на тортената форма, сиропирам с горещ сироп и изливам леко изстиналия, но все още течен карамел.
Върху карамела изсипвам половината от крема.
Следва втората платка, сиропиране и останалия крем.
Върху него разпределям вишните от сладкото и завършвам с третата платка. Притискам леко,за да се разпредели равномерно крема и оставям на студено да се стегне и да се спои всичко.
Разбира се накрая трябва да украсим, а това всеки може да направи по свой начин.




4 коментара:

  1. Оле Руми, моля ти се спри да публикуваш такива хубави и изкушаващи неща, че ще се побъркам :) Първо чийзкейка, а сега и тази прелестна торта... Ако продължаваш да правиш все такива хубави неща, много скоро очаквай гости :)

    Да ти е жива и здрава дъщеричката, много да те радва и дано и тя да е наследила твоя талант в кухнята!

    Поздрави
    Ивс

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ивс, за хубавите думи и пожелания!! А колкото до изкушенията, "просто не мога да се въздържа" (както се казва в една реклама) и си ни личи :) :)! Поздрави, хубав и ползотворен ден миличка!!

      Изтриване
  2. Честито на госпожицата , честито и на теб Руми пораснало голямо момиче :) ! Живи и здрави ! Весел празник и да ви е сладко с красивата ти торта !
    Сърдечна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Ванюшка, за пожеланията (много бързо порастват :( но е хубаво)!! Прегръдки и на теб миличка!!

      Изтриване