сряда, 23 януари 2013 г.

Японска торта с крем сирене



Сигурна съм, че всички помните Дунапреновия  кекс на нашите баби! Тази тортичка е нежния вариант на този кекс - нещо средно между кекс и чийзкейк, но съвършено и невероятно вкусно, направо се топи в устата.






ПРОДУКТИ:
блат:
250 г крем-сирене със стайна температура
50 г меко краве масло
140 г захар
100 мл. прясно мляко
60 г брашно
20 г нишесте (или ванилов пудинг на д-р Йоткер)
6 яйца
сока от 1/2 лимон
щипка сол

декорация:
пудра захар
5-6 с.л. мармелад от сливи (или друг,който обичате)
2-3 с.л. коняк или ром

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Облечете вътрешността на форма за торта с откопчаващи се страни (дъното и стените) с алуминиево фолио, а отвън я обвийте с минимум три пласта. Това се прави, за да не проникне вода в тавичката при печенето на сладкиша във водната баня.
  • Разделете белтъците и жълтъците на яйцата.

  • Разбийте белтъците на пухкава пяна, прибавете захарта и солта и продължете да разбивате, до получаването на твърд сняг.


  • В друга купа, на бавни обороти на миксера, разбийте маслото и крем-сиренето до пухкавост.



  • Без да спирате да разбивате, прибавете лимоновия сок, един по един жълтъците (след всеки продължавайте да разбивате до пълното му усвояване от сместа), млякото и накрая пресятото, заедно с нишестето, брашно.
  • Добавете разбитите белтъци в сместа от сирене и с шпатула, много  нежно с плавни движения (загребвайте смес от дъното на купата и я преобръщайте) смесете до получаването хомогенна маса.
  • Изсипете сместа в подготвената форма.
  • Загрейте фурната на 150°C.
  • Загрейте около 1,5 л вода до кипене.
  • Формата с тортата поставете в по-голяма тава, а в нея налейте горещата вода. Водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата.
  • Печете 60 минути, като не отваряте фурната по никакъв повод, защото тестото е много нежно и ще спадне.
  • Извадете веднага изпечената торта от фурната, внимателно развийте фолиото, махнете стената на тавичката и освободете блата от вътрешния слой фолио.
  • Поръсете тортата с пудра захар и я оставете да се охлади напълно.
  • Сервирайте парченце, като го полеете с топъл мармалад (аз използвах от портокали, но може и друг- такъв какъвто обичате), разтопен на слаб огън с 2-3 лъжици коняк или ром (ако много обичате шоколад може да направите шоколадов сос с ароматен ром и да залеете с нея вместо с мармалад).


Перфектна добавка към чашата кафе или чай!!



Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар